De NSF4, het vervolg (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 15.08.2023, 12:18 (258 dagen geleden)

In een vorige draad vroeg ik om hulp en informatie om een NSF4 weer netjes in orde te krijgen.

Dit is het vervolg.

De radio heeft een lang leven achter de rug met een aantal modificaties. deze heb ik zo goed mogelijk ongedaan gemaakt en heb geprobeerd de radio weer te maken zoals deze ooit de fabriek heeft verlaten.

Het oorspronkelijke toestel was een NSF4, AW29-01, een toestel zonder automatische roosterspanning en met een extra gelijkrichtbuisje 2504. Ooit is het gehele voedingsblok vervangen door dat van een zelfde toestel, maar dan met automatische roosterspanning (AW29-02) en dus zonder het gelijkrichtbuisje 2504. In plaats daarvan was een spanningsselector gekomen om de netspanning mee te selecteren (in dit geval 225 volt). In het toestel waren een aantal ingrepen gedaan om dit werkend te krijgen.

De laatste laagfrequent trafo was defect.
De E442 was defect.
Een E415 was defect.
Een E415 ontbrak en was vervangen door een A415.
De 506 was uitgeput.
Het netsnoer was vergaan.
De aan/uit schakelaar was defect.
Het snoer naar de schaal luidspreker was vergaan.
De schakelaar die aan het luidsprekersnoer zat was verprutst.
Alle papiercondensatoren in het toestel waren erg slecht (lekstromen >40mA).
De frontplaat was ooit overgeverfd en lelijk
Het schaalvenster was matglas geworden
en nog wat kleinigheden.....

[image]
Toestel zoals het nu is

Gelukkig heb ik van diverse kanten hulp gekregen om het toestel weer in orde te maken: een goede LF trafo, diverse buizen en vooral documentatie. Het kostte me even tijd om erachter te komen dat het hele voedingsblok een ander was dan dat waarmee het toestel oorspronkelijk was uitgerust. Het was voor mij de eerste keer dat ik een NSF4 op de werkbank kreeg, ervaring met dit soort toestellen beperkt zich in mijn geval tot de bekende Philips radio's zoals een 2514 en aanverwante types.

[image]
Voorkant met opnieuw gelakte frontplaat.

Het voedingsblok heb ik volledig gereviseerd en (deels) omgebouwd naar eentje zonder automatische negatieve roosterspanning. In het blok bleek plaats voor een minuscuul transformatortje wat ik toevallig had liggen en wat me 12 volt wisselspanning gaf bij 20 mA. Gelijkrichting dmv een moderne diode gaf de gewenste negatieve roosterspanning.

[image]
Het inwendige.

Daarnaast heb ik erg veel zaken teruggebracht naar de originele staat, de frontplaat geschuurd en van een nieuwe laklaag voorzien en het matte kunststof van de schalen vervangen door een transparante versie.

[image]
Sterker met schakelaar gerepareerd en voorzien van nieuw snoer.

[image]
Totaal plaatje.

De radio werkt best redelijk, maar heeft een flinke draadantenne nodig. Op een geïmproviseerd stuk draad ontvang ik een 5tal zenders. Het al dan niet aansluiten van een aardleiding maakt niet zoveel verschil, alleen gaat het storingsniveau omlaag....

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de gedane hulp of verkregen onderdelen! De radio wordt eerdaags opgehaald door de eigenaar.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

De NSF4, het vervolg

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 15.08.2023, 12:37 (258 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Mooi verslag en toestel kan weer wat jaartjes mee.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum