Draad vervangen. (Techniek Radio/TV)

door Sven Zijlemaker, 23.02.2008, 12:28 (5931 dagen geleden)

Hallo,

ik ben wat draad aan het vervangen waarvan de rubber isolatie van is vergaan.
Alleen nu een vraag, het draad is naast rubber isolatie ook nog is stof omwonden. Kan ik nu geqwoon nieuw draad plaatsen met enkel rubber isolatie of moet er ook (zoals bij de oude draad het geval is) bij deze draad stof omwonden zijn. En zo ja, waar kan ik nog stof omwonden draad krijgen?


Groeten, Sven Zijlemaker.

Draad vervangen.

door Maarten Gudde @, Randwijk, 23.02.2008, 13:22 (5931 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Sven,

Kijk een op de site van Ben Dijkman, hij heeft wel wat voor je, ook enkel katoen omsponnen draad.

Maarten.

Draad vervangen.

door Laurens @, Zaandam, 23.02.2008, 13:30 (5931 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Gewoon kijken of de isolatie van de draad goed genoeg is voor de spanning die je er op wil zetten.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Draad vervangen.

door Pieter Vos @, 23.02.2008, 17:04 (5931 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Het is zeker verstandig bedrading met verbrokkelende rubber isolatie te vervangen. je wilt toch zeker geen kortsluiting! Ik heb wel eens een voedingstrafo in rook zien opgaan in zo een oude radio met nog van dat rubber geisoleerd draad.

Dus vooral daar bedrading vervangen waar kortsluiting ernstige gevolgen kan hebben. Dus rondom de voedingstrafo, de uitgangstrafo, de draden naar het afstemoog en niet te vergeten de bedrading naar de gloeidraden van alle buizen. Neem voor dat laatste wel wat dikker montagedraad.

Rubber geisoleerd draad in het HF deel en aan de onderkant van het chassis kan vaak wel blijven zitten, als er daar kortsluiting ontstaat is er wel een probleem maar dat is vrijwel nooit van voor de radio levens bedreigende aard.

Pieter Vos

Draad vervangen.

door Sven Zijlemaker, 23.02.2008, 18:30 (5931 dagen geleden) @ Pieter Vos

[image]
[image]
Hier heb ik de bedrading gedeetelijk van vervangen. En hij doet het nu al een klein beetje. Het lampje om de groevf te vinden brand als je de grammofoon start maar de voorversterker doet het nog niet goed en de kop van de arm wilt de naald geen geluid meer door geven. En de motor wilt nog niet lopen maar je kan wel duidelijk horen dat er spanning opstaat.
Dan ga ik maandag weer het een en ander aan de bedrading vervangen. Van wat kortsluiting kan maken. Iniedergeval is het gedeelte dat de spanning naar het toestel brengt vervangen.


Groeten, Sven Zijlemaker.

Draad vervangen.

door Sven Zijlemaker, 23.02.2008, 18:48 (5931 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

[image]
Hier is nog een foto met de draden die erin zaten de draden die van de schakelaar naar de aansluit contacten gaan voor de stekker is vervangen en het draadje dat je bij het contact bij de voeding (bruin stofgewonden bij dat zwarte kroonsteentje) is ook vervangen. inieder geval alle draden bij dat kroonsteentje zijn vervangen.


Groeten, Sven Zijlemaker.

Draad vervangen.

door Pie7er, 24.02.2008, 16:12 (5930 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Ik kwam er achter dat er in magnetrons ook van datoort draad zit.
Misschien kun je er eentje slopen ;)

Nog 1 probleem.

door Sven Zijlemaker, 25.02.2008, 07:19 (5929 dagen geleden) @ Pie7er

[image]Hallo,


Ik heb de motor inmiddels weer aan de praat, enkel de weergever wilt nog geen geluid doorgeven. De twee zwarte draadjes bij de weergever zijn verteerd, maar kan het hierdoor komen dat er geen geluid wordt doorgeven aan mijn radio (is een Erres KY534), en is het erg als ik het machnetische element eruit haal om 2 nieuwe draadjes erin te doen. (een van de draadjes (de linker)is naast rubber isolatie daaronder ook nog eens stof gewonden. Maar zou dit meschien het probleem zijn.
O, en van sommige draadjes zijn afgewonden met heel hard geworden draad, maar de rest daarvan is niet hard geworden. En de rechter draad had geen stofomwonden draad binnen in de rubber isolatie en die had ik afgebonden met duktape als vervangende isolatie maar dit gaf geen resultaat.
En er zit in de grammofoon ook nog een voorversterker.

Groeten, Sven Zijlemaker.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum