Replica Anode batterij Eveready 457 (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 06.01.2008, 12:15 (5967 dagen geleden)

Hallo forumlezers,

Hierbij (weer) een voorbeeld hoe je een reprobatterij kan maken. Ik dacht dat ik inmiddels wel alle type batterijen had die voorkomen in buizen portabel radio’s.

Maar op de laatste beurs in Driebergen had ik een Motorola 52B3U gekocht en daar moet een anode batterij in type Eveready 457 (NEDA 203). Na de restauratie van een radio wil ik deze altijd een tijd laten spelen zoals dit destijds bedoeld was dus met een (originele batterij).
De meeste heb ik nagemaakt met en zonder een omvormer. Het nadeel van de omvormers blijft toch de straling. Alleen als de batterij in de kast ver weg zit van het ontvang gedeelte, dan heb je er geen last van. De uitvoering zonder omvormer heeft als basis een aantal 9 volt oplaadbare batterij blokken (zie ook bij Tips & Trucs). Het oplaadapparaat is een constante stroombron van 15 mA en is makkelijk zelf te maken.

Tot nu toe was het me gelukt om 7 van deze blokken in de diverse kasten te krijgen (proppen).

Echter de Eveready 457 heeft als maten 63,5mm*71,4mm*35,4mm waarbij opgemerkt moet worden dat de maat 71,4 inclusief de aansluitklemmen is .

Ik heb eerst nog met een blok hout uitgeprobeerd op er nog wat speling mogelijk was. Het resultaat was dat bij de radio Motorola 52B3U er geen millimeter speling mogelijk was.

Dus toen ben ik maar gaan puzzelen of het toch mogelijk was om een batterij te maken van 7* 9 volt blokken. Het is gelukt met 5 blokken (type FRIWO te koop op beurs Driebergen ) en twee blokken van type Topcraft (van Aldi).

De laatste millimeter besparing in de hoogte is bereikt door de aansluitklemmen niet op het karton te plaatsen, maar op een dun plaatje epoxyhars. De aansluitklemmen zitten dus verzonken in het karton.

Op de foto kan je zien dat er ook gebruik gemaakt is van zeer dun isolatie materiaal. Als vergelijk heb ik ook de Eveready 467 (NEDA 200) er bij geplaatst deze bestaat ook uit 9 volt blokken.
[image]

Als een radio klaar is dan laat ik hem (via zender ontwerp Otto op Sky radio) spelen terwijl ik weer bezig ben met het volgende project. Hierna gaat de radio naar mijn (bescheiden) verzameling in een kast, etc,etc.

Met vriendelijke groet,

Loek

Replica Anode batterij Eveready 457

door Hans van Kampen @, Voorhout, 06.01.2008, 18:41 (5967 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Hierna gaat de radio naar mijn (bescheiden) verzameling in een kast, etc,etc.

Maar die bescheiden verzameling is ook wel een collectie met hele leuke toestelletjes.

Toch weer heel knap gedaan met die batterijen :OK:

Veel plezier ermee,
Hans

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum