Ferrietkernen lijmen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 12.02.2011, 15:35 (4847 dagen geleden)

beste forumlezers,

Ik wil in een loopantenne een HF transformator opnemen om de lage stralingsweerstand op te transformeren en en het geheel in de MG band af te stemmen. In sloopcomputers zitten leuke ferrietkernen om zoiets te bouwen.
Helaas zijn die kernhelften met lijm vastgekit. Ook in televisie lijnuitgangstrafo's wordt soms zulke lijm gebruikt. Een sterk goedje. Meestal lukt het niet de spoelkern onbeschadigd te verwijderen. Kent iemand een recept om die lijm los te maken?

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ferrietkernen lijmen

door soundman2 @, Wouw, 12.02.2011, 16:32 (4847 dagen geleden) @ Eduard

Soms wil bij extreme kou de lijm nog wel eens loslaten. Een paar uurtjes in de vriezer?

Soundman2

Ferrietkernen lijmen

door Piet Kralt @, Rotterdam, 12.02.2011, 17:14 (4847 dagen geleden) @ Eduard

Vrijwel alle lijmverbindingen zijn los te krijgen als ze maar heet genoeg worden. Probleem is natuurlijk dat veel materialen verbrand zijn voor de verbinding los komt. Ferrieten heb ik wel losgekregen door ze langzaam en gelijkmatig heet te stoken. Het is echter ook wel eens mislukt. Ik ben er ook niet 100% zeker van dat de eigenschappen van de ferrieten niet aangetast worden. Overigens, als de delen eenmaal los zijn ook langzaam en gelijkmatig af laten koelen. Anders kan het alsnog mis gaan.

In elk geval zal het in de praktijk vrijwel niet mogelijk zijn de delen weer zo goed aan elkaar te krijgen als ze zaten. Dus als de materiaaleigenschappen al niet veranderen, die van het geheel vast wel.

Pieter Kralt

Ferrietkernen lijmen

door Eduard @, 13.02.2011, 16:15 (4846 dagen geleden) @ Eduard

Bedankt aan ieder die reageerde.

Het resultaat wil ik niet voor mezelf houden.

Het hergebruiken van gelijmde ferriet uit computersloop lukte prima.
De foto toont een dubbele E kern afkomstig van een transformator uit de voeding van een oude monitor. Na het doorzagen van de windingen en de kunststof spoelvorm bleef enkel de kern over. De lijmnaden werden met de heteluchtblazer op 400°C gestookt. De lijm lost dan zonder moeite.
Om verzadiging tegen te gaan was het middenbeen van de kern korter om een luchtspleet te vormen. Na flink wat rondjes draaien op schuurpapier worden de zijbenen korter en sluit de kern zonder luchtspleet. Op de manier wordt bij hetzelfde aantal windingen de L veel groter maar de kern kan verzadigen. Einddoel is met weinig windingen een trafo met hoge Q factor te wikkelen bruikbaar vanaf 10 KHz tot enkele MHz. Voor verzadiging bestaat in mijn toepassing geen risico.

Vriendelijke groeten,

Eduard[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum