Weer wat meetapparatuur erbij... (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 03.04.2008, 18:26 (5890 dagen geleden)
Bewerkt door Francesco, 03.04.2008, 18:34

Beste forummers,

iemand in de buurt bood een GM2315 RC- toongenerator aan, alsook een mooi ogende electronische multimeter GM7635/01.
Ik ben deze bij de meneer gaan halen, en heb er nog een hoop "halve" meetapparaten bijgekregen.
Vandaag heb ik mijn GM2315 in orde gemaakt, na vervanging van de 3 teerknollen 0,47 µF/400V door replica's die ik deze voormiddag gemaakt heb, en het reinigen van de schakelcontacten, werkte het toestel. Natuurlijk even als bij proef een radiotoestel "doorgefloten", en op de scoop GM5665 aangesloten om de sinus te bekijken.

[image]

Hierboven met de repli- teerknollen, en hieronder de voorzijde.

[image]

Wat verder opvalt, het is een moderne versie van de GM2315, met allemaal NOVAL-buizen (ik vind hier trouwens geen service doc van, dus altijd welkom).
Weet iemand trouwens waarvoor de gloeilamp dient (220V)? Deze brandt niet als het toestel werkt...
Het metaal aan de voorzijde is "hamerslag" lichtgrijs, terwijl de kast "craquelé" is zoals de oudere meettoestellen van Philips...hoort dit zo of is ooit de kast verwisseld?
Verder heb ik het mankerend handvat aangevuld.
Daarna aan mijn GM7635/01 begonnen, waarvan ik de serv. doc wel heb.
Na het zuivermaken bleek de wijzer op 3/4 van de schaal te blijven hangen, dus helemaal de meter opengedaan, bleek er vuil tussen de draaispoel te zitten, welke ik voorzichtig heb verwijderd.
De meter was inwendig redelijk proper, met alle buizen aanwezig, en een mooie (mijn eerste) 4687 neon-stabilisator.
Er zitten wat composietweerstanden in die verlopen zijn, waardoor de ijkspanning te laag is (75 i.p.v. 100 V).
De probe is bijgeleverd en niet beschadigd, op het eerste zicht kloppen de gelijkspanningsmetingen; de wisselspanningsmetingen nog niet, zal wel aan de uitgeputte EA50 liggen of nog waarschijnlijker aan verlopen composietweerstanden.

[image]

[image]

Hier is nog wat werk aan, maar deze moet op korte termijn in mijn radio-werkplaats dienen.


Wat ik nog meekreeg zijn enkele ohmmeters (eentje tot MEG. OHM met 2 x 90C1 en EZ2, een hele oude zwarte met EZ2 en 2 x 4687) echter zonder kast en in hele slechte staat, voorlopig berg ik deze op, ik sloop ze niet omdat ze electrisch compleet zijn.
Verder een GM6004 met buizen, zonder kast in slechte maar electrisch complete staat.
Dan een GM2883/03 in redelijke staat, werkend, maar berg ik op als reserve.
Er zat ook nog een oude ohmmeter bij van Philips; op het typeplaatje staat TYPE: 3E39001.OH NR. 199 DAT. 6.51, in werkende staat met 4687 en EZ 2, en dient om zeer precies weerstanden tot 1 K te meten. De kast is wat minder, maar toestel is compleet.

En op lange termijn hoop ik onderstaande, loodzware scoop in orde te krijgen, ergens uit begin jaren 50, op de kap na compleet, wel eens overschilderd geweest, is een kwestie van teerknollen vervangen. Er zitten buizen in zoals AZ1, 4687, EF6N, nog een speciale triode...
Hoewel ik deze scoop primitief vind, en dus niet van zins ben deze vaak te gebruiken, wil ik deze toch in werkende staat hebben en zo origineel mogelijk, puur uit nostalgie.
Dit model met NOVAL-buizen...dat zou mooi zijn voor gebruik in de werkplaats, maar hier kom ik ooit nog wel eens aan!

[image]

Ook nog een GM6000 gekregen, maar veel te modern voor in de werkplaats...
Dus weer werk genoeg!

Vriendelijke groeten,

Francesco

Weer wat meetapparatuur erbij...

door Hans Op den Camp @, Leusden, 03.04.2008, 18:41 (5890 dagen geleden) @ Francesco

Hallo Francesco, van alle gelukkige forumbezoekers ben jij vanavond de meeste gelukkige van allemaal. Nou, ik vind het erg fijn voor jou en gun het jou al geen ander maar laat binnenkort nog eens wat meer weten over deze mooie apparatuur;-) Hans

Weer wat meetapparatuur erbij...

door Francesco, 03.04.2008, 18:53 (5890 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

toen ik vandaag zo bezig was op mijn rommelige werktafel voor buizen en onderdelen, realiseerde ik mij op een bepaald moment hoe gelukkig ik mij op dat moment voelde!
Niets mooier dan oude toestellen herstellen geheel zoals het vroeger gebeurde, met de apparatuur van toen!
Het ging mij vooral om de GM235 en de GM7635.. de rest was mooi meegenomen...
Er is wat werk aan, en soms een heel gezoek om bij voltmeters met buizen de juiste uitslag te bekomen, maar met doorzetten geraken we er wel, en dan hebben we er nog eens 50 jaar plezier van!!

Vriendelijke groet!

Francesco:-P

Weer wat meetapparatuur erbij...

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.04.2008, 19:08 (5890 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hoi Francesco,

Weet iemand trouwens waarvoor de gloeilamp dient (220V)? Deze brandt niet als het toestel werkt...

Het gloeilampje is opgenomen in de terugkoppeling van de generator. Hierdoor wordt de versterking automatisch zo ingeregeld dat deze juist voldoende is om oscilleren mogelijk te maken. De uitgangsspanning blijft zo beter constant en de vervorming neemt af.

Wanneer de versterking te laag is dan oscilleert de zaak niet, terwijl bij een te hoge versterking de vervorming van de sinus te groot wordt.

Wanneer nu de uitgangsspanning te hoog wordt stijgt de weerstand van het lampje (door de positieve temperatuurscoefficient). De versterking neemt hierdoor af. Precies wat in dit geval nodig is om de uitgangsspanning te verlagen. Hierdoor stelt zich vrijwel direct een evenwicht in.

--
http://www.hupse.eu/radio

Weer wat meetapparatuur erbij...

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 03.04.2008, 19:58 (5890 dagen geleden) @ Francesco

Dat heb ik nu ook, er gaat niets boven werken aan oude apparatuur in stijl.
Heb pas geleden een buizentester van Weston gekocht, heb ook een oude AVO CT38 buisvoltmeter, een van heathkit. Een C-tester met magisch oog van heathkit, een adler frequentiemeter, een Marconi meetzender, een HP meetzender en philips-scoop. Alles met buizen natuurlijk.

Ik ben voornamelijk met surplus spul bezig. Op dit moment ligt er een murphy 62B op de operatietafel. Er staat nog een B41 te wachten. Ook nog een ARN-6 met jampotantenne en binnenkort komt er nog een Racal MA79 zender bij met werk.(als broertje van mijn RA17L.

Fred

Weer wat meetapparatuur erbij...

door Francesco, 03.04.2008, 20:09 (5890 dagen geleden) @ fred101

Hallo Fred,

ik heb een supergrote scoop van Marconi met 41 buizen! Hoewel Marconi toch wel "één van de neusjes van de zalm is" , werkt het ding helaas niet meer (heeft een tijdje gegaan).
Ik denk dat ik wat buizen moet vervangen, echter speciale types die ik niet voorhanden heb!
Marconi apparatuur (net als AVO) is toch wel ietsje meer dan de Philips apparatuur...maar Marconi zijn echt wel dure laboratoriumtoestellen!
De scoop staat nu opgeborgen in afwachting! Hij is van 1959, type TF1331, ik heb er echter geen schema o.d. van.

Groeten,

Francesco

Weer wat meetapparatuur erbij...

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 03:40 (5890 dagen geleden) @ Francesco

http://groups.yahoo.com/group/marconi_test_instruments/files/

Dit forum gaat alleen over marconi meetsets. Misschien dat ze daar wat weten. Heb van 1 van de leden het manual van mijn meetzender gehsad.

Fred

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 04:37 (5890 dagen geleden) @ fred101

Hoi Fred, ik heb een stuk of 6 B40's (diverse types) een B41 maar nog geen 62B. En ik vind het prachttoestellen. Kun je mij vertellen wat er aan die 62B en B41 moet gebeuren ? Heb je misschien fotos ? Mocht je iets zoeken (reserve onderdelen)of technische informatie; Ik kan hier in de complete originele handleidingen (B40 62B en B41) een enn ander voor je opzoeken.

groeten Sander,
SWL PA11084

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 05:18 (5890 dagen geleden) @ S.Leunissen

Hoi Sander,

6 murphy's, ik hoop dat je fundering dat aankan :-), echt mooi. Moet wel eerlijk zijn, mijn favoriet is de racal maar murphy zit daar vlak bij.

De 62B miste een AF buis. Hij is uit 1949 en daar hoort het eerste type CV buis in. De voet is echter noval. De modificatie lijkt lang geleden en erg netjes gedaan, de ontvanger heeft tig jaar stil gestaan. Er zat zelfs stro in de voedings lade. De vorige eigenaar had hem van de domeinen en heeft hem , denk ik, nooit aan de praat gekregen (heb hem ongezien/geprobeerd gekocht voor 45 euro). Het 500KHz kristal ontbreekt en het hokje waar het vaste frequentie kristal in kan was half doorgezaagd en het lampfittinkje weg.
Dat deel heb ik inmiddels weer.(hokje met gaasklepje en lampje).
Het audiodeel draait nu , na kleine biaswijzigingen met een EL84 buis. De rest is nog zo doof als een kwartel. Ik mis het type plaatje "62B" wat boven de schaalverdeling hoort, de orginele voeding en antennestekker. De luidspeakerstekker heb ik al.Deze moet ik dus nog verder afregelen en doormeten.

De tweede is een B41 uit 1954. Deze is flink toegetakelt en verkracht maar koste dan ook maar 5 euro. De kristalschakelaar is kapot (op gevallen vermoed ik) daarom heb ik het hokje en lampje over gezet naar de 62B. De audiotrafo was weg, idem de speaker, de agc was verbouwd (draadjes los, doorverbonden enz). Ik heb een 8 ohm/3W speaker ingebouwd en een trafo met de juiste impedantieverhouding. Er komt dus behoorlijk geluid uit. Dat heb ik doorgelust naar achter zodat er ook een externe 8 ohm speaker op kan. De agc doet het weer. De kristalkeuze schakelaar is gebypassed. Ik mis echter nog twee knoppen. Deze heb ik verder al afgeregeld en is nu verder prima.

Ik heb een pdf van de B40, waar ook de 62B in staat, en een pdf van de B41.
Ik heb wel foto's maar die staan nog niet op mijn site. Wel hier (incl een deel van de rest):
http://www.pe1rqm.nl/forum/viewtopic.php?f=24&t=239

73
Fred
PA4TIM
http://pa4tim.wordpress.com/

Weer wat meetapparatuur erbij...

door Patrick Meersman, 04.04.2008, 08:52 (5890 dagen geleden) @ John Hupse †

Het gloeilampje is opgenomen in de terugkoppeling van de generator. Hierdoor wordt de versterking automatisch zo ingeregeld dat deze juist voldoende is om oscilleren mogelijk te maken. De uitgangsspanning blijft zo beter constant en de vervorming neemt af.

Wanneer de versterking te laag is dan oscilleert de zaak niet, terwijl bij een te hoge versterking de vervorming van de sinus te groot wordt.

Wanneer nu de uitgangsspanning te hoog wordt stijgt de weerstand van het lampje (door de positieve temperatuurscoefficient). De versterking neemt hierdoor af. Precies wat in dit geval nodig is om de uitgangsspanning te verlagen. Hierdoor stelt zich vrijwel direct een evenwicht in.


Dit principe wordt toegepast in de Wien-Bridge oscillator. Deze oscillatoren produceren een sinus met zeer lage vervorming, en het is volkomen normaal dat het lampje niet of nauwelijks gloeit.

Hier staat de uitleg met een op-amp. Bij moderne versies vervangt men de gloeilampjes door 2 dioden in anti-parallel of door een combinatie van torren en dioden (Wien-bridge with AGC).

Nog meer wiskunde: Wien-Bridge

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 08:53 (5890 dagen geleden) @ fred101

Dan heb je behoorlijk wat restauratiewerk te doen. Ik heb ooit een B40 op de kop getikt voor 25 euro. Er zat een kapotte zekering in en dat was na grondig onderzoek het enige.

Mijn B41 is jammergenoeg doof tot circa 25 kHZ. Dus Grimeton krijg ik niet echt door.

Zie hier een foto van enige tijd geleden.

groeten,

Sander
PA11084

[image]

[image]

Murphy 62B + B41

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 04.04.2008, 09:07 (5890 dagen geleden) @ S.Leunissen

Als je die plank op het bureau iets breder neemt dan kan er makkelijk nog 1 bij :-D :-D :-D

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 10:08 (5890 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Deze ontvangers werden ook gebruikt door de Italiaanse Tricolore luchtmacht. Zo werd in 1946 een luisterpost ingericht in de toren van Pisa. Alle Marconi apparatuur werd vervangen door Murphi. Echter werd er geen rekening gehouden met de plaatselijke fundering. Met alle gevolgen vandien. Het voordeel was dat de signalen die 35 graden ten opzichte van het horizontale vlak gepolariseerd werden heel goed werden ontvangen. Vandaag de dag ziet men nog de tuidraden en de spanbokken die de toren van Pisa in bedwang moeten houden.

[image]

groet Sander

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 11:06 (5890 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Ben vandaag tot 16.00 vrij dus weer eens aan de 62B gewerkt. Op het grid een meetzender gezet, op de anode de scoop maar geen signaal. Alle spanningen waren ok dus buis eruit, specs opgezocht, natuurlijk weer een vreselijk obscuur ding zo'n CV427 (EF52), de buizentester ingesteld en die bevestigde mijn vermoeden, absoluut geen emmissie, de meter kwam nog geen mm uit de hoek. Ook niet met meer of minder bias en meer of minder signaal.Maar het vreemde is dat de lektest goed was en de gloeidraad ook goed is. Wat zou er dan defect zijn aan zo'n ding ? Mooi balen want dit is niet zo op te lossen met een andere pentode. Ik heb er namelijk geen een met een loctal voet. Ik heb wel een , qua pinbezetting en specs waarschijnlijk gelijke EF42 maar dat voetje is de helft kleiner.

Jou B41 kun je afstellen, dat is vrij eenvoudig en staat stap voor stap in het manual. Moet zeggen dat er hier onder de 25KHz ook weinig te beleven valt op lichtnet harmonische en TV signalen na.:-)

Fred

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 11:29 (5890 dagen geleden) @ fred101

Heb je de buis ook gecontroleerd op interne sluiting tussen de roosters en kathode koud en/of warm? Misschien dat het signaal intern in de buis weer wegvloeit naar aarde (?)

Het kan zijn dat de buis inderdaad in theorie op is. Echter zijn het CV buizen die behoorlijk wat kunnen hebben (hoge kwaliteit). Probeer eens de gloeispanning iets te verhogen ... zodat de emissie misschien opgang komt ?

Misschien een verloopvoet zelf bouwen ?

groet, Sander

Murphy 62B + B41

door Arjan Havelaar @, 04.04.2008, 13:15 (5890 dagen geleden) @ fred101

Hallo Fred,

Op ebay staat een EF52 te koop onder item nummer: 270026897081
Deze kost 5,60 Pond omgerekend ruim 7 euro.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

Met vriendelijke groet,

Arjan

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 13:43 (5890 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Denk dat ik een buis liever niet over internet koop. Voor het zelfde geld is ie ook defect, niet zo'n goede ervaringen met dit soort dingen (ook een paar hele goede trouwens). Ik vraag het wel eens na of Cor Moerman er nog een heeft in Budel. Maar ik zal eerst eens proberen of het met wat meer gloei lukt. Er zit geen interne sluiting volgens de tester (weston). Hij was toen niet echt warm. Zat er een minuutje in maar in de ontvanger heeft hij een uur aangestaan en toen liet ie ook niets door. Hoeveel kan zo'n draad hebben voor het een flitslampje wordt ? Ben nog redelijk nieuw op dit gebied, ben pas een anderhalf jaar met electronica bezig en pas een half jaar (bijna alleen nog maar) met buizen, wel veel leuker dan plastic met pootjes.
Met signaal er op in de ontvanger en de scoop erna kreeg ik in de AC stand een nul lijn maar die sprong wel steeds een beetje omhoog en omlaag, hij bleef niet stabiel, hij flikkerde wat alsof er wat flarden doorkomen.

Fred

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 13:47 (5890 dagen geleden) @ S.Leunissen

Verloopvoetje is een erg goed idee, bedankt, dan kan ik verder en daarna rustig op zoek naar een orgineel. Zal ook eens proberen te regenereren.

Vreselijk mooi spul op die foto's trouwens (en ook nog een racal boven op de murphys, mooi hoor). Arm kastje :-)
Fred

Murphy 62B + B41

door Arjan Havelaar @, 04.04.2008, 14:02 (5890 dagen geleden) @ fred101

Hallo Fred,

De gloeidraden van buizen kunnen vaak best wel wat hebben hoor.
Ik heb pas een buis met eeb gloeidraad van 6,3 Volt een paar minuten op 25 volt laten branden. Hij ging niet kapot. Maar voor de veiligheid zou ik het eerst eens een poosje op 16,6 Volt proberen.

Met vriendelijke groet,

Arjan

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 15:54 (5889 dagen geleden) @ fred101

Ik heb nooit bij Colomor buizen besteld. Ze bestaan reeds vele jaren minimaal 8 jaar en zijn gespecialiseerd in o.a. Racal en Murphy. Mijn indruk is dat ze te vertrouwen zijn.

groet Sander

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 16:06 (5889 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Hoi Arjen ik wil hierbij wat toevoegen. Wil je zeker gaan dan voer je de spanning beetje bij beetje op tot bijvoorbeeld de spanning die jij noemde.

groet Sander

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 16:18 (5889 dagen geleden) @ S.Leunissen

Ik heb het gevonden, is inderdaad geen partikulier. Alleen heb ik nog nooit iets via E-bay (alleen via marktplaats in nederland) gekocht dus eens uitzoeken hoe dat werkt.

Fred

Murphy 62B + B41

door Arjan Havelaar @, 04.04.2008, 16:58 (5889 dagen geleden) @ fred101

Mocht je hierbij hulp nodig hebben wil ik je wel helpen.

Met vriendelijke groet,

Arjan

Murphy 62B + B41

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 04.04.2008, 17:44 (5889 dagen geleden) @ fred101

Fred, ook ik heb regelmatig zaken gekocht via Ebay.

Ik heb tot nu toe van de 21 ... 20 goede ervaringen. Amerika, Canada, Duitsland, Australie, UK en Israel.

De meest duidelijke regel van Ebay is .... bieden is contractueel. Mocht je het hoogste bod zijn dan moet je kopen en de verkoper moet verkopen.

Mocht je vragen hebben graag niet via het forum want dan wordt het off topic.

groeten,

Sander

Murphy 62B + B41

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.04.2008, 17:55 (5889 dagen geleden) @ S.Leunissen

OK, bedankt. Ik heb het geprobeerd maar het lukt niet te registreren. Probeer het later nog een keer dan ga ik eerst de andere buizen ook even nakijken. Scheelt weer in de kosten.

Fred

Weer wat meetapparatuur erbij...

door rhrnl, 11.05.2009, 18:37 (5487 dagen geleden) @ Francesco

hi Francesco,

ik lees dat je een GM6004 erbij hebt zonder behuizing,ik heb er nog een waar de draaispoel meter onderbroken is.
Deze heb ik ook onlangs ook binnen gekregen,misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum