Philips 826A (Techniek Radio/TV)

door T. van Egten, 07.01.2008, 17:59 (5966 dagen geleden)

Ik ben druk bezig mijn Philips 826A na te lopen. Het toestel speelt maar heeft een elco waar duidelijk vloeistof uitgelekt heeft. Ik neem aan dat dit de juiste werking geen goed doet, maar ik vraag me af of het echt kwaad kan of gevaarlijk is. Kan iemand mij hierover advies geven? Zie foto.

[image]


Hoofdvragen vragen:
- Is het nog verantwoord om de radio te laten spelen?
- Zijn dit soort elco's nog te koop?


Los daarvan heb ik de schakeling op de transformato op max 240V gezet, dmv van de ijzeren pinnentjes. Is dit verstandig of kan je die beter op 220V houden.

Philips 826A

door Lammert @, 07.01.2008, 18:04 (5966 dagen geleden) @ T. van Egten

Hallo,

Je kan het beste deze elko leeghalen en er een nieuw exemplaar met dezelfde max. werkspanning en capaciteit inzetten.
In 'tips en trucks' kan je lezen hoe je dat het beste kunt doen.

Succes!

Lammert

Philips 826A

door T. van Egten, 07.01.2008, 18:57 (5966 dagen geleden) @ Lammert

Bedankt voor je reactie Lammert.

De tips en trucs heb ik ook al gelezen over dit onderwerp, maar dat lijkt me meer wat voor gevorderden. Vervanging door een beter exemplaar lijkt me wel haalbaar.....

Ik wil nog steeds graag weten of een radio in deze staat kan spelen en of dat dat gevraalijk is.

Philips 826A

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 07.01.2008, 19:12 (5966 dagen geleden) @ T. van Egten

De kans dat je wat vernielt door de radio zomaar aan te sluiten is levensgroot aanwezig. Komt er eventjes geluid uit (als je geluk hebt) en daarna nooit meer.

Kijk ook alle teercondensatoren goed na of die (elektrisch) lek zijn. Staat in de tips en truuks ook het een en ander over.

Vraag is of je dat aandurft. Anders maar iemand anders er naar laten kijken voordat er meer schade ontstaat. Onderdelen voor dit soort oude toestellen liggen nou niet echt meer voor het oprapen.

Groeten,

Matthias

Philips 826A

door Onno ⌂ @, 07.01.2008, 19:43 (5966 dagen geleden) @ T. van Egten

Voor het toestel is dat wel gevaarlijk.
Als de elco eenmaal lekt, zal hij pas stoppen met lekken tot hij leeg is.
Je moet hem dus echt leeg maken.

De vloeistof uit de elco zorgt voor roest. Verwijderen met een nat oud lapje met wat zeep en de zeep verwijderen met een vochtig lapje.
De achtergebleven prut in de elco droogt in en zorgt voor sluiting waardoor de gelijkrichtbuis vernield wordt.

Verwijderen van de elco en vervangen door iets moderns is jammer, want het ziet er niet uit. Als je niet zo ver wilt gaan om een moderne elco in het binnenwerk te plaatsen, haal dan in elk geval de vloeistof eruit, monteer de elco maar sluit hem niet aan, en sluit een modern exemplaar in zijn plaats aan. Kun je later alsnog het binnenwerk vervangen.

--
Vriendelijke groeten,
Onno

Philips 826A

door Hans Op den Camp @, Leusden, 07.01.2008, 19:08 (5966 dagen geleden) @ T. van Egten

Beste T. je hebt nog geluk gehad dat de roest schade beperkt is gebleven omdat de elco´s bij een 826A/836A niet in het midden van het chassis geplaatst zijn, maar aan de kant. Met mijn Philips 640A had ik minder geluk....... Het is dus niet verantwoord om de radio zo verder te laten spelen; nog afgezien van de bromtoon die een radio met kapotte elco´s produceert, vind de voedingstrafo het niet zo prettig. Advies is dus om BEIDE elco's te reviseren.

Zoals Lammert al zei kun je bij "tips en trucs" veel tips vinden om in de oude aluminium beker elco een modern exemplaar te monteren.

Neem dan een moderne elco met dezelfde waarde (zie documentatie) en een bedrijfsspanning van 450 volt (dan zit je altijd veilig) en let er bij het weer monteren op dat eventuele pertinax isolatieringen tussen de elco en het chassis weer op de juiste plaats terug gemonteerd worden. Succes met de restauratie!

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum