Restauratie Grundig 5490 (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 19.03.2023, 08:20 (398 dagen geleden)

Wat is hij weer netjes geworden..kast opgepolijst met commandant 4 en 5..
nettrafo was doorgebrand, door een slechte gelijkrichter.deze trafo vervangen door een gelijkaardige grundig uit de stock , gelijkrichter gereviseerd met 4 dioden plus weerstand 250 ohm in serie .. nog geen geluid , kathode elco ELL 80 en was letterlijk ontploft, de kathode R was ook onderbroken ,1ELL 80 was ook stuk . De afstemming werkte niet meer ,zammac stang was rot, nieuwe uit metaal gemaakt en erin gezet.. schakelstrip was afgebroken aan de stang. Met 2 componenten hars hetsteld .. hiervoor moest de verstrooischerm plaat en schaalkoord AM , schakelaar AFC/ ferrietantenne en stereo indicator er af . De verstrooischerm gelijk gereinigd. Alles in elkaar gezet en weer aangesloten, afstemming AM slipte .nieuw rubber schijfjes op de koppeling gelijmd voor AM en FM .. werkt weer slipvrij. Paar elcoos vervangen verder in de radio .. en de FM tuner een nieuwe elco geplaatst en een N75 15 pf ceramische condensator in de oscillator vervangen.. omdat de zender iets verliep. Ok radio heeft AFC maar nu verloopt ie met AFC uitgeschakeld ook niet .. buizen getest.ontvangst op FM kon beter . Afregelen Ratiodedector FM was voldoende voor perfecte ontvanst, op AM en KG2 geen. Ontvangst . Spoeltjes waren draadjes afgebroken ..eaa verlengd en weer aangesoldeerd en afgeregeld en weer prima ontvangst daar .. ferrietantenne was het draadje stuk , nieuw draadje geplaatst .en de trimmers daarop iets afgeregeld en afgelakt , 1 schaallampje was stuk ,beiden vervangen..

De stereodecoder ontbrak, ik heb er nog 3 in stock liggen . Doorverbinding in de radio losgesoldeerd en de decoder angesloten en na afregelen mooie indicatie ook van de indicator . Decoder op de achterwand vastgezet. Een mooie radio en kast met slechte zijdoekjes heeft geen zicht , deze roosters gereinigd en nieuwe doekjes daar in gezet:)

De wunschklang word origineel met een rood elastiek achtig draadje aangegeven , deze zijn altijd stuk , heb dit nagemaakt met een roodgekleurd schaaldraadje erin gezet met een veertje voor de rek,
Op 2 plaatsen kast beschadigd,opgevuld met vulhout en bijgewerkt in donkerbruine kleur.. er zat erg veel werk in deze radio maar deze radio verdient het . Wat een geweldige klank komt er uit nu

Nu nog een grundig 5590 vinden ik dacht met 4x EL95[image][image][image][image][image][image][image]

Restauratie Grundig 5490

door peetey @, Lanaken, Belgie, 19.03.2023, 08:47 (398 dagen geleden) @ Erwin goossens

Dat was inderdaad een berg werk Erwin. Dat wat jij zammac noemt heb ik geleerd dat het Mazak heet maar dat kan de engelse benaming zijn; het is hoe dan ook niet goed bestand tegen veroudering want het vekruimelt onder je vingers.
Saba gebruikt het o.m. ook in hun motorafstemming en dat is ook hopeloos.

Wat ik nou niet lees is dat de stereo-indicator nog werkte? Dat kleine spoeltje met wijzertje dus dat altijd stuk is... Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk. Ik heb meerdere van deze types gerepareerd, ook de 5590 en nog nooit eentje meegemaakt waar dit nog werkte.

Verder puike restauratie hoor en het zijn inderdaad heel goede radio's als alles eenmaal werkt.
Grtz,
Peter

Restauratie Grundig 5490

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 19.03.2023, 09:43 (398 dagen geleden) @ peetey

Hey peter. Dit werkt prima , ik post vanavond een duidelijke foto. Bij al mijn 6 radios met dit metertje werken ze prima:)

Restauratie Grundig 5490

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 19.03.2023, 09:48 (398 dagen geleden) @ peetey

[image] hierbij een foto van het metertje :)

Restauratie Grundig 5490

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 19.03.2023, 13:19 (398 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Ron Kremer, 19.03.2023, 13:29

Nu nog een grundig 5590 vinden ik dacht met 4x EL95[img]images/uploaded

Je kunt ook de ELL80 voeten herbedraden voor een QQE03/12. Een QQE03/12 kan prima de moeilijk te vinden ELL80 vervangen. Ik heb dat jaren geleden bij een Nordmende radio toegepast en dat gaat probleemloos. In de Philips gegevens van die buis wordt ook de instelling voor AF gegeven en daar kun je de Grundig naar aanpassen.
Zie hier op pagina 9.


Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!

Restauratie Grundig 5490

door soundman2 @, Wouw, 19.03.2023, 16:58 (398 dagen geleden) @ Erwin goossens

Als je de weerstand in een van de wisselspanningsdraden zet, voorkom je daarmee, dat in geval een van de diodes in sluiting valt de trafo verbrandt. De weerstand zal dan eerder het loodje leggen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum