gemiddelde\effectieve waarden digitale meters (Techniek Radio/TV)

door hein, 03.05.2008, 08:40 (5861 dagen geleden)

misschien off-topic zit toch met vlinders in de maag. Zelf bezit ig geen digitale meter uit de goedkope klasse en bedoel hiermede het speelgoed dat voor enige centen verkrijgbaar is bij Aldi of een dozijn voor 10 piek bij Maupie op het Waterlooplein in Amsterdam. Bezit een oud konijn van Nordmende een digitale met nixie-buisjes voor gelijk- wiseelspanning & weerstanden verders niks, echter op deze meter (type DIVO 3155) een filter aanwezig voor onderdrukking van wisselspanning tijdens meten van gelijkspanning. Mijn Avometer 8 (Test Set No.1) meet inderdaad de effectieve spanning (staat bekend als RMS) en schommelt de spanning in mijn huis tussen 229V en 231V, volgens mij
doen het speelgoed niet wat je kan en mag verwachten, wie oh wie geeft mij text en uitleg over het wel en wee van de digitale meters?

groeten
Hein:OK:

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door Jim, 03.05.2008, 08:56 (5861 dagen geleden) @ hein

Voor gelijkstroommetingen en weerstand metingen zijn deze goedkope metertjes prima geschikt, ik heb ooit een zo een goedkoop metertje laten meelopen bij een calibratie sessie, en was aangenaam verrast met de gelijkspanningresultaten.
Spanningsmeting en stroommeting week binnen .5 procent af, wisselspanning e/o stroom werdt toen niet meegenomen ivm niet noodzakelijk in dat bedrijf.
Echter, bij 50 Hz sinus zal eea niet al te veel afwijken.
Zodra echter de frequentie afwijkt van de 50 Hz sinus gaan filters en goed ontwerp een rol spelen.
Daar onderscheidt de proffesionele meter zich.

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door hein, 03.05.2008, 09:00 (5861 dagen geleden) @ Jim

Hej Jim

bedankt voor snelle reactie, echter geen antwoord op mijn vraag: wijzen het speelgoed de gemiddelde of effectieve spanning\stroom aan?

groeten :-P

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door Jim, 03.05.2008, 09:03 (5861 dagen geleden) @ hein

Hej Jim

bedankt voor snelle reactie, echter geen antwoord op mijn vraag: wijzen het speelgoed de gemiddelde of effectieve spanning\stroom aan?

groeten :-P

Hele uiteenzetting getikt, maar je hebt gelijk.
Ik zal eens eens een goedkope in het net steken en mijn scoop ernaast steken.
U gaat horen van de test.

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door hein, 03.05.2008, 09:05 (5861 dagen geleden) @ Jim

Jim, stel ik prijs als je dat wilt gaan doen

groeten
Hein :-P :-P

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door soundman2 @, Wouw, 03.05.2008, 09:39 (5861 dagen geleden) @ hein

Hej Jim

bedankt voor snelle reactie, echter geen antwoord op mijn vraag: wijzen het speelgoed de gemiddelde of effectieve spanning\stroom aan?

groeten :-P

De gemiddelde waarde van wisselspanning is nul.
De goedkope metertjes proberen de effectieve waarde te berekenen. Dat gaat goed als de spanning sinusvormig is en niet te veel vervorming heeft. Je kunt ze dan eenvoudig eenmaal ijken. Een afgeplatte sinus wordt dus al fout gemeten. Meestal is de frequentie waarbij gemeten kan worden maximaal z´n 1000Hz.
Een echte RMS meter meet onafhankelijk van van de golfvorm, net als een hittedraadmeter. Er wordt feitelijk de oppervlakte gemeten. Dat vergt veel meer rekenwerk, of ingewikkelde RMS AC naar DC converters. Het is duidelijk dat de meters die echt RMS meten daardoor veel duurder zijn. Als de meter in staat is om RMS te meten, staat dat zeker in de technische specificaties.


Henk Roovers

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door hein, 03.05.2008, 09:53 (5861 dagen geleden) @ soundman2

Hooi Henk

mag zo zijn, wat ik wil weten is het feit of de digitale meters daadwerkelijk bij meten van wisselspanning\stroom de gemiddelde of effectieve spanning\stroom aangeven dit i.v.m. in orde maken van AVO buizentesters, terzijde doe mij een groot plezier: ga beetje voor beetje het Philips Servomatic over TV-tjes scannen (in jouw bezit) en niet gaan komen met copyright en begrijp je wat ik bedoel

groeten
Hein :-P

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 03.05.2008, 13:08 (5861 dagen geleden) @ hein

Hein,

Henk heeft de vraag volgens mij duidelijk beantwoord. Als een DMM in staat is om true RMS te meten, dan staat dat absoluut in de specificaties vermeld. Die eigenschap krijg je bij geen enkele fabrikant zo maar cadeau. Ook bij moderne DMM's niet. Bij oudere DMM's die discreet zijn opgebouwd wordt voor dat doel i.h.a. een speciaal IC toegepast. In mijn Heathkit IM-2262 uit ongeveer 1983 is dat een AD536A. Ik heb speciaal een AVO-8 op de kop getikt omdat ik de Heathkit niet voor 100% vertrouwde, maar hij blijkt perfect RMS te interpreteren. Dat staat dan ook heel duidelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.

Dus: als een (jouw?) apparaat true RMS meet dan staat dat in de gebruiksaanwijzing. Controleer het anders met de AVO-8.

Ben

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door Ton Mijnster, 03.05.2008, 20:00 (5860 dagen geleden) @ hein

Hallo Hein,

Even de anode spanning bekeken op mijn AVO MK4

In de stand 250V is de spanning 135V gemeten met Leader RMS meter.

Daarna met een digitale Dynatek ook 135V

Dit komt redelijk overeen wat AVO opgeeft 250x0,54=135

Nu is de dynatek niet echt goedkoop.

Dus wat de gemiddelde Blokker of bouwmarkt meter doet weet ik niet!

Maar het lijkt mij niet verstandig om hier een AVO mee te ijken.

Groet Ton

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door hein, 04.05.2008, 08:26 (5860 dagen geleden) @ Ton Mijnster

Dag Ton

je berekening is juist: de aangegeven anode- en schermroosterspanningen op AVO-testers zijn gemiddelde waarden, voor effectieve waarden dien je de ingestelde spanning te vermenigvuldigen met 1.11 met een buis aanwezig op de tester is de anodespanning afhankelijk van de ingestelde anodestroom (een VCM Mk.IV werkt met pulserende anodespanning terwijl b.v. TYPE160 werkt met zuivere wisselspanning voor de anode) tussen de anodespanning (trafowikkeling) en de anode van een buis liggen 2 dikke weerstanden met totaal 700 Ohm en hierover valt een spanning die wordt gemeten over een precisie-weerstand van 200 Ohm (tolerantie 0.5%)en het principe van de AVO-testers behalve de VCM Mk.II dus metingen in een AVO-tester zijn of zuivere wisselspanning of pulserende spanning (pulserende spanning is niet afgevlakte wisselspanning en kan je meten hiervoor geldt 100V pulserende spanning = 52.0V gelijkspanning hetzij in positieve of negatieve richting. Dit is van toepassing op de TYPE160 (de koffer) terwijl voor de overige testers geldt 100V pulserende spanning = 52.5V gelijkspanning gezien overlapping van de roosterspanning in meerdere bereiken. Ik vroeg of de goedkope digitale metertjes de gemiddelde of effectieve waarden aangeven voor niet-complexe golfvormen ben nog steeds niet wijzer geworden

groeten
Hein :-P

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.05.2008, 08:41 (5860 dagen geleden) @ hein

Ik vroeg of de goedkope digitale metertjes de gemiddelde of effectieve waarden aangeven voor niet-complexe golfvormen ben nog steeds niet wijzer geworden

Op de genoemde metertjes wordt voor eenvoudige golfvormen (dus een zuivere sinus of een "halve" sinus) de effectieve waarde aangegeven.

Bij een halve sinus is het bij sommige merken noodzakelijk dat de polariteit klopt, dus dat de rode aansluitbus met de plus van de te meten spanning wordt verbonden. Dit is het geval wanneer ompolen tot een geheel andere aanwijzing leidt.

--
http://www.hupse.eu/radio

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door hein, 04.05.2008, 12:02 (5860 dagen geleden) @ John Hupse †

Hej John

bedankt man, nu weet ik wat meer


groeten
Hein:OK:

gemiddelde\effectieve waarden digitale meters

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 04.05.2008, 14:04 (5860 dagen geleden) @ hein

Hallo Hein
Afgezien van alleen effectieve waarde meting is het helaas zo dat de wisselspanning bereiken van deze metertjes niet al te best zijn, onnauwkeurigheid is ca. 2% +/- 10 digits!! Laagste bereik meestal 200 V.
Zelf gebruik ik voor een buizen meetopstelling 5 van deze metertjes van het “merk” Werkman. Eerst kocht ik er 1 en vergeleek deze met mijn
Agilent U1252A , het resultaat voor gelijkspanning en stroom valt echter niet tegen, onnauwkeurigheid is ca. 1,2% +/- 2 digits, dus kocht ik er nog 4 bij, voor de prijs van 4 euro per stuk inclusief meetsnoertjes en 9V batterij kun je natuurlijk ook niet teveel verwachten, maar ze zijn beslist goed bruikbaar.
Ter vergelijk: voor 1 Agilent U1252A koop je 140!! van deze dingetjes.
Hoop dat je hier iets mee kunt.
m.vr. gr,
Anton van den Oever

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum