Magneetverf (Algemeen)

door drentina @, Houten, 27.11.2023, 21:57 (158 dagen geleden)

Heb een stel luidsprekers waarvan de magneten (alnico) wat roestiger zijn,kan ik er gewoon een likje verf gebruiken of moet ik toch magneetverf gebruiken?

Magneetverf

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 27.11.2023, 22:30 (158 dagen geleden) @ drentina

Goedenavond,

Magneetverf, nog nooit van gehoord. Google leert dat dit verf is waar ijzerpoeder in zit.
Het lijkt mij toe dat je niet wilt dat er ijzer of ijzerhoudend materiaal op een magneet komt: het veroorzaakt een magnetische kortsluiting en zal de veldsterkte ter plaatse van de spreekspoel nadelig beïnvloeden. Magneetverf is bedoeld om op niet magnetische oppervlakken toch een magneetje te laten kleven.
Ik zou een zilververf oid gebruiken, afhankelijk natuurlijk van de kleur die erop moet.

Succes,
Gerrit Jan

Magneetverf

door drentina @, Houten, 28.11.2023, 10:25 (157 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Bedankt voor je reactie een likje grijze verf heb ik nog wel liggen.

Magneetverf

door soundman2 @, Wouw, 28.11.2023, 18:19 (157 dagen geleden) @ drentina

Volgens mij is AlNiCo totaal niet roestgevoelig. Je bedoelt waarschijnlijk de sluitplaten aan beide zijden van de magneet. Je kunt de buitenkant gerust schilderen of spuiten, maar waarschijnlijk zit er ook roest in de luchtspleet voor de spreekspoel. Dat is funest en bijna niet te verwijderen, ook niet na het losnemen van de conus (voor zover mogelijk!)
Neem de sluitplaten nooit los van de magneet. Daardoor gaat een groot deel van het magnetisme verloren en neemt het rendement van de luidspreker aanzienlijk af.

Magneetverf

door Hans van Kampen @, Voorhout, 28.11.2023, 18:28 (157 dagen geleden) @ drentina

Inderdaad net als Henk (soundman) schrijft ben je verloren als de magneet roestig is waar de spoelkoker zich omheen beweegt. Als je voorzichtig met alle vingers (om de druk te verdelen) op de conus duwt zo dicht mogelijk bij de spoelkoker, hoor je dan dat ie aan loopt?

;-)
Hans

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum