Slechte magneet in draaispoelmeter AVO buizentester (Techniek Radio/TV)

door HansKarel, 05.03.2008, 18:54 (5920 dagen geleden)

Ik heb hier een oude (bijna?) vooroorlogse avo buizentester waarvan de uitslag van de meter te laag is. Uiteraard e.e.a. van binnen bekeken en de paar weerstanden die erin zitten zijn van de juiste waarde. Ik heb het idee dat de grote permanente magneet van de draaispoelmeter na 60 jaar nogal wat magnetisme heeft verloren. Mijn vraag: is het mogelijk een oude magneet weer goed magnetisch te maken?
Een moderne meter in zo'n mooi oud instrument is natuurlijk geen gezicht.

Slechte magneet in draaispoelmeter AVO buizentester

door Henk Geurds @, Wijchen, 06.03.2008, 07:17 (5919 dagen geleden) @ HansKarel

Hallo HansKarel,

Indien je in bezit bent van de dok. van deze tester lijkt het me toch raadzaam de basisgevoeligheid van de draaispoelmeter te controleren,meestal tussen 30 en 100microamp.Als toch de magneet verzwakt is kun je deze versterken mbv een autoaccu en elektrodraad van 2,5mm2 op de magneet wikkelen en kortstondig deze spoel op de accu aansluiten(denk wel om de rechterhandregel anders wordt de magneet zwakker.Ik hoop je hiermee tekunnen helpen ens wens je succes.
Henk Geurds

Slechte magneet in draaispoelmeter AVO buizentester

door HansKarel, 07.03.2008, 11:03 (5918 dagen geleden) @ Henk Geurds

Bedankt voor je antwoord, Henk. Ik heb zojuist de gevoeligheid van de meter gemeten met een fluke 77 III. De meter van deze AVO VALVE TESTER (je kent ze misschien wel: 1 meter en 1 separate box met daarop de buisvoeten) heeft een bereik tot S= 10 mA/V. Als ik een 807 meet volgens de manual dan kom ik niet verder dan een steilheid van 1 ma/V voor deze buis. (2 andere geven zelfde resultaat, terwijl die steilheid toch wel ergens rond de 6 mA/V moet liggen).

Ik heb zojuist de gevoeligheid van de meter gechecked met een fluke 77 III:
uitslag van 1 ma/V komt overeen met 180 microA.
Een volle meteruitslag komt overeen met 1 mA. Vraag is nu natuurlijk of iemand weet of dit kan kloppen. Als ik de rest van het interieur zo bekijk dan kan er weinig aan defect zijn: de paar weerstanden en 1 condensator heb ik gecontroleerd. C is toch maar vervangen evenals een in serie met de meter staande R van 100K die was verlopen naar 130K.
Ik ben benieuwd of iemand hier wat over kan vertellen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum