37A-09 Lenteklus (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.05.2023, 12:28 (333 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Geïnspireerd door de 37A-09 Winterklus van Ben, zie https://www.nfor.nl/index.php?id=322658 ben ik afgelopen weekend begonnen aan mijn eigen Philips luistervinkje dat op zich erg goed speelde, zelfs geheel bromvrij. En dat voor een simpel toestelletje, geproduceerd in november 1944.

Volgens de mensen van wie ik het radiootje een paar maanden geleden heb gekocht zou alles nog in de originele ongerestaureerde toestand verkeren en daarom verbaasde het mij dat het bromvrij speelde,  want een oorspronkelijke nog perfect werkende elco C1-C2 in een luistervinkje uit 1944 ben ik maar zelden tegengekomen.
En toen ik ontdekte dat de uitgangstrafo door een niet-origineel exemplaar was vervangen, besloot ik om het bijna 80 jaar oude radiootje eens verder te onderzoeken.

Na uitkasten van het chassis kwamen er nog meer sporen van eerdere reparaties aan het daglicht...   

[image]

Zoals de door een  goudkleurige diode overbrugde gelijkrichtcel.  Terwijl ik uit ervaring weet dat die oude cuprox gelijkrichtcellen nog heel goed werken bij een luistervinkje en ik nog nooit een reden heb gevonden om er een te vervangen door een diode met serie weerstand.   Op de foto zie je nog net de verstopte diode :

[image]

Door de rode isolatiering heeft de gelijkrichtcel geen verbinding meer met de bedrading. De isolatiering en de diode (rode pijl) heb ik verwijderd evenals de serieweerstand van 2,7 nF.

Hier is de diode beter te zien. Deze heeft dezelfde functie als de originele gelijkrichtcel en is vele male kleiner..... Maar toch heb ik voor de originele gelijkrichtcel gekozen en de diode verwijderd.

[image]

Vervolgens heb ik de niet-originele uitgangstrafo vervangen door een ugt uit een Philips 204U uit dezelfde periode. Alleen is de bevestiging ervan aan het chassis anders dan bij een luistervinkje, maar kon ik de bevestigings beugels overzetten zodat het wel paste. Een heel gepruts, maar het is gelukt. Nu ziet het er tenminste weer uit zoals het oorspronkelijk was:

[image]

De gecombineerde voedings elco C1-C2 en de elco C3 waren al voorzien van een nieuwe inhoud en is heel netjes gedaan, dus daar had ik geen werk aan.
En dan is het de hoogste tijd om het toestelletje voorzichtig, met een gloeilamp in serie, onder stroom te zetten. De spanning over C1 is 140 V en komt overeen met de waarde in de service documentatie. De oude gelijkrichtcel werkt dus zoals het hoort !

[image]

Nog even de toltrimmer C14 iets bijregelen en klinkt het oude radiootje weer zoals vanouds. Deze keer niet via de zender Herrijzend Nederland, maar via het bekende huiszendertje van Otto Tuil.
Tot besluit heb ik het luidsprekerdoekje wat netter aangebracht en klaar is het luistervinkje :-)

[image]

Nou ja, bijna klaar want ik moet het metalen kapje en de kartonnen achterwand nog met spijkertjes vast zetten.....


  

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

37A-09 Lenteklus

door Kees Koren @, Bilthoven, 17.05.2023, 16:12 (333 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Beste Hans,

Dit project verdient zeker de hand van de 37 A meester.:OK:

37A-09 Lenteklus

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.05.2023, 18:10 (333 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Door de rode isolatiering heeft de gelijkrichtcel geen verbinding meer met de bedrading. De isolatiering en de diode (rode pijl) heb ik verwijderd evenals de serieweerstand van 2,7 nF.

Maarten Gudde maakte mij attent op het feit dat een weerstand van 2,7 nF niet bestaat. Foutje bedankt, want dat moet natuurlijk 2K7 Ohm zijn.......

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

37A-09 Lenteklus

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 18.05.2023, 00:01 (333 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Mooi gedaan Hans, mijn ervaring met die Cuprox cellen is dat het karton vaak gescheurd is.
De druk van de veer is dan onvoldoende en bouw ik hem om.
Gebruik daarvoor een elektra pijpje en bouw daar de diode en weerstand in.
Sluit het af met 1 mm draad en de veer simuleer ik met 5 windingen soldeertin.
Het geheel ziet er dan exact zo uit zoals de oude cel.
Als het een keer nodig is kan ik je de details wel geven.
Maar zo is het ook netjes opgelost, ben wel jaloers op het mooie doekje.
Groet, Ben

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

37A-09 Lenteklus

door buurjongen @, helmond, 23.05.2023, 08:28 (328 dagen geleden) @ Ben

Wat leuk Ben dat jou reparatie zorgt voor inspiratie. En als er nou iemand is die Philips luistervinkjes mooi kan restaureren, dan ben jij dat wel.

[image]

[image]

37A-09 Lenteklus

door hoedendoosch @, Amsterdam, 18.05.2023, 10:00 (332 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

mooi werk. Ik ging er inderdaad van uit dat het toestel origineel was. Zeker 10-15 jaar geleden gekocht, ik weet niet eens meer van wie. Ik heb de stekker nooit in het stopcontact gestoken er van uit gaande dat alles origineel was. Alleen het netsnoer (strijkijzer ?) wees op enige reparatie.

Ik denk dat het vinkje nu een mooie plek heeft gekregen naast zijn soortgenoten. Ik had ook ooit een "crush" op vinkjes, heb er meerdere gehad. Maar dit was de mooiste en meest complete. Deze mocht blijven dus. Tot enkele weken geleden... Het geld van dit vinkje is in ieder geval gaan zitten in een -indah dan sangat besar- Indisch Philips radiomeubel wat ik al lange tijd begeerde. :-D

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

37A-09 Lenteklus

door Hans Op den Camp @, Leusden, 18.05.2023, 12:32 (332 dagen geleden) @ hoedendoosch

Hallo Pim,

Het vinkje is weer helemaal origineel en zingt het hoogste lied in de voliere met soortgenoten.
Ik ben er blij mee. Het netsnoer is hetzelfde snoer als van een NSF H113U dus mag het blijven.

Mooi dat jouw wens in vervulling gaat met een -mooi en groot- Indisch Philips radiomeubel.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

37A-09 Lenteklus

door buurjongen @, helmond, 23.05.2023, 08:35 (328 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Beste Hans,

Wat een werk, maar erg mooi gedaan en zo'n bijzonder radiootje verdiend het om vertroeteld en mooi gerestaureerd te worden. Dat Ben jou heeft geinspireerd om je Philips 37A te gaan restaureren begrijp ik heel goed, want Ben besteedt er veel tijd aan en doet alles zó netjes en op het gemak. Het verbaasd mij altijd hoe mooi het Philips luistervinkje weer is geworden nadat Ben het radiootje heeft gerestaureerd. Uiteraard hoop ik dat jou mooie luistervinkjes, zoals het exemplaar dat je gerepareerd hebt, nog lang z'n lied blijft zingen,

groetjes van Henk.

[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum