scheidingstrafo verhouding (Techniek Overig)

door Calvus @, 15.12.2023, 18:06 (135 dagen geleden)
Bewerkt door Calvus, 15.12.2023, 18:14

Hallo

Ik weet dat er al heel wat over veiligheidstransformators is besproken, had echter een specifiek vraagje.

Tot nu toe gebruikte ik al eens 2 in serie geschakelde (meer dan 800 VA) 48 V transformatoren.
Dat werkt wel, maar het is een heel zwaar en groot ding en het verbruikt op zich al heel wat.

Daarom had ik een nieuwe "kleine" 160VA trafo besteld, een Elma TT IZ3181. (230V / 230V)
Het is natuurlijk geen echte veiligheidstransformator, ik weet het, maar toch...

Ik had toch gehoopt om het ding ook zonder variac te kunnen gebruiken.
Echter geeft het bij een ingangsspanning van 233 V onbelast 257V uitgangsspanning.
Dat had ik onbelast wel verwacht, maar bij een 100W (gloeilamp) nog steeds 246 V secundair en
bij 160 W nog altijd 239 V. Dat lijkt me toch veel.

Als ik er een doorsnee 40 W radiootje zou aanhangen, zou die bij 230 V primair nog steeds 250 V moeten verwerken
Met al de zonnepanelen in de straat gaat de netspanning vaak boven 240 V.

Dus ik zou het nog steeds voor mijn 1000VA variac moeten zetten...
(handig aan m'n variac is dat hij netjes uitgangsspanning en -stroom aangeeft)

Is de trafo toch een miskoop?

Groeten
Johan

scheidingstrafo verhouding

door soundman2 @, Wouw, 15.12.2023, 18:31 (135 dagen geleden) @ Calvus
Bewerkt door soundman2, 15.12.2023, 18:59

bij dergelijke kleine transformatoren wordt er rekening mee gehouden dat er ca 10% verlies optreedt, door kern en koperverliezen. Bij een 1 op 1 trafo zou de onbelaste spanning zomaar 23 Volt , dus 253 volt kunnen zijn. Als er ruimte op de trafo is, zou je een aantal windingen bij de primaire kunnen wikkelen.
In de 220 vOlt tijd mocht de spanningsvariatie van het net 10% zijn, dus maximum 242 Volt. Sinds de invoering van 230V 5%, dus ook een max van 241 Volt. Met zonnepanelen die het net optilden was toen geen rekening gehouden.
Een zgn powerconditioner is wellicht meer geschikt. Philips had destijds van die CVT transformatoren (constant voltage transformer) die ook netgescheiden waren. Ook niet erg licht, maar dan heb je wel een probleem minder.
Zoek eens op Philips PE1400.
Ik heb daar wel een datasheet van (PDF)
Ook hier te vinden
https://nvhrbiblio.nl/schema/Philips_PE1400.pdf

scheidingstrafo verhouding

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 15.12.2023, 18:37 (135 dagen geleden) @ Calvus

Dus ik zou het nog steeds voor mijn 1000VA variac moeten zetten...
(handig aan m'n variac is dat hij netjes uitgangsspanning en -stroom aangeeft)

Je moet hem er niet voor zetten maar er achter!
Ik doe het zelf niet anders en toevallig op de laatste reparatiedag dit nog even laten zien.scheidingstransformator met variac

Is de trafo toch een miskoop?

Dat denk ik niet, bij alle transformatoren is de onbelaste spanning nu eenmaal wat hoger, hoe zwaarder de transformator hoe beter de regulering.
Ik ken het type transformator wat je noemt niet, maar de kwaliteit is tegenwoordig over het algemeen best goed, al heeft een "echte" scheidingstransformator de primaire en secundaire wikkelingen ook in gescheiden kamers en niet over elkaar heen gewikkeld, kijk maar naar de trafo op de foto. scheidingstransformator
m.vr.gr.
Anton van den Oever

scheidingstrafo verhouding

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 15.12.2023, 20:14 (135 dagen geleden) @ Calvus

Dit vind ik een vréémd verhaal....
Lijkt me interessant om te kijken wat er gebeurt
Als je het net aansluit op de secundaire wikkeling
Wat komt er dan uit de wikkeling die bedoeld was
als primaire?
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

scheidingstrafo verhouding

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 15.12.2023, 23:05 (135 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Ik ook, ik begrijp bijvoorbeeld niet wat het uitmaakt of een Variac vóór of nà de scheidingstrafo geplaatst wordt, zoals Anton stelt.
Ik heb de proef op de som genomen bij mijzelf en ik zie het verschil niet, waarbij ik op moet merken, dat mijn Variac een regelbare autotrafo is zonder een secundaire wikkeling, want daarvoor gebruik ik juist een aparte scheidingstrafo.

scheidingstrafo verhouding

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 00:16 (135 dagen geleden) @ castafiore2010

Ik ook, ik begrijp bijvoorbeeld niet wat het uitmaakt of een Variac vóór of nà de scheidingstrafo geplaatst wordt, zoals Anton stelt.

Als het om het spanningsverschil gaat zul je inderdaad geen verschil merken maar toch zijn er 2 goede redenen om de variac voor de scheidingstransformator te plaatsen,
Ten eerste neem ik aan dat de transformator enige mate van beveiliging tegen overbelasting krijgt in de vorm van tenminste een zekeringetje en als je dan een 1000 VA (ringkern) variac daar achter inschakelt vormt dat voor die 160 VA trafo zowat een volle sluiting en blijft er van de zekering niets meer heel.
Baarbij komt nog dat zo'n variac veel lekkerder regelt vanuit een lage impedantie.

En ten tweede, je wilt een zo goed mogelijk isolatie van het net en daarom wordt er achter een scheidingstransformator voor gebruik op de werkbank slechts 1 toestel aangesloten.
Daarbij komt nog dat de meeste variac's bij de hobbyist thuis vrijwel nooit nieuw zijn aangeschaft en er vaak al heel wat jaartjes van al dan niet zwaar gebruik op hebben zitten met de daarbij verslechtering van de isolatie weerstand, denk alleen maar aan het slijpsel van de koolborstel of zaken die er mogelijk wat onveilig zijn ingebouwd zoals zekeringen, meterjes, neon lampjes, enz.

Denk niet dat dit allemaal wel meevalt, een aantal jaren geleden hebben we in het radiocafe eens een avond gedaan waarbij met behulp van een professionele NEN 3140 tester allerlei zaken zoals variac's, soldeerbouten enz. getest konden worden.
Vooraf was gevraagd aan een ieder een apparaat mee te nemen en waarbij na afloop een aantal bezoekers toch wel enigszins gedesillusioneerd met hun toestel weer naar huis gingen.;-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever

scheidingstrafo verhouding

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 16.12.2023, 08:02 (134 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Ik heb weinig verstand van de mechanica van van Variac's, maar de mijne (ooit eens in een of andere dump gekocht) bestaat uit een ringvormige wikkeling, die geheel in kunststof is ingegoten, terwijl één rand van de ring is open geslepenen daarop rijdt een loper met een wieltje, gemaakt van hard koolborstel-materiaal. Er ontstaat geen slijpsel of andere troep, want het geheel zit in een stofdichte behuizing. De scheidingstrafo komt uit een zeilboot en werd gebruikt voor de aansluiting op walstroom. Op de isolatiewaarde van beide apparaten is niks aan te merken - alles is ook dubbel afgezekerd, maar proefondervindelijk heb ik ook gemerkt, dat de spanning vloeiender te regelen is, wanneer ik de Variac vóór de scheidingstrafo plaats. Dat dit komt door de gunstiger impedantieverhouding, wist ik niet. Weer wat geleerd!

scheidingstrafo verhouding

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 16.12.2023, 13:31 (134 dagen geleden) @ castafiore2010

Had ik ook nooit bij nagedacht maar klinkt logisch :)

Overigens ontstaat er altijd wat slijpsel van de koolborstel. Die waren ook gewoon los te koop als vervangingsdeel. De koolborstel moet altijd zachter zijn dan koper, aangezien je anders op een gegeven moment door de windingen heen gaat.

scheidingstrafo verhouding

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 16.12.2023, 20:07 (134 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Dag Anton,

Jouw betoog kan ik goed volgen, op deze passage na:

"En ten tweede, je wilt een zo goed mogelijk isolatie van het net en daarom wordt er achter een scheidingstransformator voor gebruik op de werkbank slechts 1 toestel aangesloten."

Kun je dat deel van jouw betoog alsjeblieft nog wat toelichten? Ik begrijp nu nog niet waarom het voor een zo goed mogelijke isolatie uitmaakt dat er een variac tussen de scheidingstransformator en een toestel zit.

--
Groet,
Robert

scheidingstrafo verhouding

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 22:50 (134 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door Anton van den Oever, 16.12.2023, 23:02

Dat staat in de paar regels eronder, ieder apparaat wat je er tussen plaats (of er parallel aan zet) heeft een lekstroom, hoe klein soms ook en vergroot nu eenmaal de kans op isolatiefouten , zeker als het al wat ouder spul is.

Vooral bij variac’s heb ik vaak narigheid gezien zoals vervuiling door koolstof slijpsel van de borstel(s) maar ook door stof wat zich door de jaren heen er in ophoopt.
De kasten zijn weliswaar gesloten in de zin van aanrakingsveilig zijn maar vanwege de noodzaak tot ventilatie (koeling) zeker niet stofdicht.
Ook komen soms forse deuken in de behuizing voor (te korte kruipafstand naar de loper) en afgebroken aansluitkastjes, de latere uitvoeringen met het zwarte kunststof kastje zijn vrijwel altijd stuk.
Niet af fabriek aangebrachte zekeringetjes, lampjes, e.d waarvan de bedrading was geïsoleerd met limonade rietjes.
Aarde draad (klasse I apparaat!) van de netaansluiting niet aangesloten c.q. bewust losgehaald.
En zelfs heb ik eens een variac (Philips) onder handen gehad waarbij de zekering er bij een bepaalde ingestelde spanning uitging, oorzaak: de draagbeugel zit bij deze ronde Philipsen normaliter vast met 2 kunststof spreidnagels en als je die vervangt door 2 popnagels die net een tikkie te lang zijn.......:-(
m.vr.gr.
Anton van den Oever

scheidingstrafo verhouding

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 16.12.2023, 23:09 (134 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Robert Gribnau, 16.12.2023, 23:24

Hopelijk begrijp ik het nu wel.

Het gaat dan om de vergrote kans dat de isolatie transformator doorslaat (dus een lek krijgt tussen primaire en secundaire) door extra lekstroom die een variac achter de isolatie transformator kan veroorzaken.

Dit rijmt echter niet met jouw eerste aanname dat de isolatietransformator enige mate van beveiliging tegen overbelasting krijgt in de vorm van tenminste een zekeringetje.

--
Groet,
Robert

scheidingstrafo verhouding

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 16.12.2023, 23:40 (134 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Nee, die scheidingstransformator gaat er niet van stuk, aangenomen tenminste dat deze niet wordt overbelast.

Wat er gebeurd is dat je een extra pad naar "buiten" creëert, stel je in gedachten voor dat er een weerstand vanaf de uitgang van de scheidingstransformator zit die in principe overal contact mee kan maken, b.v. met de behuizing van je variac.
Stel nu dat je aan een U toestelletje werkt waar je met je ene hand aan het chassis zit en met je andere hand bedien je de variac.....
In het meest gunstige geval blijft het dan bij een prikkelend gevoel, maar in het slechtste geval...., afijn dat laat zich raden.
Het gebruik van een scheidingstransformator geeft vaak een veilig gevoel maar er zit qua gevaar voor elektrocutie totaal geen verschil in de 230 V rechtstreeks uit het stopcontact of die 230 V uit de scheidingstransformator.:CAP:

Wat ik hierbij nog wil opmerken is dat we het hier hebben over het werken aan een niet net-gescheiden apparaat of schakeling zoals een radio, een triac regeling, enz.
Voor specifieke doeleinden zoals medische scheidingstransformatoren zijn andere zaken weer van een primair belang, op dergelijke trafo's kunnen ook vaak meerdere apparaten worden aangesloten.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

scheidingstrafo verhouding

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 17.12.2023, 06:27 (134 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Dit gaat allemaal allang niet meer over de vraag van de topic starter
N.

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

scheidingstrafo verhouding

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 17.12.2023, 08:38 (133 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

klopt, maar ik vind het nog wel leerzaam.

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

scheidingstrafo verhouding

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 16.12.2023, 02:16 (135 dagen geleden) @ castafiore2010

Een scheidingstrafo (ik negeer de variac even), kan secundair wat meer windingen hebben om verliezen te compenseren. Het omgekeerd aansluiten kan dus heel goed resulteren in een beter bruikbare spanning. Absoluut een goede tip om dat uit te proberen.

scheidingstrafo verhouding

door soundman2 @, Wouw, 16.12.2023, 19:33 (134 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Het omgekeerd aansluiten kan dus heel goed resulteren in een beter bruikbare spanning. Absoluut een goede tip om dat uit te proberen.

Meestal staan de aansluitingen dan in de verkeerde richting. Als het zelf ingebouwd is, kun je de in- en uitgangsaansluiting uiteraard zelf bepalen.

scheidingstrafo verhouding

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 16.12.2023, 20:17 (134 dagen geleden) @ soundman2

Dag soundman2,

Kun je dit alsjeblieft toelichten? Ik begrijp niet hoe er bij wisselstroom sprake kan zijn van het in een verkeerde richting staan van aansluitingen als het gaat om een scheidingstransformator.

--
Groet,
Robert

scheidingstrafo verhouding

door soundman2 @, Wouw, 17.12.2023, 12:18 (133 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Als het een compleet geleverde unit is, dan zitten de aansluitingen andersom. Het spanningsingangsgedeelte heeft dan bussen en de uitgang pennen. Dat lijkt me niet gewenst, maar is natuurlijk wel aan te passen.
Overigens kun je wel beweren dat het omdraaien van en steker op wisslespanning geen invloed heeft, maar er zijn lieden die veel geld uitgeven aan onmogelijke netsnoeren, om dat te elimineren. Ze horen duidelijk aan de stereoweergave dat er iets goed mis is.......:CAP:

scheidingstrafo verhouding

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 18.12.2023, 08:52 (132 dagen geleden) @ Calvus

Tot dusver, beste Johan....
Ben je nog totaal niet ingegaan op welke reactie dan ook.
Kan ik me wel iets bij voorstellen, er staat heel veel bij waar jij
niets aan hebt. Zodat jij 'door de bomen het bos niet meer ziet'
Maar op de duur zouden wij de indruk kunnen krijgen dat 't je
niet verder interesseert.
Ben je al iets gaan uitproberen van de bruikbare tips?
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum