78 toeren (Algemeen)

door jarno, 25.05.2008, 06:06 (5822 dagen geleden)

het is eigelik off topick maar ik heb zelf nog nooit gehoord van dit merk.
(zie scan van het label)
[image]
als ik de tekst die onderaan bekijk lijkt heb wel dat het ook weer een apart systeem is van omnemen maar ik kan hem wel met een normale pu afspelen. of zou er bij deze plaat net al bij de pathé foon een hil & dale systeem zijn toegepast.

ik heb nog wel een liedje op het internet gevonden van het zelfde merk plaat. (zie link)
http://www.titanicinbelfast.com/template.aspx?pid=294&area=10&parent=291

78 toeren

door Rene Daemen, 25.05.2008, 06:15 (5822 dagen geleden) @ jarno

Hallo Jarno

Dit is volgens mij een normale 78 Toeren plaat
die in Licentie van Edison bel is vervaardigd geen High & Dale opname systeem
als dat het geval was zou je met een jaren 50 grammofoon problemen hebben met afspelen uit de groef springen Het merk komt uit 1912 deze opname is niet uit 1912 misschien jaren 40 of 50 kan gewoon normaal afspelen
succes
Rene Daemen

78 toeren

door jarno, 25.05.2008, 06:59 (5822 dagen geleden) @ Rene Daemen

ik denk wel dat de plaat van voor 1940 is. er zit geen aanloopgroef op. in de jaren 40/50 kregen de platen aan het begin een aanloop groef. het lijkt mij dat dit was omdat de platenwisselaar in zicht kwam. bij deze plaat heb je eerst een gladde rand. ik ben nog eens op zoek gegaan op google en ben dit tegen gekomen.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Winner_Records

78 toeren

door soundman2 @, Wouw, 25.05.2008, 10:50 (5822 dagen geleden) @ jarno

ik denk wel dat de plaat van voor 1940 is. er zit geen aanloopgroef op. in de jaren 40/50 kregen de platen aan het begin een aanloop groef. het lijkt mij dat dit was omdat de platenwisselaar in zicht kwam. bij deze plaat heb je eerst een gladde rand. ik ben nog eens op zoek gegaan op google en ben dit tegen gekomen.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Winner_Records

Ik zie de rand van de plaat niet en dus ook geen aanloopgroef, of was er een systeem dat van het midden naar buiten speelde.
De uitloopgroef is oneindig. De naald moest aan het einde van het lied toch ergens blijven, dus was een eindeloze groef de oplossing. Of de extra spoed aan het einde altijd bestaan heeft, weet i niet. Afslagmechanismen hebben er altijd dankbaar gebruik van gemaakt

Henk Roovers.

78 toeren

door jarno, 25.05.2008, 11:43 (5821 dagen geleden) @ soundman2

het afslag meganisme was er al bij de slingergrammofoon's ik heb nog een rem liggen met een hendeltje er aan. tegen dat hendeltje moet de grammofoon arm tikken en als volgt word de rem op de draaitafel gezet. ik heeb ook nog een garrard trixette een koffer grammfoon (electrisch) uit 1948 op deze zit ook al een automatische afslag.

78 toeren

door Hans Op den Camp @, Leusden, 25.05.2008, 14:26 (5821 dagen geleden) @ jarno

Hoi Jarno, ik heb al heel lang een HMV 109 opdraaigrammofoon met mahoniehouten kast. Meestal zie je een eiken kastje. En als je de toonarm heen en weer beweegt (niet op de plaat natuurlijk, want scratchen bestond toen nog niet :-D ), dan stopt de plaat. Hoe dat afslagmechanisme precies werkt weet ik nog niet. Bij platen met een heen en weer gaande uitloopgroef stopt de plaat dus vanzelf. (Off topic, maar mag hoop ik wel een keer....)
Verder is het door Edison Bell geproduceerde merk jouw inmiddels helemaal duidelijk denk ik. En de Engelse taal zal voor jou ook geen geheimen meer hebben Jarno; ik wens je morgen veel succes bij je examen Engels :-P :-) Groeten, Hans

78 toeren

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 25.05.2008, 14:37 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

"Bij platen met een heen en weer gaande uitloopgroef stopt de plaat dus vanzelf. "

Snap ik niets van.

Alle mij bekende afslagmechanismen werken gewoon op afstand.
Of wel zodra de arm op de plaats van afslag komt slaat de plaat af.

YeB, probleempje als je plaat verder loopt(er meer muziek opstaat) dan de standaard.
Slaat de plaat dus eerder af.

Zo ook mij mijn HMV 101 met automaat als ook mijn Dual 1215, Technics SL-q5 enz enz
Allen werken op afstend geen enkele die gebruik maakt van de slingering.

78 toeren

door jarno, 25.05.2008, 14:45 (5821 dagen geleden) @ Maurice

het remmetje die ik nog heb liggen is een die je zelf een beetje kunt aanpassen aan de plaat. maar ik zet hem niet op mijn grammofoon. ik heb al wel gezien dat in de loop der jaren er al genoeg aan veranderd is. er heefd warschijnlijk naast de toon arm nog een merk plaatje of naaldenbakje gezeten en er is een nieuwe rem op gekomen. eigelijk wel jammer maar het is ook al een oud meubel en zou vrooeger wel veel gebruikt zijn.

78 toeren

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.05.2008, 15:02 (5821 dagen geleden) @ Maurice

Alle mij bekende afslagmechanismen werken gewoon op afstand.

Heel veel afslagmechanismes werken op de afstand tussen twee opeenvolgende groeven. B.v. vrijwel alle Philips grammofoons van na 1953. Wanneer de afstand groter is dan een paar mm slaat de motor af.

De slingergroef zorgt er voor dat dit een aantal malen achter elkaar kan gebeuren. Sommige mechanismen werken betrouwbaarder in combinatie met zo'n slingergroef.

--
http://www.hupse.eu/radio

78 toeren

door Hans Op den Camp @, Leusden, 25.05.2008, 15:42 (5821 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice, mijn antwoord is zeker geen fantasie; Als je bij een His Masters Voice 109 grammofoon uit 19???? tijdens het draaien de weergever uit de groef zou nemen en hem een halve centimeter terug beweegt, dan stopt de plaat. Op dit principe is ook de automatische afslag aan het eind van de plaat met de slinger-uitloopgroef gebaseerd. Wie helpt mij dit te onderbouwen, want ik fantaseer dit echt niet;-) :-D . Hans :-|

78 toeren

door Jan Bus @, Amersfoort, 25.05.2008, 15:52 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

hoe het werkt weet ik ook niet, maar inderdaad His Masters Voice en zijn Amerikaanse broer Victor hebben rond 1930 een excentrische uitloopgroef op hun grammofoonplaten toegepast die vooral bedoeld was voor het afslagmechanisme van hun eigen platenspelers.

Groet, Jan

78 toeren

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.05.2008, 16:58 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

His Masters Voice 109 grammofoon uit 19????

De HMV 109 is gemaakt tussen 1927 en ongeveer 1930. Dergelijke mechanische grammofoons met een afslagmechanisme slaan meestal simpelweg op een vaste afstand van de middenpen af. De HMV 109 is iets slimmer, deze slaat af op een teruggaande beweging van de arm. En is daarmee afhankelijk van de aanwezigheid van een slingergroef.


Mechanische grammofoons die afslaan op de afstand tussen de groeven, ken ik niet, maar misschien bestaan ze wel. Er is indertijd heel wat afgeknutseld :-)

--
http://www.hupse.eu/radio

78 toeren

door Jan Bus @, Amersfoort, 25.05.2008, 15:47 (5821 dagen geleden) @ Maurice

de slingergroeven waren vooral populair bij Amerikaanse platenwisselaars uit eind jaren 40 tot begin jaren 50. Interessante informatie is te vinden in de volgende link:

http://geocities.com/midimagic@sbcglobal.net/changers.htm

Deze site is trouwens een must wanneer je wat meer over de geschiedenis van de wisselaar wilt weten.
De volgende Zweedse site is ook het bekijken waard:

http://hem.passagen.se/sodas/vxarteng.htm

Groet, Jan

78 toeren

door jarno, 25.05.2008, 16:45 (5821 dagen geleden) @ Jan Bus
Bewerkt door jarno, 25.05.2008, 16:53

mooie site staan ook er aparte dingen op zie linkje.
http://www.myvintagetv.com/updates2/lincoln/HPIM0138.JPG
geweldig apperaat vind ik het. alleen al de manier waarop hij afspeelt en dan ook nog de bijde kanten. zoits zie je vrijwel nooit in nederland.
en deze moet niet te dich op de rand staan:) lijkt mij niet goed voor de pleten:P
http://www.myvintagetv.com/updates2/GeneralIndustries/k5.jpg

78 toeren

door soundman2 @, Wouw, 25.05.2008, 17:16 (5821 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door soundman2, 25.05.2008, 17:26

Alle mij bekende afslagmechanismen werken gewoon op afstand.
Of wel zodra de arm op de plaats van afslag komt slaat de plaat af.

YeB, probleempje als je plaat verder loopt(er meer muziek opstaat) dan de standaard.
Slaat de plaat dus eerder af.

De meeste afslagsystemen maakt het niet uitwaar de plaat eindigt, ze slaan af als de eindgroef bereikt wordt.

Niet alle systemen werken volgens de beschrijving die nu volgt.
Aan de pu arm zit aan de binnenzijde van de platenspeler een schuif of een subarm, die tegen en excentrisch punt van de draaitafel aanloopt. Zolang de schuif of de subarm zeer weinig vooruit gaat, doordat de arm de normale spoed van de groef volgt, wordt deze telkens teruggeduwd. Bereikt de arm de uitloopgroef, dan is de verplaatsing binnen één omwenteling zo groot, dat het mechanisme niet meer teruggeduwd wordt, maar achter een pal of soortgelijk haakt. Door de massa van het plateau is de kracht groot genoeg om daarmee een schakelaar om te zetten, of een wisselmechanisme in werking te stellen. Nogmaals , niet alle picups waren voorzien van een dergelijk mechanisme zeker niet in het begin en ook niet bij bijv alle Philips. De plaat slaat dus niet af door een slingerbeweging van de arm, maar door een snelle verplaatsing van de arm door de grote spoed van de eindgroef. Het maakt dus ook niet uit of een plaat helemaal vol staat of juist niet, zolang er maar een uitloopgroef is met een grote spoed.

Om alle plaatjes te kunnen spelen begint het mechanisme pas actief te worden binnen de diameter van de kleinst te draaien plaat.

Ook de later door sommige merken gebruikte elektronische afslag werkte op dezelfde manier. Een sub arm zat tussen een lichtsluisje, dat capacitief gekoppeld was met electronica. Zolang de lichtintensiteit langzaam verandert, zal de capaciteit te weinig opgeladen worden om een afslagsignaal te geven. Bereikt de arm de eindgroef, dan is de verplaatsing groot en wordt er wel een signaal doorgegeven, omdat de condensator in dat geval niet snel genoeg kan ontladen.

(overigens heeft een plaat aan iedere zijde maar een groef!)


Henk Roovers

78 toeren

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.05.2008, 14:56 (5821 dagen geleden) @ jarno

ik denk wel dat de plaat van voor 1940 is.

Het Winner label is gebruikt van 1912 tot circa 1934.

Frank Ferara nam in de jaren '20 en '30 veel muziek uit Hawaii (Hawaii gitaar) op, met verschillende andere muzikanten. Ik denk dat deze plaat uit de eerste helft van de jaren '20 is.

Het nummer zelf is uit 1919, de tekst kwam iets later. Als je mee wilt zingen gaat dat zo:

It's three o'clock in the morning,
We've danced the whole night thru,
And daylight soon will be dawning,
Just one more waits with you,
That melody so entrancing,
Seems to be made for us two,
I could just keep right on dancing
forever dear with you.

There goes the three o'clock chime,
chiming rhyming
My heart keeps beating in time,
Sounds like an old sweet love tune,
Say that there soon will be a honeymoon.

It's three o'clock in the morning,
We've danced the whole night thru,
And daylight soon will be dawning,
Just one more waltz with you,
That melody so entrancing,
Seems to be made for us two,
I could just keep right on dancing
forever dear with you.

Er zijn ander versies van, b.v. een blues versie van BB King uit de jaren '50. Die gaat wel even anders. Is tegenwoordig ook als ringtone verkrijgbaar zag ik.

--
http://www.hupse.eu/radio

78 toeren

door jarno, 25.05.2008, 15:26 (5821 dagen geleden) @ John Hupse †

leuke tekst. het klopt wel van de gitaar melodieën. die op mijn plaat staan zit geen zang bij. (ik had niet verwacht dat het al zo'n oude plaat zou zijn)

Ik heb een leuk idee!!!!

door Hans Op den Camp @, Leusden, 25.05.2008, 16:11 (5821 dagen geleden) @ jarno

Hallo allemaal,

Naar aanleiding van Jarno's mooie bijdrage vroeg ik me af: Zou het misschien een leuk idee zijn om ook andere geluidsdragers dan de radiotechniek, zoals Edison Phonografen en Pathé Pathofoons of andere HMV grammofoons ook op ons forum toe te laten? Het zou volgens mij een waardevolle en welkome uitbreiding zijn. Nu moet je me a.u.b. niet gelijk neersabelen want mijn inzending was serieus bedoeld. En open vraag dus. :-) M.vr.gr. Hans

Ik heb een leuk idee!!!!

door Rene Daemen, 25.05.2008, 17:09 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans

Het is best leuk maar niet zo met buizen te maken dit zal wel geschikt zijn voor de weergever een forum overmechanische grammofoons.
wel kan het natuurlijk over oude elektrische grammofoons gaan
met buizen versterkers of met de vragen naar tc.mech@grammofoon.com
vragen over elementen mechanica wisselaars motoren aandrijf wielen
tc.elec@grammofoon.com over versterkers buis of transistor let op ditis geen forum natuurlijk kan men de vragen op het forum kwijt kijk gewoon eens rond op www.grammofoon.com Alle leuke grammofoons uit de jaren 50 tot 1975
wie weet kom je de grammfoon tegen uit je jeugd waar je plaatjes op draaiden
succes

Grt Rene Daemen

Een idee....

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 25.05.2008, 17:15 (5821 dagen geleden) @ Rene Daemen

Dag Rene,

Ik heb al eens eerder rondgekeken op www.grammofoon.com, maar ik ben daar geen forum tegengekomen. Heb ik iets over het hoofd gezien?

Ben

Een idee ? Gezien jouw mail deze week off topic....

door Paul Brouwer @, Haarlem, 25.05.2008, 19:46 (5821 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Ben,

Zie 78toeren.nl
Hier is over dit onderwerp meer dan genoeg te vinden. Zelfs een forum!

Groet,
Paul

--
[image]

Een idee....

door Rene Daemen, 26.05.2008, 06:20 (5821 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Hallo Ben

Er is geen Forum bij de grammofoon site
maar vragen kan men kwijt bij de tc waar men per mail een antwoord krijgt
Een forum beheren wordt ons even te druk aangezien we allemaal gewoon een baan hebben en niet de hele dag het forum in de gaten kunnen houden op onregel matigheden vandaar als nog geen forum

MVG Rene Daemen

Een idee....

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 26.05.2008, 06:29 (5821 dagen geleden) @ Rene Daemen
Bewerkt door Forumbeheer, 26.05.2008, 06:42

Ok. Ik leg het neer binnen de moderatorgroep.

Ben

Ik heb een leuk idee!!!!

door jarno, 25.05.2008, 17:25 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

het lijkt mij niet zo'n slecht idee. maar het lijkt mij dan makkelijke om het net als het 78toeren forum te maken. (zie link) http://www.78toeren.nl dan kunnen de technische vragen en b.v. van aanbod van radio's en onderdelen ook beter uitelkaar te houden. nou lijkt mij het niet dat dat nu echt zo'n goeie optie is aangezien het forum dan weer over de kop zou moeten worden gehaald.
(het 78toeren forum is volgensmij alleen voor 78toeren platen)

Ik heb een leuk idee!!!!

door Paul Brouwer @, Haarlem, 25.05.2008, 20:12 (5821 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Zelfs in mijn ogen is er niets mis met het idee, doch mij is de afgelopen week te verstaan gegeven mij te beperken tot "ter zaken zijnde onderwerpen" en werd er fijntjes naar de tekst onder de forumnaam verwezen:
"Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio's en gerelateerde zaken (zoals oude TV's, versterkers, meetapparatuur). Hier kunt u discussiëren over uw hobby. Voorbeelden zijn: identificatie of datering van oude toestellen, vragen over documentatie, hulp bij reparaties en restauraties."

Er bestaat reeds een site met forum over dit onderwerp, n.l. http://www.78toeren.nl.

Groeten,
Paul

--
[image]

Ik heb een leuk idee!!!!

door Jan Bus @, Amersfoort, 26.05.2008, 06:01 (5821 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Er lijkt mij op zich niets mis mee om de wat meer technische kant van de 78-toeren afspeelapparatuur hier te belichten. Radio en grammofoon zijn door de jaren heen onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Op menige mechanische grammofoon is vroeger nog een elektrisch element gebruikt om weergave via de radio mogelijk te maken. Het 78-toeren forum is geen alternatief voor technische zaken. Hier wordt -sorry- een beetje vaak ondeskundig gejeuzeld over Nederlands-talige artiesten. Maak je eens een opmerking dan wordt je meteen bestookt met e-mails in de trant van "mag ik ook een kopietje?" Met je technische vragen kun je daar niet terecht. Dit onderwerp "Off-topic"? Laten we niet roomser wezen dan de paus. Dan kun je ook wel zeggen dat het restaureren, lakken en politoeren van radio-kasten hier niet thuishoort, maar op een forum van houtbewerkers. Wat is er mooier om naast je oude radio ook nog een passende pickup in stelling te brengen.

Groet, Jan.

Ik heb een leuk idee!!!!

door fred @, 26.05.2008, 06:24 (5821 dagen geleden) @ Jan Bus

hallo jan ik vind dat je wel gelijk hebt een iets ruimere blik is toch niet verkeerd radio en pick up zijn jaren samen verkocht als ik zie hoeveel radio pickup meubels er in de vroegere jaren zijn verkocht en nu nog te koop zijn wil dit toch wel iets zeggen of ze mooi zijn wil ik dan in het midden laten:-D

Ik heb een leuk idee!!!!

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 26.05.2008, 06:34 (5821 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Paul,

Net als sommige anderen acht ik de opmerking van Hans niet zo vreemd. Verder verzoek ik je om het modereren aan het moderatorteam over te laten. Als jij je stoort aan een posting van iemand anders dan mag je ons natuurlijk een mailtje sturen. Dat doen anderen in zo'n geval ook.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum