Braun 400 UKW vervelende brom (Techniek Radio/TV)

door Bartm @, Wielsbeke Belgie, 16.11.2023, 18:08 (214 dagen geleden)

Hallo allemaal ,


Even jullie hulp , de Braun radio speelklaar gemaakt , maar lichte brom , ook bij volume uit.
Het is zo , twee verschillende schema's , ik noem ze hier A en B . De mijne is volgens schema A.
De voedingen zijn anders , A heeft 2x 50µf en 1x 16µf en B 2x 16µf en 1x 50µf .
Met de variac opstarten , enkel de EL41 , de EABC80 eruit , de brom aanwezig , bruggelijkrichter nieuw , elco's nieuw , spanningen ok , ook de negatieve - 7,5 volt spanning .
Met mijn scoop zit er duidelijk rimpel op de 245 volt van de anode EL41 ( punt 2).
Ik betwijfel over dit schema A juist is , want staan heel wat verkeerde aansluitingen erop .
Voor dat ik de[image][image][image] voeding naar schema B wijzig graag jullie advies .

Groet Bart

Braun 400 UKW vervelende brom

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 16.11.2023, 18:13 (214 dagen geleden) @ Bartm

Bart,
Uitgangstrafo heeft ook geen antibrom wikkeling.
Anode EL41 hebben altijd wel wat rimpel staan.

Duidelijk zit de brom al op rooster EL41

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Braun 400 UKW vervelende brom

door rene @, Castricum, 16.11.2023, 18:18 (214 dagen geleden) @ Maurice

[image]


Deze al gecontroleerd??

Braun 400 UKW vervelende brom

door Bartm @, Wielsbeke Belgie, 16.11.2023, 18:27 (214 dagen geleden) @ rene

Dag rene , ja hoor !

Braun 400 UKW vervelende brom

door MarcelvdG @, 16.11.2023, 19:42 (214 dagen geleden) @ Bartm

Bij schema A komt de voedingsspanning van de eindtrap rechtstreeks van de afvlakelco, bij B zit er een RC-filter tussen.

Braun 400 UKW vervelende brom

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 16.11.2023, 22:56 (214 dagen geleden) @ Bartm

Die -7,8 volt tussen aarde en minpool van de gelijkrichter
hoort afgevlakt te worden met een dikke laagspannings elco
(250 µF / 30 volt) Die zou dus parallel moeten staan aan
de twee weerstanden 30 + 80 ohm. In het schema zie ik die
nergens
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Braun 400 UKW vervelende brom

door Bartm @, Wielsbeke Belgie, 17.11.2023, 16:19 (214 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dag Nico ,

Ook geen oplossing hoor , heb al met een smoorspoel tussen de 50µf condensatoren geschakeld , allemaal geen oplossing . De storende brom blijft !! En ook de radio was ongeprutst , denk nog volledig origineel , maar ik vertrouw dat schema A niet , kan zijn dat die radio zo uit de fabriek gekomen is . Ik ga de voeding veranderen naar schema B , we zien wel .

Groetjes Bart

Braun 400 UKW vervelende brom

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 17.11.2023, 16:51 (214 dagen geleden) @ Bartm

Mijn "gevoel" zegt dat er in schema A iets niet klopt in de voeding.
Denk inderdaad dat als je B erin zet het probleem er niet meer is.
In geval van A zou je eerst de draad eens kunnen verplaatsen zoals aangegeven.
Succes en groet, Ben

[image]

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Braun 400 UKW vervelende brom

door Peter1952 @, 17.11.2023, 17:24 (213 dagen geleden) @ Ben

Wat mij beter lijkt is om de + naar de uitgangstrafo rechtstreeks vanaf de eerste elco te blijven voeden, maar alleen het schermrooster van de eindbuis vanaf de tweede elco, na de voedingsweerstand. Het voordeel is dat de anodestroom niet door de voedingsweerstand hoeft te gaan, dit zou extra spanningsval geven en de weerstand heeft minder vermogen te verwerken als je alleen het schermrooster vanaf de tweede elco voedt. Bij de meeste toestellen wordt dat zo gedaan. Die extra rimpel op de anode heb je geen last van omdat de Ri van de eindbuis hoog is en de anodestroom hoofdzakelijk door het schermrooster bepaald wordt.

Groeten,
Peter

Braun 400 UKW vervelende brom

door Bartm @, Wielsbeke Belgie, 17.11.2023, 17:44 (213 dagen geleden) @ Ben

Dag Ben , das juist , had ook dat gevoel , die verkeerde buisaansluitingen ,,,,??,,,, heb geschakeld naar schema B , totaal geen brom meer , spanningen juist . Schema A onjuist , denk dat die brom er altijd is geweest . Maar mijn vraag was , waarom twee verschillende schema's van die Braun , iemand moet dat gewijzigd hebben toendertijd .
Voila , ben blij , na uren zoeken , want de radio speelt goed , zuiver , warm , ook door de grote luidspreker .

Dank aan allen voor het meedenken .

Groetjes Bart

Noot : juiste schema Braun 400 UKW - Radiomuseum-bocket.de

Braun 400 UKW vervelende brom

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17.11.2023, 18:04 (213 dagen geleden) @ Bartm

Bart,
Je geeft aan dat mogelijk onverprutst toestel en de beide schema's.
Mogelijk dat je een vroege productie exemplaar hebt en er in de loop van de productie
die wijziging is toegepast.

Philips had daar voor service abonnementen waar service technici deze maandelijks kregen toegestuurd.Dit per toestel een wijziging op de productie.

Zo had je ook Philips Service Maandbladen waar van alles en nog wat aan wijzigingen, problemen
en oplossingen met toestellen werd besproken.

Bij Braun zal dat niet anders geweest zijn.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Braun 400 UKW vervelende brom

door Bartm @, Wielsbeke Belgie, 17.11.2023, 18:15 (213 dagen geleden) @ Maurice

Maurice ,

Denk het ook , een vroege productie , jaren 1952-53 , maar content , dat is het belangrijkste in onze passie voor buizenradio's .

Groet Bart

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum