Maximale input van antenne (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 23.04.2008, 10:33 (5871 dagen geleden)

Ik vraag me even af, ik heb mijn buizenradio aan de kabel hangen via een impendantieovergang (zie foto) van 75 <-> 300 ohm. Opzich lijkt me dat oké, maar het signaal vroeger was natuurlijk niet zo sterk als dat van de kabel. Is het nu zo dat er een maximale input is van hetgeen een buizenradio kan verdragen of zit ik nu gewoon in de lucht te zwetsen over iets wat totaal niet van toepassing is?:EVL: Ik zie mijn EM80 alleen maar volop uitsklaan met dit signaal terwijl er op AM nog wel wat verschil in bereiken zit (logisch, niet via kabel).

[image]

Maximale input van antenne

door Ton Mijnster, 23.04.2008, 10:48 (5871 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Op de kabel is het signaal van alle zenders op ongeveer zelfde sterkte!

Ook een buizen radio moet hier zonder probleem goed op werken.

Groet Ton

Maximale input van antenne

door soundman2 @, Wouw, 23.04.2008, 11:45 (5871 dagen geleden) @ Ton Mijnster

Het mooie van FM is, dat de informatie niet in de amplitude van het zendersignaal zit, maar in de frequentievariatie rondom de centerfrequentie, in feite de frequentie van de ongemoduleerde zender. In veel MF trappen wordt het signaal dan zover versterkt dat het vastloopt en alle amplitudevariaties derhalve verdwenen zijn. De zwaai van een echte FM zender en de cai is volgens mij in beide gevallen maxomaal 75KHz.

Henk Roovers

Maximale input van antenne

door Herman Wolters @, Middelburg, 23.04.2008, 11:48 (5871 dagen geleden) @ Ton Mijnster

Hallo Ton,

Zoals al vermeld levert de kabel voor alle zenders een nagenoeg even sterk signaal.
Een buizenradio is zelfs beter bestand tegen hoge signaalsterktes dan een transistorradio ! De Russen bouwden in hun oorlogsvliegtuigen zelfs alleen buizenontvangers omdat deze veel beter bestand zijn tegen sterke elektromagnetische velden dan een transistor set. Alleen wanneer je niet via de kabel luistert zul je zien dat er verschillende sterktes worden weergegeven van de diverse zenders.
P.S. De jagers op DX (lees verre stations) luisteren nooit via de kabel !!
Zeker op de middengolf leuk om te zien hoe de verschillende zenders met verschillende sterktes binnenkomen.

Groet.

Herman PA3ALX

Maximale input van antenne

door Patrick Meersman, 23.04.2008, 11:43 (5871 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Is het nu zo dat er een maximale input is van hetgeen een buizenradio kan verdragen

Klopt. Of het nu een oude of een nieuwe is, eentje met buizen, transistoren of IC's, elke radio heeft een maximaal toegestane signaalsterkte. Meestal staat in de documentatie hoeveel dat is (in microVolt).

Als de signaalsterkte op de antenne(ingang) groter is dan dat maximum, zal de radio slechter presteren. Daarom staat er op zendamateur en professionele apparatuur meestal een (variabele) ingangsverzwakker.

Maximale input van antenne

door Herman Wolters @, Middelburg, 23.04.2008, 12:41 (5871 dagen geleden) @ Patrick Meersman

Even een reactie op je antwoord. In de documentatie van een ontvanger staat de gevoeligheid van de ingang van de ontvanger vermeld. Meestal in microvolts. Dit is het MINIMUM signaal dat nog te detecteren is door de ontvanger. Minder zal niet meer worden weergegeven dan als ruis. Wanneer de signaal sterkte erg groot wordt zal de automatische sterkte regeling de ontvanger dicht drukken maar dan moet je wel haast onder een zendantenne wonen wil dat gebeuren.

Groet Herman PA3ALX

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum