Bakeliet reparatie (Algemeen)

door Nico ⌂ @, Enschede, 26.06.2011, 14:14 (4690 dagen geleden)

Begin 2011 kocht ik een vrij onbekende radio, de BIN197U, een radio die erg lijkt op de nederlandse BX180U. Het probleem met dit toestel was dat het bakeliet aan beide zijkanten behoorlijk beschadigd was en er ook diverse stukken ontbraken.
[image]
Het idee is nu om dit te repareren met bakeliet poeder, hiervoor heb ik een oude bakeliet stekker in de bankschroef gezet en met een veil deze tot poeder verwerkt.[image]
Vervolgens heb ik met plakband een soort van mal gemaakt.
[image]
Het witte stukje is een stukje papier om ervoor te zorgen dat de verhoging mooi doorloopt.
[image][image]
Vervolgens het poeder in de mal gedaan (ongeveer de helft gevuld) en daarna met secondenlijm dit opgevuld. Ik heb deze lijm gebruikt (gekocht op de beurs in Driebergen)[image]
[image]
Na 1 dag drogen rest van het poeder toevoegen en weer lijn erover.
[image]
Na weer een dag drogen heb ik het plakband verwijderd, echter het papier was ook vast gaan zitten. Dit weer weg geschuurd, maar toen was ik niet helemaal tevreden met het resultaat, het was namelijk niet helemaal recht.
[image]
Toen maar weer een beetje poeder aangebracht en met de lijm opgevuld.
[image]
Dit vervolgens geschuurd, eerst grof (400) vervolgens fijn (1200) en daarna met Commandant 4 en daarna met Brasso bewerkt.
[image]
[image]
Vervolgens is dit nu het eindresultaat, ik ben er tevreden mee, ziet er veel beter dan met zo'n stuk eruit.
[image]
Aan de andere zijde waren ook diverse stukken weg, en dit heb ik op soortgelijke wijze gerepareerd, probleem hier is echter dat het bakeliet poeder welke ik gebruikt heb te licht was. Hoewel dit van een stuk geveild was dat toch echt dezelfde kleur had. Heeft iemand nog een idee hoe dit donkerder te maken?
Het uiteindelijke resultaat is hier te zien

Groet, Nico

Bakeliet reparatie

door Hans van Kampen @, Voorhout, 26.06.2011, 16:37 (4690 dagen geleden) @ Nico

Hallo Nico,

Je bent een duivelskunstenaar, gefeliciteerd met je resultaat. Dezelfde methode als je beschrijft heb ik ook ooit toegepast maar i.p.v. secondenlijm heb ik van Bison combi snel gebruikt als bindmiddel. Je moet het dan ook echt hoe snel het ook hard wordt enkele dagen uit laten harden alvorens je het kan bewerken met
''schuur'' papier, ik zet het woord schuur maar tussen aanhalingstekens want is eigenlijk slijpen en dan liefst nat, daarna zoals je schrijft polijsten met commandant.

Hoe je de eerdere gerepareerde plekken donkerder kan maken, zal niet meevallen denk ik zo, is dof slijpen (plaatselijk) geen optie en schoensmeer. Met verf op kleur brengen krijg je meteen weer zo'n laag er op.

Succes Nico, is maar een suggestie, wellicht weet een ander er meer van.

;-)
Hans

Bakeliet reparatie

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 26.06.2011, 16:54 (4689 dagen geleden) @ Nico

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden.... ;-)
Dat het de secondenlijm is geweest die het poeder heeft laten verkleuren. In jouw situatie had ik 2- komponenten lijm genomen en het mengsel apart aangemaakt; dan kun je van te voren de kleur beoordelen. Je hebt al gauw neiging om te véél lijm te gebruiken waardoor de boel half- transparant wordt
Nico

Bakeliet reparatie

door Nico ⌂ @, Enschede, 29.06.2011, 10:42 (4687 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Hallo Nico

Bedankt voor het antwoord, het is zeker niet de lijm geweest, het poeder is gewoon lichter, ik denk het gebruikte stuk bakeliet gewoon lichter was van binnen.
Ik heb namelijk ook wel eens gehad dat als je ergens een stuk bakeliet schuurt dat het dan lichter wordt.

We gaan het eens met zo'n alcohol stift proberen.

Groet, Nico

Bakeliet reparatie

door fotoralf, 27.06.2011, 10:07 (4689 dagen geleden) @ Nico

Er is iemand op ebay.de die "Bakelit Reparaturharz" en "Bakelit Politur" verkoopt.

Ralf

Bakeliet reparatie

door Koen @, GENT, 28.06.2011, 18:53 (4687 dagen geleden) @ Nico

Dag Nico,
dit is waarlijk een kunstwerk! Donkerder maken: probeer eens met een zwarte alcoholstift, dippen tot het even donker is, wordt het té donker, dan kan je het nog uitklaren door met een vod met 98% alcohol het efkes af te dippen, wordt het te dof dan kan een spuitbus met silicone-olie er terug glans op brengen. Zo heb ik reeds dof geworden bakelietknoppen terug hun normale glans gegeven. Succes ermee.

Mvg. Koen

Bakeliet reparatie

door Nico ⌂ @, Enschede, 29.06.2011, 10:43 (4687 dagen geleden) @ Koen

Hallo Koen,

Bedankt voor het antwoord, we gaan het eens proberen.

Groet, Nico

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum