storing rond 600 KHz (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 19.06.2011, 07:18 (4702 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Toen ik het PLL zendertje (ontwerp Otto Tuil) van de woonkamer naar de bovenliggende zolder verhuisde werd de ontvangstkwaliteit merkelijk slechter. Het afstemoog sluit helemaal. Er is dus voldoende signaalsterkte maar de stille passages worden gevuld met ruis. Die ruis blijft en wordt sterker als het zendertje wordt afgeschakeld. (werking AVC) Met een portabel met ferrietantenne kan de boosdoener worden getraceerd; het lichtnet. Met die radio kan ik in huis probleemloos de ligging van de elektriciteitsbuizen in de muren en vloer opsporen. Bij de meterkast is het helemaal prijs. Bij selectief afschakelen van de verschillende kringen verandert het stoorniveau maar het blijft aanwezig. De storing blijft als ik de verdachte verbruikers zoals computer en spaarlampen afschakel. Mogelijk zit de bron niet in mijn huis maar komt die binnen via de stroomkabel. De storing situeert zich aan het lage eind der middengolf. Ik denk dat het over een modern probleem gaat dat niet enkel in mijn wijk bestaat. Mogelijk zijn de toestelletjes met computerverbinding over de stroomkabel een oorzaak hiervan. Heeft iemand dit al uitgevlooid ? Zou een zuigkring op het lichtnet beterschap brengen?

Vriendelijke groeten,

Eduard

storing rond 600 KHz

door Toine Segers, 19.06.2011, 09:15 (4702 dagen geleden) @ Eduard

Beste Eduard,

Ik heb baat bij het gebruik van een netfilter van het merk YUNPEN - emifilter.

Op AM zenders vermindert dit filter de storing behoorlijk, tenminste in onze wonig. We hebben hier ook redelijk vervuilers aan staan in de vorm kleine geschakelde voedingen voor de klokradio, dec-telefoon enz.
Zeker op zwakke am zenders helpt dit filter goed.

[image]

Welicht kun je het filter nabouwen met andere waarden van de consdensatoren en spoelen. Ontstorings spoelen zijn volop in verschillende varianten te koop. Onder andere is Schaffner een goed merk.
Kijk maar eens op:
http://www.schaffner.com/components/en/product/productL23.asp?level=3$1$4&language_...

Groetjes Toine Segers

storing rond 600 KHz

door Eduard @, 19.06.2011, 10:19 (4702 dagen geleden) @ Toine Segers

dag Toine,

Die filters zie je meer aan de ingang van professionele toestellen. Als de bron van buitenshuis komt dan heeft de firma die zulke filters levert een model van 60A, geschikt voor afscherming van de hele huishoudelijke installatie. Het zal wellicht een serieus prijskaartje hebben en ik moet nagaan of zoiets de nodige keuringen heeft om in een huishoudelijke zekeringskast te monteren.

Die sterke storingen lijken me vrij nieuw. Vorige jaren zijn ze me minder opgevallen. Ik vraag me af of de omvormers van de zonnepanelen schuld dragen aan de vuile netspanning. Meeste buren heb die vorig jaar op hun dak laten monteren. Ik heb geen aparatuur om zoiets direct te meten maar met een signaltracer en een LC kring die capacitief wordt gekoppeld aan het lichtnet kan ik al eens de MG band afspeuren. Als de zonnespullen een belangrijke dader zijn moet de storing varieren volgens het zonlicht.

Omdat jij in een groot gebouw woont is het aandeel van zonnepanelen daar wellicht minder belangrijk.

Goede ideeën zijn welkom.

vriendelijke groeten,

Eduard

storing rond 600 KHz

door Toine Segers, 19.06.2011, 11:00 (4702 dagen geleden) @ Eduard

Beste Eduard,

Wij hebben hier geen zonnepanelen in onze flat. Maar ik heb voor de aardigheid een opname gemaakt met en zonder aarde aan de ontvanger. Ik merk wel eens dat er geen aarde meer gebruikt wordt bij aansluiten van oude buizenradio's.
Het maakt echt veel uit. Een BX 310 of een 525A met of zonder aarde is een wereld van verschil.
http://www.toinesegers.com/zonderR2000.mp3
http://www.toinesegers.com/metR2000.mp3

Groet Toine Segers

storing rond 600 KHz

door henkk @, 19.06.2011, 12:22 (4702 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door henkk, 19.06.2011, 12:33

Als de storing door zonnepanelen zou komen zou de storing sterk toenemen als de zon gaat schijnen.:-D
In mijn huis is zoveel storing dat ik er zelfs op de FM van moderne apparaten last van heb,tot mijn verbazing werkt mijn FX844 meubeltje wat beter op de FM maar deze moet weer zijn bui hebben,is nog een projekt.

Henk

storing rond 600 KHz

door Eduard @, 19.06.2011, 13:11 (4702 dagen geleden) @ henkk

dag Henk,

Ik heb de indruk dat de omgevingsstoring laatste tijd flink is gestegen.
Mogelijk zijn al die schakelende voedingen en zonnepaneelomvormers de oorzaak hiervan. Is bij u de MG helemaal ongenietbaar geworden, ook op een portabel?
In dat geval ware het interessant eens te testen of je met een draagbare radio ook de stroombanen in huis kan opsporen. Ik vermoed dat er in de stad plekken zijn waar de AM ontvangst nog stukken slechter is dan bij mij thuis. Als een paar mensen hebben hun gerepareerde radio teruggebracht omdat hij bij hen thuis "stoorde" terwijl ze kunnen vaststellen dat hij op mijn werktafel wel behoorlijk speelt. Het ging telkens om toestellen die door de eigenaar op een binnenantenne werden aangesloten. Voor storingen kunnen we een overheidsdienst optrommelen maar wat als die iets in je eigen huis vinden of je goede buren in overtreding stellen.


Vriendelijke groeten,


Eduard

storing rond 600 KHz

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.06.2011, 15:59 (4702 dagen geleden) @ Eduard

Als ze iets in je eigen huis vinden krijg je een rekening. Komt het bij de beren vandaan dan zullen ze die buren wijzen op de storing en hen vermanen daar iets aan te doen.

Pieter Kralt

storing rond 600 KHz

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.06.2011, 12:53 (4702 dagen geleden) @ Eduard

Beste Eduard,

Zulke PLC-toestelletjes zijn breedbandig, dus als dat echt jouw probleem is helpt een zuigkring op alleen 600kHz helaas niet, maar een flink stevig normaal netfilter natuurlijk wel.

Wel is het mijnsinziens zo dat het lichtnet een slechte HF-verbinding is, dus zou ik het probleem toch in eerste instantie dichterbij, dus in je eigen apparatuur, zoeken. Mogelijk toch ergens een standbyvoeding of netadapter over het hoofd gezien? Die werken tegenwoordig toch vaak op dit soort frequenties. Je computer zal je wel helemaal moeten loskoppelen, uitzetten met de uitknop voorop is in elk geval niet voldoende.

storing rond 600 KHz

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19.06.2011, 13:09 (4702 dagen geleden) @ Eduard

De test of de storing van buiten komt of in je eigen huis wordt opgewekt is eenvoudig.
Neem een draagbare radio op batterijen en zet de hoofdschakelaar van de hele woning op uit. Is hierna de storing weg, dan komt het uit je eigen huis.

Als de storing blijft komt het van buiten, maar hoogstwaarschijnlijk niet via je eigen lichtnetleidingen, die zijn immers afgeschakeld. Je zal dan de oplossing moeten zoeken in een betere antenne/aarde, bijvoorbeeld een raamantenne en een korte verbinding naar een aardpen die tot in het grondwater is geslagen.

storing rond 600 KHz

door Boudewijn @, 19.06.2011, 18:37 (4702 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Ik had ook veel last van storingen op lange midden en korte golf.In de meterkast direct achter de meter heb ik een filter geplaatst.Een siemens 4x 35 A noB84131-M1-G135. Alle netbedrading heb ik met een boormachine getwisd,en dan in de pijpen getrokken.Er komt via het net niet veel rommel meer binnen.verder heb ik nergens filters nodig.De radio is wel apart geaard ,een koperen pen 5 meter in de grond.Ook kan ik een transistorradio in huis laten spelen.Ik zit midden in een dorp.Mvg,Boudewijn Winterswijk.

storing rond 600 KHz

door kris @, Gent België, 20.06.2011, 20:56 (4701 dagen geleden) @ Boudewijn

Beste Eduard,

Gekeurde schakelende voedingen zouden geen probleem mogen geven (behalve het nabijheidsveld). Oudere schakelvoedingen kunnen bij het achteruitgaan van bvb de afvlakcondensatoren wel veranderen in echte stoorzenders .

Zonnepaneelinvertoren bevatten uiteraard een stevig EMI filter aan de uitgang, dus ook dit zou moeten meevallen.

Desalniettemin is er ook hier gedurende geruime tijd sprake van een verhoogde ethervervuiling. De ADSL lijn, die zowat het hele huis doorloopt blijkt in mijn geval de boosdoener.

Als je op zoek gaat naar de bron dmv een radio met ferrietantenne mag je niet te dicht bij de bron meten,aangezien je dan het magnetisch nabijheidsveld meet, dat zeer snel verzwakt in funktie van de afstand.


Aarden heeft zin als er niet te veel industriële zwerfstromen door de grond lopen. In de stad kan het dus wel eens tegenvallen (onophoudelijk geknetter)

groeten

Kris

storing rond 600 KHz

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.06.2011, 21:49 (4701 dagen geleden) @ kris

ADSL is inderdaad een leuke breedbandige stoorbron in het gebied van 0-30MHz, heb ik zelf ook al eens een leuk fluitje op de middengolf door gehad. Wat veel zou moeten schelen (behalve het modem direct achter het aansluitpunt plaatsen natuurlijk) is CAT5 netwerkkabel gebruiken voor de telefoonlijn naar het modem. Dit is twisted pair die geschikt is tot 100MHz, in tegenstelling tot de gewone telefoonkabel voorzover die ueberhaupt twisted pair is. CAT5 is zelfs ook nog in shielded uitvoering te verkrijgen, als er ondanks het twisten nog teveel storing overblijft.

storing rond 600 KHz

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 24.01.2012, 00:45 (4483 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Zie ook mijn topic over EMC problemen bij radio ontvangst op AM (Middengolf) in dit forum!

Zie ook: http://www.mate.nl/EMC/EMC%20normen%20-%20commentaar.htm

storing rond 600 KHz

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 24.01.2012, 02:32 (4483 dagen geleden) @ Eduard

zelf heb ik duidelijke storing van een speciaal soort decoratieve gloeilampen, waarvan de gloeidraad nogal wijd gespatieerd door de ballon hangt. Zie de afbeelding.
[image]
Er treedt "Barkhausen Kurz" oscillatie in op wat verklaard wordt in de link:
http://de.wikipedia.org/wiki/Barkhausen-Kurz-Schwingung
Geëmitteerde elektronen gaan naar een op dat moment positief deel van de gloeidraad maar slingeren daar nog even omhéén; dat veroorzaakt de oscillatie.
Nico

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum