Siemens exportsuper 52 FM (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 27.07.2023, 11:31 (277 dagen geleden)

Hallo . Ik heb deze radio aangekregen maar wat me opvalt is de zwakte op FM . Nu heeft deze radio een ECH 42 in de FM tuner. Spanningen komen aardig overeen (moet nog een gedeelte condensators vernieuwen) bij een enkele zender slaat het oog een heel klein beetje uit.en het lijkt of de detector niet juist lijkt af te regelen..doet me aan de BX700 denken die ik heb weggedaan uit armoede met het zelfde probleem. Ook een vroege. FM ontvanger .Nu heb ik een philips saturn met deze ECH 42 In de FM tuner maar hier zit nog een EF 42 bij .. mogelijk verklaart dit ook eaa.. al zie ik op yt een filmpje waar deze siemens vrij goed speelt en het oog ook vrij goed sluit.. heeft iemand dit toestel en ervaring mee ? De dedector bevat ook 2 dioden (nog niet tegengekomen) kunnen deze eenvoudig ook getest worden?[image]

Edit ik heb geen EF 43 om deze uit te sluiten.kan een EF 41(42) ook eventueel?

Siemens exportsuper 52 FM

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 27.07.2023, 12:02 (277 dagen geleden) @ Erwin goossens

Dit toestel uit 1952 is er een uit de begintijd van de FM uitzendingen. Als zodanig moet je ervan uitgaan, dat het geen erg gevoelig toestel is, bovendien zit de EF43 in een reflexschakeling, een zeer vernuftig principe, wat echter wel veel kundigheid in het afregelen vereist.

Ik zou de spanningen, zoals in het schema vermeld, nauwkeurig nalopen en zo nodig die onderdelen vervangen, die afwijkingen veroorzaken. Tien tegen één, dat het toestel na deze ingrepen weer vrij aardig speelt op nabij gelegen FM zenders. Van de afregeling zou ik afblijven, tenzij je over een prima meetzender en scoop (en ervaring) beschikt. Anders heb je kans dat het er allemaal slechter op wordt.

Siemens exportsuper 52 FM

door Goldline @, Oranjedorp, 27.07.2023, 16:47 (277 dagen geleden) @ Erwin goossens

de ECH42 is een verbeterde versie van de 41, speciaal op kortegolf.
Maar of hij ook echt geschikt is voor UKG is de vraag de versterking neemt snel af met frequentie toename.
Vergeet ook niet dat men destijds niet op een draadje ontving ,maar minimaal een 3 elements dakantenne werd gebruikt.
Probeer eens met een antenne-versterkertje ervoor.

--
Cees PA1DBA

Siemens exportsuper 52 FM

door Jan Bus @, Amersfoort, 27.07.2023, 19:21 (277 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Jan Bus, 27.07.2023, 19:33

De FM-detector is een ratio-detector en die moet normaal afgeregeld kunnen worden. De dioden kunnen gemeten worden met een analoge ohmmeter. Je moet een paar honderd ohm meten kunnen en in de sperrichting oneindig. Wel los solderen.
De ECH42 is een slechte mengbuis voor FM. Hij versterkt nauwelijks op deze frequenties en het hepthode-gedeelte heeft een hoog ruisgetal wat nog hoger wordt omdat de hepthode als mengbuis gebruikt wordt. Om een ruisvrije ontvangst te krijgen heb je dan een (zeer) sterk antennesignaal nodig ook al heeft het toestel op zich voldoende versterking. Hij is dan ook maar kort toegepast en vervangen door tuners met EF80/EC92, ECC85, enz..
In de begintijd van FM in Duitsland was deze band bedoeld voor lokale ontvangst in stedelijk gebied.
De EF43 maakt deel uit van een reflex-schakeling: Enerzijds als HF-trap voor FM, anderzijds als MF-versterker. Die vragen vaak om problemen en het is lastig om naar fouten te zoeken. De HF-versterker met EF43 verbetert wel iets aan het slechte ruisgetal van de ontvanger maar ook een penthode loopt op zijn laatste benen bij frequenties rond 88 - 100 mHz.

Groet, Jan

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum