NSF ??? (Techniek Radio/TV)

door Armand @, 18.06.2011, 17:19 (4703 dagen geleden)
Bewerkt door Armand, 18.06.2011, 17:32

Hallo,

Laatst deze kast gerestaureerd.De fineerlaag was op enkele plaatsen losgekomen en er waren ook deuken in het fineer.Gelukkig niet al te erg en heb dit kunnen herstellen door met een spuitje wat lijm onder het fineer aan te brengen.De deuken heb ik kunnen verwijderen door de truc met een natte lap en het strijkijzer.Dit heb ik enkele keren moeten herhalen om ze er volledig uit te krijgen.De oude laklagen nadien verwijderd en voorzichtig opgeschuurd met een blokje met schuurpapier.Dan kleine beschadigingen bijgewerkt met kneedbaar hout en vlakgeschuurd.Nadien 5 lagen blanke lak aangebracht en telkens tussen de lagen nat geslist.De sokkel (voet) is bijgewerkt en in de zwarte verf gespoten.
Het chassis (Philips zo te zien) moet nog gerestaureerd worden.Het lijkt me voor het grootste deel nog origineel behalve het kleine C blok boven op het grote C blok.Ook is er een buisvoet afgebroken.
Ik vermoed dat het een vooroorlogse NSF is.Ik vind echter nergens een merknaam of logo en het typeplaatje komt me nogal ongewoon over maar is zo te zien wel origineel.Er staat Hilversum 24 / 1003 / 50 en 25.
Verder weet ik niet of dit toestel een achterwand heeft.Ik zie achteraan nergens sporen van of bevestigingspunten voor een achterwand.

Hierbij wat foto's ter verduidelijking.

Vriendelijke groeten,:-) Armand

[image][image][image][image][image]

NSF ???

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.06.2011, 17:57 (4703 dagen geleden) @ Armand

dit is een NSF H24 uit 1932, een niet veel voorkomend NSF toestel met hetzelfde chassis als de Philips 830A.

Het chassisnummer is erg laag, 1003 was het derde toestel van dit type.

--
http://www.hupse.eu/radio

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Armand @, 18.06.2011, 18:34 (4703 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Armand, 18.06.2011, 18:41

Bedankt John voor het type.:OK:
"Niet veel voorkomend toestel" Inderdaad,ik googelde wat maar vind geen afbeeldingen,alleen maar een tekening.
Nu zag ik dat radiomuseum.org ook een type NSF (Leuven) H24A vermeldt maar van 1939 en een heel andere buizenbezetting en geen afbeelding.Kan dit kloppen? Twee verschillende toestellen van NSF met toch hetzelfde typenummer?
En dan nog een vraagje : hoe haal ik het best de luidspreker van de plank?De draad is brokkelig en wil deze vernieuwen.

Vriendelijke groeten,:-) Armand

[image]

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.06.2011, 19:27 (4703 dagen geleden) @ Armand

De NSF H24 die Ernst Erb vermeldt op zijn website zou gemaakt zijn in de Nederlandsche Seintoestellen fabriek in Leuven. Hoewel off-topic volgens de huidige forum regels staat het vast dat de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek zich indertijd niet in Leuven bevond, maar in Hilversum.

Wat Erb waarschijnlijk bedoelt te zeggen is dat Philips in haar fabriek in Leuven zich niet beperkte tot de fabrikage van Philips toestellen, maar ook b.v. Aristona toestellen maakte. Het merk is dan Aristona, de fabrikant is Philips. Aristona was echter een merk van NSF, maar omdat NSF al jaren eerder was overgenomen door Philips kon deze fabrikant dit merk ook gebruiken voor produkten uit haar fabriek in Leuven. Waarschijnlijk kan de aanbrenger van dit toestel (Gidi Verheijen) hier iets meer over zeggen. Je ziet wel vaker bij Aristona toestellen dat er een NSF-logo op staat, soms is dit echter onzichtbaar gemaakt, b.v. met zwarte inkt. Hoe dan ook, zo'n toestel blijft een toestel van het merk Aristona, terwijl de fabrikant Philips is en niet NSF. Wanneer je zoekt op "Aristona H24" vind je het toestel dat hier eigenlijk wordt bedoeld.

Om het luidsprekermechaniek te kunnen bereiken moet je eerst de rand van de conus losmaken van het klankbord. Vervolgens soldeer je de pen uit de conus, daarna is het mechaniek bereikbaar. Ik zou dit alleen doen als het werkelijk noodzakelijk is, dus wanneer de luidspreker niet speelt.

--
http://www.hupse.eu/radio

Twee versies van NSF H24A

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 18.06.2011, 22:13 (4702 dagen geleden) @ John Hupse †

NSF heeft twee versies met de type-aanduiding H24A in omloop gebracht, die onderling sterk verschillen, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua schakeling. Het eerste model werd in 1932 in Hilversum gebouwd en is het type dat Armand in zijn bezit heeft. Dit model wordt o.a. vermeld in Staleman's Vademecum en in het "Inruilschema" voor radiohandelaren van de N.V.R.D.
Het tweede model dateert uit 1939, werd gebouwd in de Philipsfabriek in Leuven en onder de merknaam NSF-Aristona verkocht. Dit model wordt vermeld in het "Radio Handboek 1940" (uitgegeven door G. van Cortenberghe) en is voorzien van een geheel andere lampenset (met een magisch oog) dan het model uit 1932: EK2, EF9, EF8, EBL1, AZ1 en EM1.

[image]

NSF-Aristona H24A uit 1939 (Leuven, België)

Het type H24A is een zeldzaamheid. Van beide versies ken ik in verzamelingen maar enkele exemplaren.

De merknaam Aristona zorgt trouwens voor veel verwaring in de verzamelaarswereld. Aristona was een merk van NSF, dat NSF vanaf 1928 gebruikte voor toestellen die voor de export bestemd waren. Dat hield verband met een afspraak met het Duitse NSF (Nürnberger Schrauben Fabrik), dat radio-onderdelen produceerde voor de binnen- en buitenlandse markt. Om verwarring tussen het Nederlandse en Duitse NSF te voorkomen presenteerde het Duitse NSF zich vanaf dat jaar in Nederland als NSN, terwijl NSF Hilversum ter onderscheiding in de export het merk Aristona of NSF-Aristona ging gebruiken. Vanaf 1928 bouwde NSF dus in Hilversum niet alleen NSF-toestellen, maar ook toestellen met de merknaam Aristona c.q. NSF-Aristona. Deze toestellen werden behalve naar België ook naar landen als Zwitserland en Noorwegen geëxporteerd.
Vanaf ongeveer 1934, Philips was toen 60% eigenaar van NSF, werden ook NSF- en NSF-Aristona-toestellen in de Philipsfabriek in Leuven gebouwd (net als andere submerken van Philips zoals Siera).
Pas vele jaren na de oorlog (Philips was intussen volledig eigenaar geworden van NSF) nam Philips het NSF-merk uit roulatie en ging Philips het merk Aristona voor zijn eigen producten gebruiken, zowel voor binnenlandse afzet als voor export. Reden daarvan was dat het merk Aristona relatief succesvol was gebleken (zoals ook in jaarverslagen uit die tijd valt te lezen).

Uit bovenstaande mag blijken dat het verhaal over NSF/Aristona nogal gecompliceerd is. Dat wordt ook weerspiegeld in de website Radiomuseum.org van Ernst Erb, waar behalve NSF Hilversum ook NSF Leuven en Aristona Brussel als fabrikant c.q. radiohandelaar zijn opgenomen. Dat is wel iets teveel van het goede. Het ligt al enige tijd in mijn voornemen in de database van Radiomuseum.org de nodige correcties aan te brengen, maar ik wil daarmee wachten totdat mijn artikel over vooroorlogse toestellen van de merken NSF en NSF-Aristona gepubliceerd is.

Twee versies van NSF H24A

door Reint @, Tonden, 19.06.2011, 06:26 (4702 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

En hier een NSF H19A, die weer sterk lijkt op een Philips 556A.

[image][image]

Twee versies van NSF H24A

door Armand @, 19.06.2011, 07:32 (4702 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

:OK: :OK: Gidi voor deze informatie.

Blijft nog de vraag of de NSF H24A van 1932 een achterwand heeft of niet.
Ben geneigd om te denken van wel maar zie geen enkel spoor of bevestigingspunten achteraan de kast.Misschien kan jij me verder helpen?

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,:-) Armand

Twee versies van NSF H24A?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.06.2011, 14:18 (4701 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Bewerkt door John Hupse †, 20.06.2011, 14:40

NSF heeft twee versies met de type-aanduiding H24A in omloop gebracht

Dat lijkt maar zo, en komt alleen omdat het toestel uit 1939 onjuist wordt vermeld op de website van Ernst Erb. Ook de vermeende complexiteit verdwijnt wanneer je dit onderkent. Uit jouw verhaal blijkt dat voor de H24A uit 1932 geldt: merk = NSF en fabrikant = NSF. Voor de H24A uit 1939 geldt merk = Aristona en fabrikant = Philips.

Omdat Ernst Erb als regel de notatie <fabrikant><typenummer> hanteert zou het toestel uit 1939 daar gewoon Philips H24A moeten heten. Wanneer het op deze manier wordt ingevoerd zijn zowel de "complexiteit" als het "dubbel uitgegeven typenummer" verdwenen.

De vraag of het verstandig is om voor zo'n database alleen te kiezen voor <fabrikant><typenummer> is hier off-topic. Ernst heeft hier immers al jaren geleden voor gekozen en later als noodgreep een aantal merken toegevoegd aan de inhoud van het attribuut <fabrikant> zodat je sommige toestellen (b.v. RFT toestellen) alsnog nog op merk kunt terugvinden.

(ter verduidelijking, het apparaat wordt op de website van Ernst Erb dubbel foutief opgevoerd, onder Aristona H24A en onder NSF H24A)

--
http://www.hupse.eu/radio

Twee versies van NSF H24A?

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 20.06.2011, 22:16 (4700 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Zoals ik in mijn vorige bijdrage al heb aangegeven, behoeft de website van Ernst Erb de nodige correctie. En dan gaat het bepaald niet alleen om de onjuistheden in de vermelding van NSF-producten. Ik meen me deze kritische noot over de site van Radiomuseum.org hier te kunnen veroorloven, omdat ik ook zelf de handen uit de mouwen steek om die website te verbeteren.

Ik zie geen enkel probleem om de H24A uit 1939 als een product van NSF te betitelen. Het toestel is weliswaar op de productielijn van Philips in Leuven gebouwd, maar onder NSF-vlag en de merknaam Aristona uitgebracht. In de periode 1935 tot 1940 (en zelfs daarna) zijn veel NSF-types op de Philips-productielijn in Leuven gebouwd. Soms worden deze toestellen onder de merknaam Aristona gepresenteerd, maar evenzeer ook als een NSF-Aristona-product (zie logo hieronder).

[image]

In de jou bekende NVHR-schematheek zijn alle NSF-Aristona-modellen, die in de hiervoor genoemde periode in Leuven zijn gebouwd, opgenomen onder de aanduiding "Aristona (NSF)". Alleen voor de H24A is een uitzondering gemaakt en is de aanduiding "Aristona (Philips)". Dat is allerminst logisch.
Hieronder laat ik enkele typeplaatjes zien (van de grote hoeveelheid die mij ter beschikking staan) van NSF-producten die in de periode 1935-1939 in Leuven zijn gebouwd. Het typeplaatje van de H24A past naadloos in de reeks.

[image]

Ik pleit ervoor alle toestellen die onder NSF-vlag zijn geproduceerd, en daarom de prefix H in de type-aanduiding hebben, als NSF-producten te betitelen, ongeacht waar of door wie ze gebouwd zijn en ongeacht wie de aandelen in NSF in zijn bezit had. Desnoods zou ik een uitzondering willen maken voor een paar modellen die in de bijzondere tijd na de bevrijding gebouwd zijn.

Gidi

Twee versies van NSF H24A?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.06.2011, 08:17 (4700 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Ik pleit ervoor alle toestellen die onder NSF-vlag zijn geproduceerd, en daarom de prefix H in de type-aanduiding hebben, als NSF-producten te betitelen, ongeacht waar of door wie ze gebouwd zijn en ongeacht wie de aandelen in NSF in zijn bezit had.

Mijn opmerking heeft niet zozeer betrekking op de mogelijkheid om alle door NSF ontworpen produkten onder 1 noemer te laten vallen, dat is natuurlijk ieders goed recht. En vooral afhankelijk van je onderzoeksdoel. Wanneer je b.v. een lijstje wilt uitprinten van alle door NSF ontworpen toestellen is het handig wanneer het veld "fabrikant" ter plekke de betekenis krijgt van "ontwerper". Voor iemand die zich de vraag stelt welke toestellen allemaal onder het merk NSF zijn verkocht ligt dit weer anders, terwijl mensen die zich afvragen welke apparaten door NSF zijn gefabriceerd misschien liever zouden zien dat het veld "fabrikant" gewoon de fabrikant bevat. Personen daarentegen die zouden willen weten wat er allemaal in Hilversum is geproduceerd zien graag dat het veld "fabrikant" de plaatsnaam bevat.

Wat ik probeer te zeggen is dat het erg verwarrend wordt wanneer de ene keer de ontwerper van een toestel opgevoerd wordt in het veld "fabrikant", een andere keer de fabrikant, dan weer het merk waaronder het toestel is verkocht, en nog een andere keer de naam van de verkoper van het toestel. Dat hoeft op zich allemaal nog niet "fout" te zijn, maar het draagt natuurlijk wel stevig bij aan het ontstaan van allerlei misverstanden, doublures en aan de door jou geconstateerde complexiteit. Om bij het veld "fabrikant" ook nog de aandeelhouders te betrekken had ik zelf nog niet bedacht.

Om met succes te kunnen zoeken naar een bepaald toestel, of naar een bepaalde groep van toestellen, is het daarom van het grootste belang om elk zoekveld een eenduidige betekenis te geven en deze betekenis ook te gebruiken bij het vullen van de velden. Anders krijg je alleen maar verwarring, en daar is m.i. niemand mee gediend. Gegevens hebben pas zin wanneer bekend is wat de betekenis er van is. "NSF" zegt nog niet zoveel, het kan de verkoper zijn, de fabrikant, de ontwerper, het merk, de toeleverancier of de licentiehouder, en zelfs de aandeelhouder. "NSF als fabrikant" zegt al veel meer.

Ik ben het natuurlijk met je eens dat de informatie ook historisch gezien moet kloppen, dat spreekt vanzelf. Daar zit m.i. de grootste uitdaging. Heel goed dat je, ook bij RMorg, vooral hiermee bezig bent!

--
http://www.hupse.eu/radio

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Armand @, 19.06.2011, 06:43 (4702 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Lijkt me nogal een secuur werkje wat de luidspreker betreft en zeker omdat de onderdelen niet meer voor het rapen liggen.
Ik meet ongeveer 650 Ohm tussen de 2 draden en kan het nog best meevallen.Ook hoor ik een getik bij aanraken met de meetpennen.Dus denk ik dat de luidspreker het nog zal doen.

Vriendelijke groeten,;-) Armand

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.06.2011, 11:09 (4702 dagen geleden) @ John Hupse †

En natuurlijk nog een kleinigheidje, de latere H zal ongetwijfeld afgeleid zijn van het woord HILVERSUM, maar op het typeplaatje van Armand staat HILVERSUM 24 en niet H24A. Is het oude model ooit wel onder een andere naam verkocht? Aangezien het hier om een erg vroeg exemplaar gaat en iedereen hier daar van uit gaat zou me dat niet verbazen, maar ik vraag het voor de zekerheid toch maar even.

Opzich is het dubbel toewijzen van een typenummer iets dat bij Philips ook later wel voorkwam, dus wat dat betreft geen verbazing bij mij wekt.

H van Hilversum

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 19.06.2011, 12:58 (4702 dagen geleden) @ Maarten Bakker

De letter H verwijst inderdaad naar Hilversum.
In het boekje "Inruilschema" voor radiohandelaren wordt voor de aanduiding van de NSF-modellen tot en met het seizoen 1937/1938 het voorvoegsel Hilversum gebruikt. Vanaf het seizoen 1938/1939 vinden we in die boekjes alleen nog maar de letter H in de type-aanduiding. Op de typeplaatjes staat zeker al vanaf 1933 alleen nog maar de letter H.

NSF ???

door Armand @, 21.06.2011, 06:11 (4700 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Forumbeheer, 21.06.2011, 07:23

Maarten,

Ik kan moeilijk aannemen dat een fabrikant (NSF in dit geval) in een tijdspanne van minder dan 10 jaar (1932 en 1939) eenzelfde typenummer hanteert voor twee totaal verschillende toestellen.
Volgens mij is het type van de NSF van 1932 HILVERSUM 24 en zonder A, wat trouwens op het typeplaatje van het toestel staat.Zo had je ook bv. een HILVERSUM 3 en naar ik meen ook een HILVERSUM 45 (1932/33).Deze laatste heeft (als ik het goed zie) een gelijkaardig typeplaatje als mijn toestel maar waar wel een logo NSF aanwezig is.Dit logo bevindt zich zo te zien (radiomuseum.org) ergens aan de binnenkant of achterwand van het toestel en ook hier staat als type HILVERSUM 45.Het kan best dat zo'n logo ontbreekt bij mijn toestel.Nu ga ik misschien regelrecht in tegen meneer Staleman's Vademecum waar de types H.3,H.24A en H.45A genoemd worden.:-D ... maar ik stel maar vast wat er op de toestellen staat en van de HILVERSUM 24 mag ik zeker zijn.
Het toestel van 1939 heeft duidelijk op het typeplaatje H24A staan,zag ik in het bericht van Gidi.

Vriendelijke groeten,:-) Armand

NSF ???

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.06.2011, 08:05 (4700 dagen geleden) @ Armand

Armand,

Ik ben behebt met de vervelende eigenschap dat ik dingen niet zonder meer voor waar aanneem, dus Stalemans leg ik gerust (tijdelijk) als bron terzijde ;-) Duidelijk is immers dat als je een foto van een toestel hebt en een samengesteld boek, dat je in geval van twijfel eerder op de foto zal moeten afgaan.

De insteken van Erb, Verheijen en Hupse (om maar even 3 grote namen in de wereld van oude radio's op een rijtje te zetten :-D) zijn ook allen verschillend en deels strijdig, hetgeen een uitstekend uitgangspunt is voor nader onderzoek. Sinds mijn eerste ervaringen nog in het DOS-tijdperk met het aanleggen van databases van toestellen (TV in mijn geval) heb ik mijn neus al gestoten aan dit soort zaken, want elk vervelend truukje is op dat gebied al door fabrikanten uitgehaald. Ik heb ook geen directe oplossing, maar ik heb wel enige hoop. Ik kom hier (per mail vermoedelijk) later nog even op terug.

NSF ???

door Armand @, 21.06.2011, 10:17 (4700 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Armand, 21.06.2011, 10:36

Ben ik volledig met je eens,Maarten.;-)

Wat ik maar probeer te zeggen is dat op mijn toestel uit 1932 (ik zette nog eens een andere bril op:-D ) nergens H24A staat maar wel HILVERSUM 24.
Zoals ik reeds zei,heeft het toestel uit 1939 wel H24A op het typeplaatje staan.Dat sluit natuurlijk het dubbel toewijzen van eenzelfde typenummer volledig uit.Wat de fabrikant betreft,is een andere zaak en leent zich inderdaad tot nader onderzoek door specialisten op dat gebied.;-)

Vriendelijke groet, Armand

[image] van het toestel NSF Hilversum 45 "H.45A" van 1932/33.Het is mogelijk dat zulk logo ontbreekt bij mijn toestel.

NSF ???

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 21.06.2011, 13:41 (4700 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door Gidi Verheijen, 21.06.2011, 13:49

Beste Armand,

Het voorbeeld van de H24 is niet de eerste keer dat een fabrikant een typenummer meer dan eens gebruikte. Dat is een verschijnsel dat wel vaak voorkwam, soms met een tussenpoos van een paar jaar, soms pas na lange tijd. Als de tijd die er tussen zit kort is, betreft het meestal een kleine wijziging in het ontwerp of de uitvoering. In de beschrijving van deze types op de website van Radiomuseum.org zie je dat vaak aangeduid met de toevoeging "early" en "late" of met twee verschillende versie-aanduidingen, zoals "ver1" en "ver2". Roep maar eens de lijst van alle toestellen van NSF Hilversum op.
Ook bij een merk als Philips komt het opnieuw gebruiken van een al eerder uitgegeven typenummer voor, maar toch niet echt vaak. Philips gaf beperkte wijzigingen in een type meestal aan door een toevoeging achter de type-aanduiding, zoals bijvoorbeeld 208U-08.
Soms lijken een eerste versie en latere versie, met hetzelfde typenummer, helemaal niet meer op elkaar. Dat geldt dus voor de H24 uit 1932 en 1939.
Bijzonder onderscheidend is dat de H24 uit 1932 in Nederland gebouwd is en de H24 uit 1939 in België (Leuven).

Of het handig, logisch of verstandig is dat een typenummer meer dan één keer werd gebruikt is een filosofische vraag, waarvan ik de beantwoording graag aan anderen overlaat. In de ogen van een verzamelaar of onderzoeker kan het onhandig, onlogisch, onverstandig en onpraktisch zijn dat een typenummer vaker werd gebruikt, het feit ligt er nu eenmaal. Voor de een is het storend, voor de ander interessant en reden tot nader onderzoek.

Bij mijn onderzoek naar vooroorlogse NSF-toestellen zijn mij vele honderden typeplaatjes onder ogen gekomen en ik heb veel foto's als bewijsmateriaal. Alleen in de periode 1930-1933 komt op het typeplaatje de naam "Hilversum" in de type-aanduiding voor en dan zelfs nog niet altijd. Ik ken het fenomeen eigenlijk alleen maar van de H3, H5, H24 en H45. Hierbij werden meestal ronde typeplaatjes gebruikt.
In het seizoen 1933/1934 komen de types YD4 en WD4 uit (zonder gebruik van de letter H !) met zowel ronde als rechthoekige typeplaatjes c.q. merkplaatjes, zonder de naam Hilversum in de type-aanduiding.
Vanaf het seizoen 1934/1935 worden alleen nog maar rechthoekige, geelachtige typeplaatjes gebruikt waarop ik ook nog nooit de naam "Hilversum" heb zien staan. Dat laatste geldt vanzelfsprekend voor de toestellen die in Leuven gebouwd zijn, maar ook voor de Nederlandse exemplaren.
Zoals ik in een andere bijdrage schreef hanteerde de Nederlandse handel, in de boekjes met het zogenaamde inruilschema, voor de NSF-types tot en met het seizoen 1937/1938 steevast nog de naam "Hilversum". In redactionele stukjes in radiotijdschriften komen in de periode 1934-1940 beide schrijfwijzes voor, dus zowel bijvoorbeeld Hilversum 56 als H56.
De letter "A" achter de type-aanduiding wordt trouwens vaak weggelaten.

Gidi

NSF ???

door AvanDam @, Vinkeveen, 21.06.2011, 14:43 (4700 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Bewerkt door AvanDam, 21.06.2011, 15:02

Gidi,

In het boekje "overzicht van de toe te passen PHILIPS Miniwatt buizen in de PHILIPS, NSF en SIERA toestellen 1927-1942", uitgegeven door Philips in oktober 1941, wordt bij de NSF types tot 1942 "Hilversum" gebruikt, zie afbeelding.

[image]

Hier een bespreking van een service instuctie uit 1948.

[image]

Hier lijkt Hilversum wel als merk gebruikt te worden.
Bij de instuctie over Siera of Philips staat er op de plaats van "Hilversum" "Siera" of "Philips".

Adrie

NSF ???

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.06.2011, 16:57 (4700 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Beste Gidi,

Indien het eerste model HILVERSUM 24 op een gegeven moment ook echt als H24 op de markt is geweest (dat zou uit je collectie typeplaatjes kunnen blijken), was dat dan H24 consequent zonder A erachter? Pas als hij ook als H24A verkocht is (ook echt op het typeplaatje), lijkt me er echt sprake van een probleem. Als hij ueberhaupt niet als H24 en/of H24A verkocht is, lijkt mij dat er geen probleem bestaat (behalve dan onnauwkeurige vermeldingen in de genoemde handelsboekjes, maar het lijkt me dat je minder waarde hoeft te hechten aan dergelijke bronnen als je gegevens van de fabrikant zelf hebt).

Een voorbeeld dat hier vreselijk off-topic is maar wel aangeeft dat Philips zelfs tot bijna in deze eeuw wel eens dit soort geintjes uithaalde, is de videorecorder VR200. Deze doublure werd veroorzaakt door de zeer traditionele opbouw van het typenummer (luxeklasse-jaar-uitrusting), zodat er in 1990 en in 2000 zeer verschillende machines op de markt waren met -bijna- hetzelfde typenummer.

NSF ???

door Armand @, 21.06.2011, 18:40 (4700 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Beste Gidi,

Ik heb met veel interesse je bericht gelezen en er weer heel wat van opgestoken.:OK:
Ik ging het lijstje van NSF toestellen Hilversum op radiomuseum.org eens af en haalde er het type V4 uit : V4 (early)1926 en V4 (late) 1937/38.Twee toestellen met hetzelfde typenummer maar ook hier een totaal ander schema en buizenbezetting.
Als op beide toestellen V4 staat vermeld,is er geen enkele discussie mogelijk.Ik vind er echter te weinig of geen foto's van om dit te verifiëren maar ik ga er van uit dat dit wel het geval is.
Bij de desbetreffende toestellen van 1932 en 1939 ligt dit enigszins anders meen ik.Over de H24A van 1939 bestaat geen twijfel en staat duidelijk vermeld op het typeplaatje.Het toestel van 1932 vermeldt echter alleen HILVERSUM 24 op het typeplaatje niettegenstaande geschreven bronnen H24A vermelden als type.
Mijn mening is dat het toestel zelf de enige,echte bron is om te weten welk type het is.

Vriendelijke groet, Armand

NSF ???

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.06.2011, 19:00 (4700 dagen geleden) @ Armand

Armand,

Er is nog wel één ding dat wat dat betreft roet in het eten kan gooien... De HILVERSUM 24 in kwestie heeft een zeer laag serienummer, de typeaanduiding zou in de loop van de serie ook wel eens veranderd kunnen zijn. Daarom vroeg ik me al af of de aanduiding H24 -al dan niet met A erachter- ook voor zou kunnen komen.

Overigens blijft natuurlijk de vraag hoe je echte doublures of tussentijdse veranderingen in de aanduiding kan opvangen. De oplossing op rm.org is een mogelijkheid.

NSF ???

door Armand @, 21.06.2011, 19:29 (4700 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Armand, 21.06.2011, 20:08

Inderdaad,Maarten ... daar had ik nog niet aan gedacht maar is ook een mogelijkheid.;-)... en zie het nu pas in één van je vorige berichten.En zal door het late uur komen ... voor mij alleszins[image]:-D

NSF ???

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2011, 07:32 (4699 dagen geleden) @ Armand

Mijn mening is dat het toestel zelf de enige,echte bron is om te weten welk type het is.

Naast de toestellen zelf maakt b.v. de NVHR schematheek gebruik van de fabrieksdocumentatie om allerlei details te kunnen achterhalen. Een toestel kan immers gemodificeerd zijn, zie b.v. de reparatieverhalen op dit forum. Het uitsluitend afgaan op een toestel is in veel gevallen dus niet voldoende.

Verder is het vaak zo dat de aanduidingen op het toestel zelf niet eenduidig zijn. Je noemde zelf al de aanduidingen "H" en "Hilversum". NSF gebruikte deze aanduidingen soms door elkaar, de achterliggende reden hiervoor is dat ze hetzelfde betekenen. De letter H moet je hier dus interpreteren als een afkorting van het woord Hilversum.

Een grappig voorbeeld van een NSF typeplaatje is bijvoorbeeld dat van de NSF H3:

[image]

Zoals je ziet is het typenummer van dit toestel helemaal niet H3, ook niet Hilversum 3, maar S3010. Dit toestel werd indertijd altijd aangeduid met de naam Hilversum 3, of H3. Verzamelaars kennen het echte typenummer meestal niet, vandaar dat je in elk radioboek de aanduiding Hilversum 3 vindt. In de NSF documentatie vindt je alleen het typenummer H3:

[image]

Het bepalen van het "juiste" NSF typenummer kan dus iets lastiger zijn dan je je misschien voorstelt.

NSF heeft inderdaad in 1926 een toestel gemaakt met het typenummer V4. Philips maakte in 1936 ook een toestel met het typenummer V4. De NSF-versie van dit Philips toestel kwam in 1937 op de markt, en werd NSF V4 genoemd. Vandaar de "doublure" met de NSF V4 uit 1926. In dit geval is zo'n doublure dus historisch goed verklaarbaar.

--
http://www.hupse.eu/radio

NSF ???

door Armand @, 22.06.2011, 09:26 (4699 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Armand, 22.06.2011, 10:15

Hallo John,

Ben het met je eens dat het bij NSF en NSF/Aristona lastiger ligt dan bij andere merken.
Bij het voorbeeld van de NSF H3 staat er naast het typeplaatje, op de binnenkast van dit toestel echter ook dit : het NSF logo en HILVERSUM 3

Vriendelijke groeten, Armand

[image]

H24A in Brussel

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 22.06.2011, 15:34 (4699 dagen geleden) @ Armand

NSF presenteerde zich in 1932 onder de naam Radio Aristona op een tentoonstelling in Brussel met de NSF4 (in het buitenland Aristona4 genoemd).
NSF gebruikte tevens de naam Radio Hilversum en liet toen ook de H24A aan het publiek zien. Zie onderstaande fragmenten uit foto's.

[image]

We zien hier o.a. de NSF4 (Aristona4), H5 en H45A.


[image]

Behalve de H24 links is rechts de NSF4 (Aristona4) te zien.

NSF ???

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2011, 15:39 (4699 dagen geleden) @ Armand

Er staat zelfs "Radio Hilversum 3" op het chassis. Er bestaan van dit soort vrijheden nog wel meer voorbeelden.

De conclusie moet zijn dat een en ander niet erg consistent is met het typeplaatje (S3010), en ook niet met de technische documentatie (H3). Vandaar mijn reaktie. Blijf opletten, typeplaatjes helpen natuurlijk wel, maar je moet soms nog wat dieper spitten.

--
http://www.hupse.eu/radio

NSF ???

door Armand @, 23.06.2011, 04:06 (4698 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Armand, 23.06.2011, 04:42

Hallo John en Gidi,

Op verschillende sites en ook op de welbekende website, wordt dit toestel vermeld als Hilversum 3 (S3010).Link
[image]


Gidi kent het fenomeen, dat bij meerdere toestellen in de periode 1930-1933 de naam "HILVERSUM" in de aanduiding van het type voorkomt.De Hilversum 3,Hilversum 5,Hilversum 24 en de Hilversum 45 zijn er voorbeelden van.
Het lijkt me logischer dat in een database,naar analogie met de Hilversum 3,de 3 andere toestellen ook op deze wijze zouden vermeld worden maar daar wordt nog aan gewerkt,meen ik begrepen te hebben.
"HILVERSUM 45 / H45 of HILVERSUM 24 / H24 zouden bijvoorbeeld kunnen" en het wordt dan ook meer consistent met de technische documentatie.

Al was het maar om misverstanden uit te sluiten.Eerlijk gezegd,bij het lezen van het typeplaatje "HILVERSUM 24" op mijn toestel dacht ik in eerste plaats aan zelfbouw met een bestaand chassis ... totdat ik het toestel beter begon te bekijken.:-D

Vriendelijke groeten, Armand

NSF ???

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.06.2011, 08:44 (4698 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door John Hupse †, 23.06.2011, 09:20

ja, bij onduidelijkheden betreffende merk of type is het van belang eerst uit te zoeken hoe een en ander precies in elkaar steekt. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of de aanduiding S3010 op het typeplaatje van de NSF H3 werkelijk het typenummer van het toestel is, of dat het hier b.v. om het typenummer van het chassis gaat. Zoals ik al eerder zei is dat niet altijd even duidelijk. Een bekend voorbeeld van zo'n misvatting is b.v. de Philips AF7800, het gaat dus goed fout als je alles wat lijkt op een typenummer opneemt in een database.

Dat je het juiste typenummer van het toestel vervolgens in de database zet lijkt me vrij logisch. Ook eventuele namen en bijnamen van een toestel kan je in een database plaatsen, in dit geval b.v. "Hilversum 3". Je moet wel onderscheid maken tussen typenummers en toestelnamen, dat zijn nu eenmaal verschillende dingen. Overigens vind je op RMorg 158 van de 175 NSF toestellen wanneer je gebruikt maakt van "Einfache Suchen", en daar "NSF Hilversum" intikt. Wanneer je "NSF Hilversum 3" intikt vind je nog altijd 7 van de 175 NSF toestellen, ik denk dat dit eerder te veel is als te weinig.

In de schematheek staan nu 264 NSF toestellen, op dit moment is de alleen de NSF H3 voorzien van de toestelnaam Hilversum 3. Je kan dit toestel dus vinden door H3 in te tikken, maar ook via Hilversum 3.

--
http://www.hupse.eu/radio

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Henk vdB @, 18.06.2011, 19:45 (4703 dagen geleden) @ Armand

Van dat model H24A uit 1939 heb ik wel eens foto's gezien. Het is gebaseerd op de Philips 660A en lijkt dus totaal niet op jouw toestel.

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 18.06.2011, 19:45 (4703 dagen geleden) @ Armand

Armand, een heel fraai en uniek exemplaar waar je trots op mag zijn om die in je verzameling te hebben!
Complimenten aan John Hupse voor zijn schijnbaar onuitputtenlijke kennis van zaken , al dan niet mede opgediept uit boeken of het internet.
Je moet het allemaal maar zo snel weten te vinden.Daar is John vind ik toch echt een grootmeester in.:OK:

--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?




http://www.bendijkman.nl/

NSF ???Bedankt John NSF???=NSF H24A

door Armand @, 19.06.2011, 07:14 (4702 dagen geleden) @ Ben Dijkman

Hallo Ben,

Zelf vind ik het een aparte,mooie radio wat de vorm van de kast betreft nu deze weer in orde is gemaakt.
De radio binnenkort nog spelend zien te krijgen en dan hoor je nog van me i.v.m. het snoer en misschien ook het LSdoekje als ik het originele niet goed meer krijg.De rode uitvoering van LSdoekje voor de 830A lijkt er zeer sterk op.

Vriendelijke groeten,;-) Armand

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum