Vervorming Philips recorder EL3536 (Techniek Radio/TV)

door Robgroningen @, Den Andel, 21.12.2022, 18:53 (484 dagen geleden)

Ben bezig met een Philips EL3536 recorder.
Mechanisch is hij weer helemaal top, maar kwa geluid valt het me op dat het geluid aardig veel vervorming heeft. Zowel bij weergave van bestaande opnames van andere recorders, als bij opnemen. Bij allebei de kanalen hetzelfde.
Is dit de typische jaren 50 warme buizensound?
In het schema zag ik verscheidene versterkertrapjes ecc83, zonder kathodeweerstand. Zo krijg je toch geen negatieve roosterspanning?

Vervorming Philips recorder EL3536

door Peter1952 @, 21.12.2022, 19:15 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

Deze recorder moet zondermeer goed kunnen klinken.
Kijk eens naar verlopen weerstanden, lekke (koppel) condensatoren enz.
De tweede helft van de ECC83 werkt inderdaad zonder kathodeweerstand, echter de lekweerstand is 10 MOhm, het rooster wordt negatief door de aanloopstroom van het rooster. Dit is een toendertijd veel toegepaste methode.

Groeten,
Peter

Vervorming Philips recorder EL3536

door soundman2 @, Wouw, 21.12.2022, 19:50 (484 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door soundman2, 21.12.2022, 19:58

De tweede helft van de ECC83 werkt inderdaad zonder kathodeweerstand, echter de lekweerstand is 10 MOhm, het rooster wordt negatief door de aanloopstroom van het rooster.

Het rooster werkt voor het signaal als een diode, die de koppelcondensator met de pieken negatief oplaad. door de grote tijdconstante t.o.v. het signaal, blijft het rooster lang genoeg negatief om goed te kunnen werken.
Ik meen dat in de opnamestand de weergave versterker wordt gebruikt om mee te luisteren. Het audio zou dan gewoon goed moeten zijn. Ik heb een podere voorloper van deze recorder en die klinkt niet vervormd.

Vervorming Philips recorder EL3536

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 21.12.2022, 20:54 (484 dagen geleden) @ soundman2

De tweede helft van de ECC83 werkt inderdaad zonder kathodeweerstand, echter de lekweerstand is 10 MOhm, het rooster wordt negatief door de aanloopstroom van het rooster.

Het rooster wordt negatief door uit de kathode uitgetreden elektronen die op dat rooster arriveren. Dit is dankzij het z.g. Edison effect. Bij LF radio-schakelingen met een EABC80 wordt de negatieve voorspanning ook praktisch altijd op deze wijze opgewekt. Met een ECC83 in een bandrecorder werkt het uiteraard ook.

Het rooster werkt voor het signaal als een diode, die de koppelcondensator met de pieken negatief oplaad. door de grote tijdconstante t.o.v. het signaal, blijft het rooster lang genoeg negatief om goed te kunnen werken.

Dat is een bijkomend effect als de sturende wisselspanning groot genoeg is om roosterstroom te veroorzaken.
In beginsel is het echter het Edison effect die voor het eerste aantal van een paar tienden van een volt aan negatieve roosterspanning veroorzaakt.

Met vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!

Vervorming Philips recorder EL3536

door Martina @, Almere, 21.12.2022, 19:59 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

Ik vermoed dat de recorder helemaal opnieuw afgeregeld moet worden.... toonband met zuivere 1000Hz, scoop.... enzovoort, is niet eenvoudig om te doen, vraag hulp van een ervaren hobbyist.

--
The Flying Dutchlady
Eensch legende... thans werkelijkheid!
https://www.youtube.com/watch?v=lr5d3sGxSXQ

Vervorming Philips recorder EL3536

door soundman2 @, Wouw, 21.12.2022, 21:21 (484 dagen geleden) @ Martina
Bewerkt door soundman2, 21.12.2022, 22:06

Ik vermoed dat de recorder helemaal opnieuw afgeregeld moet worden.... toonband met zuivere 1000Hz, scoop.... enzovoort, is niet eenvoudig om te doen, vraag hulp van een ervaren hobbyist.

Voor dat je af gaat regelen, kun je beter eerst een een ander meten.
Het versterkergedeelte is gewoon LF audio, dat je goed kunt beoordelen met muziek of met een toongenerator.
Ool de weergave vanaf de kop kun je testen met een TG en een scope. De weergavekarakteristiek is dan wel aangepast aan de band, maar er mag weinig vervorming zijn.
Je vertelt dat goed opgenomen banden van een andere recorder ook vervormd klinken. Anders zou ik nog denken dat er tijdens de opname met de bias wat mis is.
De kop kan ook versleten zijn, waardoor de hoge tonen weg vallen. Als je dan het volume te hoog zet, zou de versterker ook kunnen vervormen.
Afregelen gaat vrijwel nooit goed zonder meetinstrumenten. Als je wel over geschikte meetinstrumenten beschikt , dan ga je eerst het probleem localiseren, alvorens wat af te regelen.

"Helemaal opnieuw afregelen" Het is geen radio met vele kringen en filters hoor.
Als de zegellak van de kopschroeven en de bandgeleiders nog intact is, is de stand van de koppen waarschijnlijk nog in orde.
De ligging van de sporen controleerden we destijds met een emulsie van zeer fijn ijzerpoeder in een snel verdampende vloeistof. Het goedje was verkrijgbaar bij Philips onderdelenservice.
[image]

Vervorming Philips recorder EL3536

door Boudewijn @, 21.12.2022, 21:21 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

De ecl 82 kan ook slecht zijn.

Vervorming Philips recorder EL3536

door soundman2 @, Wouw, 21.12.2022, 21:33 (484 dagen geleden) @ Boudewijn
Bewerkt door soundman2, 21.12.2022, 22:03

De ecl 82 kan ook slecht zijn.

Er kan van alles mis zijn, dus eerst maar eens meten alvorens vergeefs buizen te kopen.

Vervorming Philips recorder EL3536

door Robgroningen @, Den Andel, 21.12.2022, 21:39 (484 dagen geleden) @ Boudewijn

De eindbuizen zijn el84 en oké

Vervorming Philips recorder EL3536

door Laurens @, Zaandam, 21.12.2022, 22:29 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

Meten, meten, meten.

Er hoort geen hoorbare vervorming te zijn, deze recorder is niet zo perfect als een jaren 70 transistor hifi toestel, maar mag absoluut niet hoorbaar vervormen.

Verzeker je er van dat de buizen geen roosterlek hebben ontwikkeld. Qua emissie kunnen ze dan prima lijken terwijl ze door een intern lek van werkpunt verschuiven. Komt niet heel vaak voor, maar is ook niet uitgesloten.

Controleer (zoals al gezegd) of je het probleem ook hebt met een LF signaaltje op de lijningang.

Let op dat je geen voorversterkertrappen overstuurt. De ingangen zijn gevoeliger dan van een typische lijningang. Heb daar zelf geen last van gehad, maar wie weet...

Als de vervorming niet uit het LF deel komt, maar uit de band:
Controleer op een andere recorder met goede VU meters of jouw recorder bij het rode gebied, niet al ver boven de +3dB zit. Veel goede banden kunnen tot +5dB zonder vervorming mits de muziek niet platgecomprimeerd is, maar als het rode vlakje van de Philips overeenkomt met +5dB zit je dus al gauw over de grens.

Let ook op dat niet iedere band helemaal tot in het rood van de opnameindicator uitstuurbaar is, en dat de uitstuurbaarheid per snelheid verschilt. Een LPR35 kan je waarschijnlijk wel vol uitsturen, maar een DP26 die flink versleten is, of een Shamrock (als die niet al simpelweg vastloopt) niet.
Als je band erg versleten is, kan ie sowieso vervormen.

Ga niet afregelen voordat je alle andere oorzaken hebt uitgesloten. Een scheef staande kop veroorzaakt een dof geluid, geen vervorming.
Teveel voormagnetisatie zorgt voor een dof geluid, te weinig voor een te helder geluid, maar niet direct voor veel vervorming.

Wat bij mij bij een cassetterecorder wél eens voor vervorming heeft gezorgd, is magnetisatie van de kop. Na demagnetiseren was de vervorming weg. Meestal zorgt magnetisatie voor 'kabbelend beekje' achtige modulatie van de ruis, maar blijkbaar kan vervorming dus ook.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Vervorming Philips recorder EL3536

door Robgroningen @, Den Andel, 21.12.2022, 23:25 (484 dagen geleden) @ Laurens

Dank voor de reactie. Aan deze recorder is alleen mogelijk de bias in te stellen. Ben er al achter gekomen dat rood op de em84 ook echt de max is. Daaronder blijven goed genoeg. Ik gebruik Scotch superlife tape 215. Past wel bij die tijd, denk ik.

Vervorming Philips recorder EL3536

door huub.jak @, 21.12.2022, 23:32 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

Dat band past niet
Agfa band en de kop kan loop rand hebben
band spanning goed hou de band wat tegenop het spoel links
zit het aandruk viltje goed voor de toon kop ?
schot band heeft smering .of dat goed is voor de werking loop
wat hoor je eigenlijk Drop outs ? gen goede gelijk loop
huub

Vervorming Philips recorder EL3536

door Laurens @, Zaandam, 21.12.2022, 23:59 (484 dagen geleden) @ Robgroningen
Bewerkt door Laurens, 22.12.2022, 00:28

Scotch is prima, op de voorwaarde dat ie niet piept of plakt. Scotch wil wel eens lastig doen met recorders met aandrukviltjes. Geldt overigens voor alle oude banden die na verloop van tijd gaan plakken. Recorders zónder aandrukviltjes zijn minder gevoelig voor piepen.

Het merk band is niet van belang voor de prestaties van de recorder. In principe kies je gewoon een band uit, en daar regel je de voormagnetisatie op af. Scotch is toevallig genoeg een mooie 'gemiddelde' band - als je daar op afregelt, dan klinken heel veel andere banden ook prima.

Op iedere recorder is de azimuth en hoogte ook in te stellen. Maar daarvoor geldt hetzelfde als voor de afregelpunten van een radio: tenzij iemand er met z'n tengels aan heeft gezeten, is afregelen niet nodig. Mogelijk moet je de bovenplaat verwijderen om bij die schroefjes te komen.

Je kan de kop een stukje heen en weer drukken met je vingers tijdens het spelen. Als je geluid dan helderder wordt, dan komt je afregeling niet overeen, met die van de recorder waar de band mee is opgenomen. Je weet dan nog niet of jouw recorder goed staat en de band scheef is opgenomen, of dat jouw recorder scheef staat en de band correct is opgenomen.

Officieel heb je een afregelband nodig die volspoor mono is opgenomen, in de praktijk kan je gebruik maken van een band van een kennis met bekend goede recorder. In de bandrecordercommunity zijn er een paar mensen met zo'n volspoor tape, en als zij vervolgens een band opnemen op een met de volspoor tape afgeregelde recorder, kom je al een heel dichtbij perfecte afregeling. Het is geen rocket science, makkelijker dan een radio afregelen vind ik.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Vervorming Philips recorder EL3536

door huub.jak @, 22.12.2022, 10:02 (484 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door huub.jak, 22.12.2022, 10:19

De Koppen van Philips zijn niet zo slijtvast
toch werd het ingesteld met BASF /of Agfa
Tja Het is altijd wel wat met recorders
ik was in de vroegen tijden ook niet zo, Fan
Philips recorders veel ste dunnen snaren en te lang

Huub

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum