BX998A restauratie (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 17.05.2023, 09:00 (374 dagen geleden)

Deze radio op de werkbank met vele defecten, oa hogetonen ugt was stuk, deze vervangen door een goed passende en geschikte trafo voor de EL84 ,klinkt weer prima, zekering was opengesprongen, heb ooit deze klemmetjes NOS gekocht dus was snel vervangen, veel slechte teercondensatoren, deze zijn allen vervangen samen met de meeste composietweerstanden en ALLE kleine Elcoos ,geluid is erg mooi nu , touwtje MG is gebroken,ik wil ALLE koordjes vervangen maar wat kan je bij sommige slecht bij... het touwtje KG local is een vrij lang touwtje wat ook met een kern in een spoel schuift, hoe kan dit beste vervangen worden? Ook blijven de bandkeuze knopjes niet ingedrukt, motor werkt wel en wanneer ik betreffende toets ingedrukt houd gaan de motor mooi naar gekozen golfbereik. Omdat ik deze moet ingedrukt houden werkt omschakeling AM/FM niet.. veertjes lijken niet te ontbreken. Iemand hier ervaring mee,

Ook zijn bijna alle MF buizen zwak bij deze radio, 2xEBF 80-EF 89 en ECH 81..de overige moet ik nog controleren, radio speelt nu op alle kanalen vrij aardig, nog paar schermrooster spanningen zijn vrij laag maar doordat de chassis uitgekast is kan ik daar nu goed bij om nog enkele verlopen weerstanden te vervangen, ik vervang steeds alle composietweerstanden bij Philips radio’s om eventueel latere verlopende vermijden,
De buisvoeten EL en PL wil ik nog vernieuwen (als laatste) .maar eerst de motor bediening weer goed krijgen, iemand suggesties?

BX998A restauratie

door Maarten Gudde @, Randwijk, 17.05.2023, 09:18 (374 dagen geleden) @ Erwin goossens

Goed bezig :OK:

--
Maarten Gudde

BX998A restauratie

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.05.2023, 09:56 (374 dagen geleden) @ Erwin goossens

touwtje MG is gebroken,ik wil ALLE koordjes vervangen maar wat kan je bij sommige slecht bij...

Ja, wat was dit toch een heerlijk ding om aan te werken.
Zijn het er niet 19 of zo, al die touwtjes bij elkaar?

eerst de motor bediening weer goed krijgen, iemand suggesties?

Zoals jij het beschrijft is elektrisch alles in orde. Mechanisch bijna, je schrijft dat de veertjes aanwezig zijn. Maar mogelijk krijgen ze de vergrendelstangen niet op hun plek omdat die te stroef lopen. Probeer eens of de vergrendeling wel werkt als je die veertjes iets "helpt" door het aan te duwen. Mogelijk is dan de remedie, die vergrendelstangen een beetje schoon te maken en te smeren.

BX998A restauratie

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 17.05.2023, 09:57 (374 dagen geleden) @ Erwin goossens

Er zitten ook 2 germaniumdioden in dit toestel, die je nog voor raadselachtige defecten kunnen stellen, te weten: X1 - OA50 en X2 - OA72. Ik heb destijds dit toestel voor iemand onder handen gehad en heb uren gezocht, wat de fout was: de OA50 dus, die kan weinig hebben. Succes!

BX998A restauratie

door peetey @, Lanaken, Belgie, 18.05.2023, 11:40 (373 dagen geleden) @ castafiore2010

Hoi Erwin,
het probleem met het blijvend moeten indrukken van de knopjes komt omdat er hard vet zit waar ze door de metalen beugel heen glijden.
Ik zal een tweetal fotootjes bijvoegen zodat je kan zie waar je moet schoonmaken.
Het makkelijkst gaat dat als je de knoppen blokken losneemt. Let wel even op waar welke kleur draad vast gesoldeerd zit!
Komposietjes zijn tegenwoordig idd wel vaak aan vervanging toe dus dat gaat goed bij jou; over teerbommen hoeven we het niet eens te hebben!
De grotere grijze elko's laat ik meestal zitten ook, ze hebben ook nog een temperatuur aanduiding die redelijk belangrijk is.

Snaartjes vervangen is soms een crime, t zijn er iets van 18 meen ik. Voor de hoge en lage toon regeling is het belangrijk dat je ook hier alles goed schoonmaakt van oud vet en daarna licht invetten met modern spul.

Die hoge tonen UGT is heel vaak stuk, je kunt er gewoon elke goeie EL84 geschikte UGT voor in de plaats zetten.

Was de kast nog ok? Ik ben in een aantal gevallen heel veel langer bezig geweest met de kast weer netjes te krijgen!

Grtz,
Peter
[image]
[image]

BX998A restauratie

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 18.05.2023, 17:31 (372 dagen geleden) @ peetey

Hey peter! Top dit heb ik gedaan..oud vet verwijderd met remmenreiniger, gesmeerd met vaseline en de motor zoek werkt weer perfect:) alle koordjes zijn nu ook vervangen, deze met KG1 was meer werk omw het kerntje dat erop zit welk in de spoel schuift.. volgende week bouw ik de speakerplank er weer op en kan ik de overige buizen testen en afregelen:) De kast is in nieuwstraat.ik ga er nog ffe met comandant over met de machine, op het einde.. daarna mijn eigen BX998 enkele koordjes vervangen welke stuk geraakt zijn:) ook toont het de moeite het verstrooischerm te vervangen en de zijschermpjes… wel wat werk maar de verlichting is nu echt erg mooi[image][image]


Edit de UGT was snel vervangen,heb vrij grote stock vervang UGT ,s en deze vervanger had ik ook liggen ,paste netjes in de bestaande bevestigings gaten

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum