Over netsnoeren en netstekkers... (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 25.03.2008, 15:43 (5899 dagen geleden)

...bij Philips in de jaren 50 en 60.
De meeste toestellen zijn in de loop der jaren ontdaan van hun originele netstekker, soms zelfs geheel het netsnoer.
Dit vooral met de opkomst van de stopcontacten met aardingspen (hier in België) of met randaarde (Nederland).
Daar in die tijd de radio- en TV-toestellen uit de jaren 60 nog volop in gebruik waren (denk ik toch, zijn de regelementeringen over geaarde stopcontacten niet in de jaren 70 of 80 opgekomen?), hebben vooral deze toestellen last van een onthoofde stekker (bij de stopcontacten met aardingspen gingen de oude stekkers er helemaal niet meer in).
Mijn vraag is nu, welke stekkers en snoeren pastte Philips toe in de jaren 50 en 60, op gewone radio's, plano's, TV's en kleine U-keukenradio's?
Ik heb één TV met origineel zwart, twee-aderig snoer; hier zit de netstekker "opgegoten" in rubber, met het netsnoer haaks als je de stekker in het stopcontact steekt.
Hadden alle toestellen met twee-aderig snoer zulk een "opgegoten" stekker?
Verder hebben mijn plano's en mijn radiomeubel (ingebouwde plano) een beige, plat snoer, met zwarte en blauwe geleider hierin, helaas geen enkel exemplaar met originele netstekker.
Zaten hier witte, kunststoffen (bakelieten?) stekkers op gemonteerd, of tevens opgegoten exemplaren?

Het kan mierenneuken lijken, maar ja ik ben er nieuwsgierig naar, originaliteit zit in de details!

Groeten!

Francesco;-)

Over netsnoeren en netstekkers...

door snameroc, 25.03.2008, 17:11 (5899 dagen geleden) @ Francesco

Ik heb een radio meubel van philips met een biampli radio er in ik schat uit 1965 met daar aan een demonteerbare stekker van bakeliet.
Van de eerste tv's welke voorzien waren van gedrukte bedrading (printplaten) kan ik me herinderen dat er haakse aangegoten stekkers aanzaten ook de plano die ik hier heb heeft er zo een.
Zie de foto's voor de stekker van het radio meubel[/img][image][/img][image]

Over netsnoeren en netstekkers...

door Francesco, 25.03.2008, 17:17 (5899 dagen geleden) @ snameroc

Hallo,

prachtig radiomeubel heeft u daar! Mijn meubel is veel moderner ergens uit 1962 denk ik, deze heeft een crèmekleurig snoer. Ik heb er een witte kunststoffen stekker op gemonteerd.
De bruine bakelieten stekker heb ik ook gemonteerd op mijn B2X80U en B3X90U uit resp. 1958 en 1959, ik denk wel dat dit zo hoort.
Mijn 23TX351 uit 1965 heeft ook een twee-aderig zwart snoer, met gegoten stekker zoals u zei.
Bij mijn 23TX371A uit 1961 zit er echter hetzelfde snoer op, doch de stekker was niet origineel, er zit nu een exemplaar op zoals op uw foto, ik denk wel dat dit nog gekund zou hebben.
Wanneer deden de gegoten stekkers hun intrede?
Hadden de crèmekleurige snoeren ook gegoten stekkers?

Alvast bedankt voor uw reactie en groeten,

Francesco

Over netsnoeren en netstekkers...

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 25.03.2008, 17:23 (5899 dagen geleden) @ Francesco

Hallo Francesco,

In hoeverre de snoeren en stekkers exclusief aan één bepaald toestel gekoppeld kunnen worden is na zoveel jaar erg lastig. En ik heb het idee dat tijdens de productie soms ook nog wel het een en ander gewijzigd werd.

Plano's: ik heb ze gezien met (zwart) tweelingsnoer en ronde bakelieten stekker of met aangegoten ronde haakse stekker. En met plat snoer met blauwe en bruine draad met extra kunststof (grijs) omhulling met aangegoten ronde haakse stekker.
In zeer veel van die stekkers op mijn toestellen is op een of ander moment in de geschiedenis het broodmes of ijzerzaag gezet om er hoekjes uit te zagen zodat het in een geaard stopcontact past.'

Dat verbaast mij toch ook enigszins dat dat nog zo vaak gebeurd is, want in vrijwel ieder huis hier in Nederland zitten nog de gewone ronde (niet geaarde) stopcontacten waar die stekkers zo in pasten. Die stopcontacten zijn ook nog steeds bij de bouwmarkt te koop, en pas sinds de laatste jaren zijn geaarde aansluitingen in nieuwbouw verplicht (ja toch? ben niet zo heel bekend met de huidige regelgeving op dat gebied).

Wellicht dat er onder het radiokastje een verlengsnoer met stekkerblok lag met randaarde o.i.d. of dat er toch nog zeer veel radio's in gebruik zijn gebleven in bijvoorbeeld bejaardenhuizen waar stopcontacten met randaarde wellicht al veel eeder hun intrede gedaan hebben.

Andere (oudere) typen radio's wordt het nog lastiger om een eenduidig antwoord hierop te geven. Ik zou het niet met 100% zekerheid durven zeggen.

Eind jaren 40 en jaren 50: ronde of platte bakelieten stekker?

Jaren 30: bakelieten (haakse) stekker van een wat forser model dan de latere versies ben ik enkele keren op dat soort toestellen tegen gekomen.

De platte eurostekker die tegenwoordig zo'n beetje overal aan zit, zit ook origineel aan mijn K6, dus die bestond eind jaren 60 dus ook al. En zal dus vast en zeker ook wel aan de latere radio's hebben kunnen zitten.

Maar nu heb ik ook een Erres uit 1935 gezien waar een platte bakelieten stekker aan zit zoals ik die in de jaren 50 en 60 zou plaatsen. Staat echter wel in het bakeliet 'ERRES' gedrukt, dus of die stekker is origineel uit de jaren 30, of er is later moeite (of toeval) gedaan om een Erres stekker aan een Erres toestel te monteren. Het netsnoer biedt hier weer geen houvast, dat is doorzichtig PVC tweelingsnoer.

Groeten,

Matthias

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum