Ervaringen met de radio controle dienst (Algemeen)

door FredDijksman @, Nieuw-Vennep, 06.12.2022, 16:06 (510 dagen geleden)

Ik heb vanmorgen een melding gemaakt bij de radio controle dienst ivm een zware storing op de midden golf. Ik ontvang namelijk sinds een paar weken overal in het huis en daar omheen geen enkele AM zender meer ontvangen. Ook mijn favoriete zender extra AM op 1332kHz is niet meer te beluisteren. Tot mijn verbazing werd ik na een paar uur al gebeld voor wat meer informatie.
De rest van het vriendelijke gesprek leidde echter tot niets.
De vriendelijke heer vertelde me dat ze aan dit soort meldingen niets meer doen omdat het over "mobiele" meldingen gaat, dat wil zeggen een ingebouwde ferriet antenne van een buizenradio wordt gezien als een mobiele toepassing.
Wat ze wel gingen doen is eens hier door de wijk rijden om te bepalen of er sprake is van buitensporige storing, maar of dat echt gaat gebeuren vraag ik me af.
De oorzaak ligt volgens de beste man vaak in de schakelende voedingen zoals deze veel worden toegepast. Als suggestie werd mij gedaan een buitenantenne te installeren om dat eens te proberen. Maar dat is voor mij geen oplossing want ik luister soms op de werkkamer maar meestal in de garage in de werkplaats.
Is er iemand die een suggestie voor mij heeft of vergelijkbare ervaringen.

Ervaringen met de radio controle dienst

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 06.12.2022, 16:13 (510 dagen geleden) @ FredDijksman

Heb ook wel eens zo'n plotselinge storing gehad en bleek in een PC te zitten.
Dit is opgelost met een netfilter.
Zet ook eens stuk voor stuk dingen uit en/of lokaliseer de stoorbron met een draagbare radio.
Succes en groet, Ben

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Ervaringen met de radio controle dienst

door KEKuijk @, Dommelen (gemeente Valkenswaard), 06.12.2022, 16:32 (510 dagen geleden) @ FredDijksman

Bij mij storingen door een LED balk in de keuken, LED lampen boven de tafel en twee staande LED lampen, en door mijn zonnepanelen.
Karel

Ervaringen met de radio controle dienst

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 06.12.2022, 16:32 (510 dagen geleden) @ FredDijksman

Zijn er ergens in de buurt zonnepanelen op dak geplaatst?
Zo'n power inverter kàn verschrikkelijk storen, vooral als
er bedrading zonder aardmantel is toegepast
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Ervaringen met de radio controle dienst

door Herm Willems @, Maastricht, 06.12.2022, 17:30 (510 dagen geleden) @ FredDijksman

In de jaren 60 was de peilwagen al onderweg, nog voordat je de hoorn op de haak had gelegd. Maar die tijden zijn voorbij. Zelf had ik op mijn vorige adres ook last van een dergelijke storing. In de tijd dat radio 5 nog op de middengolf zat.

Telefoonnummer van de RCD opgezocht en gebeld. Ook ik kreeg een vriendelijke heer aan de lijn die mij geduldig aanhoorde. Wel klonk hij alsof ik hem zojuist wakker had gebeld, maar dat terzijde.
Nadat ik mijn verhaal had gedaan zei hij: Ach mijnheer, wie luistert er nu nog naar de middengolf? Ik wist in eerste instantie niet wat ik hoorde. We hebben het toch over de publieke omroep die daarop uitzendt? Die moet ik toch ongestoord kunnen ontvangen in dit land? Hij toonde zich zeer empathisch, zeker nadat ik vertelde dat ik nog op lampenradio's luisterde. Dat vond hij mooi, hij had die goeie ouwe tijd ook nog meegemaakt, zo vertrouwde hij mij toe. Ach ja, dat waren mooie tijden.
Maar heeft u ook een draagbaar toestel met een ferrietantenne? Ja, zei ik, daarmee had ik al vastgesteld dat de storing waarschijnlijk uit het huis van de buren komt. Rotte schakelvoeding of zo. Nou, zei hij, dan zijn we er toch? Dan gaat u toch even met ze praten om vast te stellen welk apparaat de storing veroorzaakt. Kan ik doen, zei ik, maar wat moet ik dan doen als zij geen medewerking willen verlenen, komt er dan alsnog een peilwagen?
Hij zuchtte. Nee mijnheer, dat doen we niet meer tegenwoordig, dan moet ik dat hele eind naar Limburg rijden. Daar ben ik een dag mee kwijt.

Ik realiseerde me dat ik op een doodlopende weg terechtgekomen was en bedankte hem voor feit dat hij mij zo geduldig had aangehoord. Graag gedaan mijnheer, succes met de storing en nog heel veel plezier met uw lampentoestellen. Fijn dat er nog mensen zijn die ze anno nu nog steeds koesteren.

Bovenstaand verhaal speelde zich af de de jaren 90 van de vorige eeuw...

Ervaringen met de radio controle dienst

door Martina @, Almere, 06.12.2022, 21:39 (510 dagen geleden) @ Herm Willems

Dus ik begrijp, dat als ik met een zender hier leuk plaatjes ga draaien, dat ik geen gevaar te duchten heb?

"vergenoegd zich in de handen wrijven doet":-)

--
The Flying Dutchlady
Eensch legende... thans werkelijkheid!
https://www.youtube.com/watch?v=lr5d3sGxSXQ

Ervaringen met de radio controle dienst

door Herm Willems @, Maastricht, 06.12.2022, 21:46 (510 dagen geleden) @ Martina

Het heeft er inderdaad alle schijn van dat je daar tegenwoordig gewoon mee wegkomt Martina. :)

Ervaringen met de radio controle dienst

door HansKarel @, 08.12.2022, 19:44 (508 dagen geleden) @ Martina

Dat denk ik niet. Bij het Agentschap Telecom is het opsporen van storing en het opsporen van piraten gescheiden van elkaar.
Met name op de FM band worden de piraten met grote regelmaat uit de lucht gehaald.
Is ook niet zo moeilijk meer als je een landelijk dekkend peilnetwerk hebt dat al automatisch een station tot straatniveau kan uitpeilen.
Middengolf geef ik je meer kans.
Kortegolf nog meer.
Laat maar komen, goede jaren 80 muziek op 6100 - 6200 KHz. Dank u

Ervaringen met de radio controle dienst

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.12.2022, 23:41 (508 dagen geleden) @ HansKarel

Maar dan wel in breedband-AM lijkt me?

Toch hoor ik wel uit het piratenwereldje dat een FM-zender met een goed gekozen frequentie en waarvan het spectrum ook netjes aan de eisen voldoet die voor legale zenders gelden, het vaak nog best een tijdje wil uithouden. Kennelijk wordt daar ook prioriteit gegeven aan veroorzakers van storingen en overlast.

Ervaringen met de radio controle dienst

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 06.12.2022, 17:58 (510 dagen geleden) @ FredDijksman

Radio oppakken en inderdaad naar buiten toe gaan.
Dan net als controle dienst op zoek gaan naar het sterkste signaal,
of terug lopen met ontvangst en zien waar het weg valt.

Zo de cirkel steeds kleiner maken.

Succes

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Ervaringen met de radio controle dienst

door soundman2 @, Wouw, 06.12.2022, 18:04 (510 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door soundman2, 06.12.2022, 18:17

Het beste is om eerst de elektriciteit in de eigen woning uit te schakelen. Alleen al om te weten te komen of het storende toestel niet in de eigen woning staat. Vervolgens met een draagbare radio met ferriet antenne de richting proberen te achterhalen of de storing uit een bepaalde richting komt. Zal niet meevallen, maar je weet maar nooit. Als je een "dood" punt vindt door de radio(antenne) horizontaal te verdraaien, wijst de ferriet antenne de richting vanwaar de storing komt.
Storingen kunnen gemeen zijn. Bij een klant stoorde de tv zomaar ineens. Het toestel kreeg signaal van ziggo. Het vervangen van de coax kabel en de plastic coax stekers door dubbel afgeschermde coax en Hf dichte stekers en het probleem was weg.

We zijn het niet meer gewend, maar als je de ruimte hebt om buiten een behoorlijk draadantenne te spannen, zo hoog mogelijk, dan kun je misschien buiten de stoornevel komen. Bovendien neemt het radio signaal sterk toe. Doordat de AGC de antennewinst teniet doet, wordt ook het storende signaal naar de achtergrond gedrukt. M.a.w. de S/N verhouding wordt gunstiger. Als tegenpool voor de antenne helpt een metalen buis diep in de grond, met een rechtstreekse draad naar de aardaansluiting van de radio ook tegen het onderdrukken van storingen.
De tijd dat de waterleiding of de CV radiator een goede aarde vormde is lang voorbij.

Ervaringen met de radio controle dienst

door Boudewijn @, 06.12.2022, 22:33 (510 dagen geleden) @ soundman2

Een ferritantenne of een raamantenne ontvangen veel beter dan een langdraad,die pikt de rommel van de buren op.Voor een zendvergunning moet je wel betalen,maar dan moeten ze ook handhaven als er klachten zijn.Ze waren ook hier en dan word ik afgescheept met onzin.Je apparaten zijn veel te gevoelig.De gemelde storing ligt altijd binnen de norm.Middengolf doen we niks meer mee.mij ook gezegd dat ik niet meer moest klagen want dan moest ik betalen.overdag veel last van zonnepanelen.Daar moet toch afgeschermde kabel aan,maar er ligt gewoon plastic buis met installatiedraad.Electrisch fornuis veroorzaakt een sterke ruis en om de 100 kHz een zware brom..en ze willen ook nog een laadpaal voor de deur.Na 1 uur snachts kan ik nog wat ontvangen.

Ervaringen met de radio controle dienst

door FredDijksman @, Nieuw-Vennep, 07.12.2022, 09:08 (509 dagen geleden) @ Boudewijn

Het is inderdaad zo dat alles kan storen maar ze doen er niets meer aan, en ergens snap ik dat ook wel er zijn tegenwoordig zoveel stoorbronnen dat het bijna ondoenlijk is. Zelfs naast dit computerscherm waar ik nu naar kijk hoef ik geen AM radio te zetten want daar is niets op te ontvangen behalve de eigen storing. Maar dat is na een paar meter zoveel minder dat ik radio kan luisteren. De controle dienst komt volgens mij alleen in actie als het een overheidsdienst is klaagt.
En rond gaan lopen met een radio kan misschien de bron duidelijk maken maar dan?? aanbellen en zeggen dat ze de bron moeten uitschakelen, ik ben bang dat ze me vriendelijk toelachen en de deur wijzen.

Ervaringen met de radio controle dienst

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.12.2022, 10:00 (509 dagen geleden) @ FredDijksman

Tja, de harnasveiligheidsdienst en de aderlaatservice komen ook niet snel meer in beweging.

Soms zijn dingen gewoon voorbij.

Ervaringen met de radio controle dienst

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 07.12.2022, 15:03 (509 dagen geleden) @ FredDijksman

Als ervaren kortegolfluisteraar heb ik eerst mijn hele huis onderzocht op QRM.

Schakelende adapters "licht gewicht" vervangen door liniaire gevallen ("zwaar gewicht" ) of in koper folie gewikkeld en geaard. Werkt perfect. Weg storing.

De samsung TV van mijn zoon stoort enorm. Daar is maar een oplossing voor uitschakelen dus echt spanningsloos (standby off) zetten.

Ik maak gebruik van draaibare loopantennes (op gewenst en ongewenst signaal) zelf gebouwd en een qrm filter waarbij twee antennes zodanig worden gedraaid dat de een meer gewenst ontvangt inclusief storing en de andere meer ongewenst (stoorsignaal en minder gewenst signaal)

Door deze twee in tegenfase te mengen ontstaat er een groter signaal ruis verhouding waardoor soms onverstaanbare of zelfs onneembaar gewenste signalen duidelijk waarneembaar worden.

Problemen met de zonnepaneelinstallaties en plasma tv van de buren heb ik een klein beetje. maar dat kan ik oplossen door de loopantenne weg te draaien en bovenstaande QRM killer toe te passen.


Ik gebruik nauwelijks buizenradios wel ontvangers met AM en SSB en CW.

--
groet Sander
[image]

Ervaringen met de radio controle dienst

door HansKarel @, 08.12.2022, 19:40 (508 dagen geleden) @ FredDijksman

Zoals al meer aangegeven zal je zelf de storing op moeten zoeken en hopelijk oplossen. Wat ik mis in de antwoorden is dat een breedband RX loop je misschien prima kan helpen. Ik bedoel zo'n loop van 1 meter doorsnee met een ontvangstversterker erin. De firma Van Dijken elektronica had daar prima bouwpakketten voor (de AL-1 loop). Meen dat de bouwpakketten uitverkocht zijn maar de gebouwde loops nog niet.
Een loop op een paaltje van bijvoorbeeld 1,5m in de tuin heeft 2 duidelijke nulpunten in ontvangst. Indien de storing uit 1 richting komt (en het te ontvangen signaal niet) dan is op die manier de storing nog wel enigszins te onderdrukken.
Verder levert een loop veel rustiger ontvangst en pakt minder storing op dan een langdraad.
Succes, Gert PE1RTC

Ervaringen met de radio controle dienst

door FredDijksman @, Nieuw-Vennep, 08.12.2022, 23:47 (508 dagen geleden) @ HansKarel

Dank voor de tips en suggesties, als het weer beter wordt ga ik eens op onderzoek uit om te kijken waar het vandaan komt.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum