23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 10.12.2023, 17:07 (140 dagen geleden)

Een tijdje terug berichtte ik over in onderwerp vernoemd toestel in SBR kast. Focus slecht. Na regenereren was het beeld lekker scherp en strak. Na enkele uurtjes proefspelen in mijn werkplek deed hij het prima en kon de retro-kamer in.

Helaas kwam daar wat aan het licht.
In de werkplek zit ik vlak tegen twee RF modulatoren die resp. op kanaal 4 en 45 uitzenden. Op beide frequenties getest en alles prima. In de retro-kamer staat een aparte modulator die uitgeeft op kanaal 6 en die achter een DVD speler hangt. Ik weet uit ervaring dat die een iets zwakker video signaal uitgeeft dan die twee modulatoren in de werkplek. Normaal is dat geen probleem.

Hierop aangesloten was er nauwelijks contrast te zien. Contrast regelaar op 1/4 of max, geen verschil. Geluid blijft krachtig en perfect.
In eerste instantie was kanaal 4 OK, maar dit is gaandeweg ook beginnen te verzwakken.

Ga ik in de AVR schakeling meten, dan meet pen 3 van B12p2 de opgegeven 75V, op de anode meet ik 95V. Hier is iets geks. Zet ik hier mijn meetpen op van m'n Fluke multimeter, dan daalt die spanning naar 85V en verdwijnt het beeld volledig.
Aan de andere kant van VDR R130 is er -2V die daalt tot -5V als ik op die anode meet. Blijkbaar hoe negatiever daar, hoe minder video er door gelaten wordt, terwijl het geluid steeds goed blijft.

Wie kan en wil me een woordje uitleg geven over hoe die schakeling eigenlijk werkt?

Tijdens meten en bekijken stond de tv een uurtje aan, sindsdien is het beeld via band I even slecht als op band III.

[image]

23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling

door soundman2 @, Wouw, 10.12.2023, 17:53 (140 dagen geleden) @ Gert Wouters

Lijkt op een oud probleem in het zwart/wit tijdperk. Op een CA systeem was er voldoende contrast, op een gewone antenne in de werkplaats viel een toestel door de mand, te weinig contrast. Het kwam er op neer dat meestal een van de MF buizen geheel versleten was. Door een te klein signaal kan dan ook de sync scheder in de problemen komen, waardoor het beeld trekt.
Probeer eens andere MF buizen en eventueel ook die van de kk.

23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling

door Gert Wouters @, 11.12.2023, 13:25 (139 dagen geleden) @ soundman2

Dat is nu net het vreemde: het beeld blijft perfect in sync, tot het zo goed als volledig weg is.
Ten allen tijde blijft het geluid goed, ook als het beeld weg is.
Geluid wordt in FM ergens na het MF opgepikt.

Als die fout in het middenfrequent zit, moet het geluid dan ook niet uitvallen?

Buizen in de kanaalkiezer zijn al vervangen, dat hielp niet.

23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 11.12.2023, 15:39 (139 dagen geleden) @ Gert Wouters
Bewerkt door Ron Kremer, 11.12.2023, 15:45

Ten allen tijde blijft het geluid goed, ook als het beeld weg is.
Geluid wordt in FM ergens na het MF opgepikt.
Als die fout in het middenfrequent zit, moet het geluid dan ook niet uitvallen?
Buizen in de kanaalkiezer zijn al vervangen, dat hielp niet.

Heb je de videobuis PFL200 al eens vervangen? In het schema staan op de uitgang daarvan (dus de L) waardes genoemd die met een scoop makkelijk gecontroleerd kunnen worden op 'orde van grootte'. Ook moet de contrast regelaar (die regelt de schermroosterspanning van de L) daar zichtbaar invloed op uit oefenen. Als je geen fout rond de video uitgangsbuis P(F)L200 kunt vinden dan eens met de scoop 'verder naar voren' werken in het toestel, dus ook eventueel tot voorbij de videodetector X9. Mijns inziens moet je dan toch beslist ergens tegen een foute component aanlopen.

Vr. groet,
Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!

23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling

door Jan Bus @, Amersfoort, 11.12.2023, 19:09 (139 dagen geleden) @ Gert Wouters

Je moet er rekening mee houden dat het gebrek aan versterking toch een mogelijkheid is voor deze fout. Je meet -2 Volt aan de VDR-weerstand en dat is de AVR-spanning die aan de MF-trap geleverd wordt: Deze is laag. De AVR-buis wordt aangestuurd vanaf de kathode van de video-eindbuis P(F)L200. Deze buis heeft mi. geen invloed op de aansturing.
Wat de synchronisatie betreft: Deze toestellen waren in staat een zwak signaal met veel sneeuw nog goed te synchroniseren. Dat geldt ook voor het geluid. Het signaal moest erg zwak wezen wilde je niets meer horen.

Groet, Jan

23TX482, vermoedelijk problemen rond AVR schakeling

door Gert Wouters @, 11.12.2023, 21:44 (139 dagen geleden) @ Jan Bus

Die PFL200 is al vernieuwd, dat deed niks.
Met middenfrequent fouten in jaren 50 zwart/witjes heb ik meer ervaring. Wat ik niet wist, en jullie me nu mee geholpen hebben, is dat deze types met zo weinig videosignaal toch een stabiele sync en goed geluid hebben.

Buizen genoeg in stock. Ik zal eens proberen die MF buizen te vervangen. Als dat niets doet zal hij terug twee verdiepingen naar beneden moeten zodat ik er met de scoop eens kan opvliegen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum