Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B? (Techniek Radio/TV)

door Rene_T, 07.07.2011, 03:00 (4691 dagen geleden)
Bewerkt door Rene_T, 07.07.2011, 03:44

Hallo iedereen,

Onlangs heb ik een schattig Chinees buizenversterkertje, single-ended, 2x 10W klasse-A, gekocht met daarin:

2x GU-50, Russische pentode in triode-mode (eindbuizen).
2x 6SJ7, 'Fender Champ' pentodes (drivers).
1x 5Z4P (5U4), dubbel-diode (gelijkrichter).

190VA trafo voor zowel de hv. als gloeispanning.

Zowel via de speakers als over de koptelefoon klinkt 'ie bij bescheiden geluidsnivo een beetje als een 300B, rijke klank, diepe bassen, ook de uitgangs trafo's kliken niet onaardig, maar helaas.. Een klein brommetje die goed hoorbaar is op minder dan de helft van het volume, ook gaat dan de bas langzaam onderuit naarmate het volume hoger wordt, grrr.. Ik vermoed dat die Chinezen hebben bezuinigd op een L-C trapje achter de 5Z4P diode, ook de doorlaat stroom voor 2 GU-50's houd niet over. De trafo lijkt krachtig genoeg..

Nu heb ik goede verhalen gehoord over de 274B (datasheet, Full Music appnote), erg geliefd bij 300B liefhebbers vanwege z'n krachtige output; Grotere platen dan bv. de 5U4, lagere doorlaat weerstand! Maar.. De 274B is een direkt-verhittings type, de 'rush-in' stroom dient dus laag gehouden te worden waardoor de 1ste condensator MINDER moet zijn 4uF om zg. 'white-sparks' tijdens het opstarten te voorkomen, in tegenstelling tot wat er op sommige blogs beweert wordt wèl slecht is voor de buis (is ook door de fabrikant bevestigd, zie Full Music appnote)!

1. Zou iemand met ervaring mij het schema voor de filtertrap(-pen) kunnen uittekenen zodat de max. continue buis stroom redelijk rimpelvrij gebruikt kan worden, en..

2. ..Mij advies kunnen geven over welke merken/typen spoelen en condensatoren het beste te gebruiken? Of hoe de ferriet ringkernen te bewikkelen?

Als het gewoon een 1N400x diode betrof, had ik gewoon 10.000uF per Ampère gerekend, m'ja.. Met buizen is dat heel wat anders, u merkt wel dat ik d'r niet zo in thuis ben.. Ik ben dus ENORM geholpen met ál uw feedback..


Met vriendelijke groet bij voorbaat dank,
René T.

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.07.2011, 08:06 (4691 dagen geleden) @ Rene_T
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.07.2011, 08:22

De waarde van de eerste condensator direct achter je buis is simpel: die mag niet groter zijn dan in de datasheet van de buis staat aangegeven. 4u is wel erg weinig bij deze vermogens, dus kan je beter een modernere buis gebruiken. Een gelijkrichter mag in principe geen invloed op de klank hebben. Als hij dat wel heeft (hij dus eigenlijk niet doet wat hij hoort te doen: zo goed mogelijk gelijkrichten) en dat echt is wat je wilt, moet je ook niet extra gaan filteren en bufferen: Daarmee doe je die invloed juist te niet.

Verder ben je er niet met een simpel ferrietkerntje. Voor 50Hz heb je een flinke ijzerkern nodig (vergelijkbaar met je nettrafo zeg maar even voor het gemak) of een weerstand (is een stuk kleiner en goedkoper en werkt niet eens veel minder goed). Het berekenen van de weerstand en 2e condensator heb ik niet direct paraat, misschien dat iemand anders dat wel zo uit zijn mouw schudt.

Overigens kan een brom ook van hele andere plaatsen afkomstig zijn. Hoe zit je gloeicircuit inelkaar? Gelijkspanning? Indien wisselspanning, zit er dan een symmetrisch of instelbaar massapunt aan? Verder kan brom ook van het magneetveld van je voedingstrafo komen, die kan je draaien of verplaatsen om te testen.

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Rene_T, 07.07.2011, 09:42 (4691 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dank voor uw reactie,

Daar hebt u weer gelijk op, ringkern ferriet is inderdaad té klein voor spoelen in de orde van 10H, ik denk nog teveel in 'scilicon' :-D .. Er zijn veel schakelingen te vinden met een 5U4G achtige-buis die als 1ste C wèl 40uF mag hebben, vervolgens een L van 10H, dan een aanmerkelijk grotere C, dan al dan niet.. (Wat is wijsheid in deze?) nog een L-C combo zoals bij deze schakelingen (leuke site overigens!) veelvuldig is gedaan, m'ja.. De theorie en berekeningen erachter..??? Ook ik ben benieuwd hoe dit dan met weerstanden zou moeten..

De reden overigens, dat ik mijn oog of beter gezegd mijn oor heb laten vallen op de 274B is omdat ik het verschil met een 5U4G in dezelfde versterker in combinatie met 300B buizen heb mogen horen. Dan valt onmiddelijk op dat 274B beter met de 'bas-klappen' omgaat, het geluid 'steviger' wordt, mits natuurlijk..

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.07.2011, 10:07 (4691 dagen geleden) @ Rene_T

Dank voor uw reactie,

Daar hebt u weer gelijk op, ringkern ferriet is inderdaad té klein voor spoelen in de orde van 10H

<knip>

Het is nog erger. Ringkernen zijn helemaal niet geschikt voor smoorspoelen die een gelijkstroomcomponent voeren. Ook in de ijzerkernen van die smoorspoelen zit een luchtspleet om verzadiging door de gelijkstroom te voorkomen.

Pieter Kralt

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.07.2011, 09:56 (4691 dagen geleden) @ Rene_T
Bewerkt door Forumbeheer, 07.07.2011, 14:12

De 5Z4P en de 274B verschillen maar weinig van elkaar. Zo weinig dat ik geen merkbaar verschil verwacht als je de eerste door de tweede zou vervangen. Een 5U4 is riskanter. Die wil 3A gloeistroom en het is de vraag of de trafo daarop berekend is.

Je bent niet helemaal duidelijk over het bestaande afvlakfilter. Als dat een condensator ingang heeft, is 4uF de normale waarde. De maximale waarde zou inderdaad wel eens 8uF kunnen zijn. Groter lijkt me erg riskant.

Smoorspoelen voor 100Hz zijn zware dingen waarop bezuinigd zou kunnen worden. Ferrietkeren zijn hiervoor niet geschikt, je hebt ijzer nodig. De belangrijkste parameter is de maximale gelijkstrooom die er door kan. Bij een te grote stroom gaat de kern verzadigen en neemt de werking van de smoorspoel af. Als gevolg daarvan *kan* bij meer volume ook meer brom ontstaan. In de praktijk wordt die extra brom meestal door het hardere geluid gemaskeerd. Voordat je nu een zwaardere smoorspoel gaat aanschaffen, zou ik toch eerst een paar andere zaken onderzoeken.

Als de brom ook zonder ingangssignaal te horen is, *kan* die ook via de ingang binnenkomen. Probeer eens wat er gebeurt als je de ingang(en) kortsluit. Is de brom dan weg, dan ligt de oorzaak niet eens bij de voeding.

Een andere plaats waar brom vandaan kan komen, zijn de gloeidraden en de bijbehorende leidingen. Bij dit soort buizenschakelingen worden dan ook de gloeidraadleidingen getwist en zo ver mogelijk bij de signaalvoerende leidingen vandaan gehouden. Waar dat niet kan, zoals tussen gloeidraad en kathode van een buis, kan een klein lekje al brom veroorzaken. In zo'n geval zal het ene kanaal meestal harder brommen dan het andere. Door de buizen om te wisselen kun je de schuldige localiseren.

Het onderuit gaan van de bas bij toenemend volume wijst er op dat de voeding het niet bij kan sloffen. Lage tonen consumeren immers de meeste energie en doen dus het grootste beroep op de voeding. Zoals een nette buizenversterker betaamt, gaat hij niet aan het afkappen maar aan het afronden. De oorzaak hiervan ligt niet zozeer bij het afvlakfilter. Het is de gelijkrichter of de voedingstransformator maar waarschijnlijk beide.

Voor onderzoek naar de invloed van de gelijkrichter kun je beide diodes tijdelijk vervangen. Elk door een 1N4007 in serie met een 220R/5W weerstand. Als dat voldoende helpt, heb je alleen maar een zwaardere gelijkrichter nodig. Helpt het onvoldoende, dan kun je proberen of het uitschakelen van één van de kanalen (buizen er uit) het andere kanaal beter maakt. Zo niet dan ben je waarschijnlijk tegen de grenzen van je buizen opgelopen. Om dat te verhelpen, is een compleet redesign van de versterker nodig.

Pieter Kralt

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Rene_T, 07.07.2011, 12:15 (4690 dagen geleden) @ Piet Kralt

Hallo Pieter,

In mijn eerste bericht heb ik een link voor de datasheet gegeven die duidelijk over de Western Electric 274B gaat, de 2e link, de 'application note' (over het voorkomen van de 'white-sparks') is van het merk Full Music en gaat over de 274A òf B, niet duidelijk inderdaad. Ook is die van Full Music net als Shuguang (ehh.. Philips China?) en Golden Dragon nog volop in productie, toch vreemd.. De 274B's van Shuguang bv. zijn door de tijd gemoderniseerd of 'verbeterd', ze hebben oa. de gloeistroom weten terug te brengen van 3A naar 2A, verder zijn nog enkele verschillen in spec.'s tussen NOS. en nieuw uit de fabriek. Als je de importeur aanschrijft krijg je een antwoord als: "Yup, compattible sir with 274B..", ehhh ja.. Welke?!? Een dezer dagen hoop ik de fabrieks sheet te ontvangen van Shuguang, nergens te vinden.. Voorlopig ga ik dus voor de veilige Western Electric klassieker, 4uF dus! Trouwens.. De Shuguang 5Z4P (datasheet) die er nu in zit, vermeld ook iets over 4uF, geen idee trouwens of dit over de 1ste C max. waarde gaat, maar met een beetje geluk is mijn filter geschikt voor de 5Z4P, de 5U4G én de 274B.. :-) ..! Ik kan sommige C waarden slecht lezen, dat wordt meten..

Wat betreft 't verschil in 'sound' tussen een 274B en een 5U4G, voor zover je daarvan mag spreken bij een diode buis.. Hoeveel uitvoeringen kennen we niet rond het thema 6SJ7 aka. 6J8P / 5693 / CV3699 / VT-116A.. Ingeblikt, "J"-grade, NOS/nieuw, sommigen klinken aardig, anderen verschrikkelijk.. Geen pijl op te trekken!

Ah, dank je Pieter.. :-D Ben ik effe blij dat ik onder de cat. 'Techniek-BEGINNER' sta..! De gloeibedrading loopt inderdaad wat slordig door de kast naar de trafo aan de achterkant, oa. OVER de ingebouwde USB-DAC print. Na er een stuk of wat opzij geduwd te hebben geduwd.. Minder brom! Straks even netjes buitenom leggen dus.. Wat is nu eigelijk de zin of onzin over het gelijkrichten van gloeispanning en aanbieden als stroombron, is dit effect zó dramatish?

Tjaaa, dan tòch maar eventjes naar de winkel voor de diode-proef, ik geloof d'r niets van dat die 40W GU-50's aan 't eind van hùn kunnen zijn.. Voorzichtig neem ik aan dat er geen reden is om de gloeispanning vooraf af te koppelen?


Bedankt voor je uitleg, ik laat 't je weten hoe 't gegaan is!

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 07.07.2011, 14:19 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Hallo iedereen,

Onlangs heb ik een schattig Chinees buizenversterkertje, single-ended, 2x 10W klasse-A

Als de versterker inderdaad zuiver in klasse A staat, is de maximale stroom met signaal niet groter dan de russtroom.
Indien dit het geval is lijkt me de voeding in orde en deugt waarschijnlijk de versterker niet (het ontwerp), onjuiste opbouw, instabiliteit, oscilleer neigingen tijdens een deel van de uitsturing, verzadiging van de uitgangstransformator bij lage frequenties, enz.
Laat je niet gek maken met allerlei exotische onderdelen, buizen, condensatoren, e.d.
De elektronen lopen voor de een niet harder dan voor de anderen. ;-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Piet Kralt @, Rotterdam, 08.07.2011, 12:28 (4689 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Piet Kralt, 08.07.2011, 12:36

Tja, er staat toch duidelijk "single ended" maar ik had een balansversterker in gedachten en de uitgangstransformator niet. Uitgangstransformatoren zijn dingen waarop bezuinigd zou kunnen worden, net als smoorspoelen. Verzadiging bij lage frequenties zou heel goed het instorten van het laag bij hoger volume kunnen verklaren. Maar dat sluit natuurlijk andere mogelijkheden niet uit.

Pieter Kralt

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 07.07.2011, 14:32 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Rene,

Ik zou voor dat je wat dan ook gaat berekenen verbouwen wat al niet, eerst eens de oorzaak opzoeken van het probleem.

Betekend meten

Pas als je weet waar het probleem vandaan komt kun je pas de juiste maatregelen treffen, t's nu maar wat roepen.

Maurice

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.07.2011, 18:06 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Beste René,

het brom-probleem heeft niet te maken met de primaire afvlakking of met de gelijkrichtbuis. De reden dat ik dat denk is eenvoudig te begrijpen, de hoeveelheid brom is bij deze versterker kennelijk afhankelijk van de stand van de volumeregelaar. Zie je eigen tekst: "Een klein brommetje die goed hoorbaar is op minder dan de helft van het volume". Je moet deze fout dus zoeken in de voorversterker. Mogelijke oorzaken zijn onvoldoende afscherming, slechte lay-out van de bedrading en onvoldoende afvlakking van de voedingsspanning van de voorversterkerbuizen.

Dat de bas "onderuit" gaat bij een hoger volume ligt ook niet aan het afvlakfilter. Een eindtrap met 1 pentode staat per definitie in klasse A, het stroomverbruik is daarmee onafhankelijk van het geleverde vermogen. De oorzaak van dit probleem zit 'm meestal in een onvoldoende uitsturing van de eindtrap, je kan dit het beste controleren m.b.v een testsignaal en een oscilloscoop. Eventueel kan het ook liggen aan de gebruikte luidsprekers, maar ik veronderstel dat je deze mogelijkheid al hebt uitgesloten.

Om 10 Watt uitgangsvermogen te kunnen halen uit een enkele gu50 zendbuis in triodeschakeling heb je een plaatspanning nodig van minimaal 400 volt. De plaatstroom voor de eindbuizen is in dat geval 2x 100 mA, dus totaal 200 mA. De gelijkrichter moet dus circa 220 mA kunnen leveren bij 400 volt. Een 5Z4P zal hier goed kunnen voldoen, een 274B ook. Het voordeel van de Chinese 247B is dat deze een glasballon heeft in jaren '20 stijl, en dat past natuurlijk goed bij moderne versterkers zonder bovenkap (open bouwvorm).

Je kan er overigens niet klakkeloos van uitgaan dat een 20 Watt versterker ook werkelijk 20 Watt levert. Er zijn talloze manieren om het uitgangsvermogen te specificeren, en dit geldt in het bijzonder bij de z.g. high-end apparatuur.

Er kunnen bovendien praktische redenen zijn om het uitgangsvermogen wat te verminderen. Bij 10 Watt uitgangsvermogen (40 Watt plaatvermogen) is de verwachte levensduur van een gu50 circa 1750 uur. Voor normaal gebruik in een straaljager is dat ruim voldoende, maar in de huiskamer eigenlijk niet.

--
http://www.hupse.eu/radio

Hulp gevr.: Opgelost.. :) , buis vervangen!

door Rene_T, 08.07.2011, 05:23 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Môghuh iedereen,

Brom: Bij nadere bestudering deed de bedrading in deze versterker me denken aan een reparatie aan een goedkope Behringer microfoon versterker rond 1986/7, een vroege batch met kinderziekten bleek achteraf.. Een grote 19-inch kast met slechts één smalle printplaat achter het frontpaneel en lange afgeschermde bekabeling naar de achterkant waarbij ze de fout maakten, de in- én out-put kabels zó strak bij elkaar te hebben gebonden met taile-wraps dat 'ie bij hoge ingangsgevoeligheid begon te 'fluiten', zonder input! ..In deze buizenversterker heb ik wat AC kabels uit de buurt moeten leggen van het andere.. PRESTO! Bijna stil op 3/4 van 't volume.. :) ! Tja binnen 't bedrijfsleven blijkt de communicatie tussen de ontwikkel- en productie-afdeling vaak niet optimaal en op Q.C. kan bezuinigd worden, ach wat verwacht je voor die prijs, zo ook..

5Z4P: Na de gloeispanning te hebben gecontroleerd en na Pieter's 1N4007 diode test kwam ik tot de conclusie dat beide dioden in de buis wel behoorlijk onder de maat moesten zijn.. Ben toen maar een oude vriend-met-buizen-zolder gaan bezoeken die mij wist te vertellen dat deze nieuwe Shuguang 5Z4P deed alsof 'ie al behoorlijk versleten was.. Hoewel die 't maar raar vond, vermoede hij een suffe fabricagefout ofzo.. Door deze 'symetrische slijtage' (en mijn gebrek aan ervaring met buizen) was ik gaan twijfelen aan 't ontwerp, maar ALLES wat we erna instaken deed de versterker beter functioneren dan 'ie ooit deed!

Na wat 'toonfietsen' en meten bleek de versterker best aardig linear te zijn, hoewel.. De 6SJ7 BLIJFT een 'Fender Champ' buis met een bruin karakter, geweldig voor symphonishe humbucker guitar-rock en oude Moog platen, laat dat nou net mijn ding zijn!

Iedereen bedankt voor alle hulp en suggesties.. :-) :-) :-) ..!!!

Hulp gevr.: Opgelost.. :) , buis vervangen!

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 08.07.2011, 07:38 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Zo zie je maar weer:-)

Ook bij ontwerpen versterkers is positie van bedrading van groot belang.
Bedoel hoe deze liggen tov chassis en signaalvoerende bedrading.
Komponenten opstelling.
De aardpunten - aller grootste belang en zorgen dat er geen kringstromen kunnen lopen.

etc.

Boekje ontwerpen versterkers kan je daar veel over in vinden.

Indien een fabriekstoestel dan zal daar allemaal wel mee rekening zijn gehouden en dan enkel kan het wat defecte of versleten onderdelen zijn.


Door die versleten gelijkrichter gaat deze een eigen weerstand krijgen.
Zeker bij lage tonen en wat hoger volume krijg je in het ritme een natuurlijk wisselende stroom.

Door de relatief hoge inwendige weerstand die komt te staan in serie met de voeding met U=IxR gaat de gehele voedingspanning ook iets wisselen in dat ritme.
Dat gegeven kan leiden tot een oscillatie cq vervorming.

Elko's kunnen dat natuurlijk weer iets opvangen maar daar is ook weer tijd en voldoende capaciteit voor nodig.
Tijd omdat de elko de tijd moet krijgen weer op te laden.


Je kan het enig oplossen door grotere capaciteit maar het probleem van versleten buis los je dan maar beperkt op.

Vandaar eerst meten dan aanpassen.

Veel plezier weer met je amp.

defecte gelijkrichter

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.07.2011, 08:59 (4690 dagen geleden) @ Maurice

Door die versleten gelijkrichter gaat deze een eigen weerstand krijgen.

Ja, de eigen weerstand die een gelijkrichtbuis van nature al heeft wordt hoger.

Zeker bij lage tonen en wat hoger volume krijg je in het ritme een natuurlijk wisselende stroom.

Nee, de stroom door de gelijkrichter blijft constant. Het gaat immers om een klasse A versterker. De reden dat de lage tonen het laten afweten is dat het uitgangsvermogen van de versterker daalt. Door de defecte gelijkrichter daalt immers de anodespanning, waardoor de eindbuis nog slechts gedeeltelijk kan worden uitgestuurd. Het uitgangsvermogen neemt dus af, en dat merk je het eerste bij de lage tonen.

Wat je altijd moet meten bij een defecte versterker is de anodestroom en de anodespanning van de eindbuis. Met een gewone multimeter kan je op deze manier al ruim 80% van de problemen vinden. "Op het gehoor" lukt dit niet, zoals keer op keer wordt bewezen.

Het is in dit specifieke geval zeker aan te raden de capaciteit van de primaire afvlakelco even te controleren, deze moet 4 uF zijn. De waarde is er meestal gewoon op gestempeld. Wanneer de waarde hoger is dan 4 uF is dat de verklaring voor de zeer snelle slijtage van de 5Z4P. Bij een te grote capaciteit springen er stukjes van de coating van de kathode waardoor de buis vroegtijdig defect raakt. (De 5Z4 en de 5Z4G zijn geschikt voor 32 uF, de 5Z4P gaat tot en met 4 uF).

--
http://www.hupse.eu/radio

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Rene_T, 08.07.2011, 11:59 (4689 dagen geleden) @ John Hupse †

Er zit nu overigens een 5U4GB in, die extra Ampère gloeistroom bleek na een duurtest van ong. 4 à 5 uur geen enkel probleem en de trafo bleef even lauw als altijd..

De C lijkt merkloos, de tekst was er zéér slecht opgeprint. Ik heb 'em er even uit gehad gisteren en nagemeten en is nèt iets kleiner dan 4uF (volle 4uF +/- <5% ofzo), dus goed ontworpen, d'r MAG een 274B in. Ik had de versterker al een week of wat en heeft altijd beroerd gespeeld, foutieve buis dus, geen last-minute kwaliteitscontrole..

Waarschijnlijk is mijn Chinees net zo beroerd als dat van de meesten hier, maar bedoelen ze in de 5Z4P datasheet met 4k7 Ohm de plaatweerstand (C filter)? Ik lees bij veel anderen iets in de orde van zo'n 100 Ohms..

Zou de lage eigenweerstand van de 5U4GB icm. die kleine 1ste C nog voor verrassingen kunnen zorgen? Het lijkt alsof alles 't wel aardig doet, maar ik heb geen vergelijkings materiaal met een goedwerkende 5Z4P..

--------
Update: Shuguang meld mij dat hun '2009-2010 *IMPROVED* version, updated from their NOS' 274B een C mag hebben van maarliefst KLEINER dan 20uF, Iout=150mA.. (Maar 'n fatsoenlijke datasheet uitgeven, ho maar! Die ziet er inmiddels heel anders uit dan die van W.E.!)
--------

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Paul Brouwer @, Haarlem, 08.07.2011, 14:01 (4689 dagen geleden) @ Rene_T

René,

Waarschijnlijk is mijn Chinees net zo beroerd als dat van de meesten hier, maar bedoelen ze in de 5Z4P datasheet met 4k7 Ohm de plaatweerstand (C filter)? Ik lees bij veel anderen iets in de orde van zo'n 100 Ohms..

Ik heb een poging ondernomen wat meer duidelijkheid in deze krabbeltjes te verschaffen:
Vf: 5V ± 10% (AC of DC)
If: 2A ± 10%
Va: 2x 500V
Ia: 375mA
Vtr: 1350V (max)
Rt: 4K7
eerste elco: 4uF (max)

Groeten,
Paul

--
[image]

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 09.07.2011, 10:13 (4689 dagen geleden) @ Paul Brouwer

In mijn RCA receiving tube manual staan héle andere waarden voor de 5U4 en de 5Z4
Voor de 5Z4 (indirekt verhitte buis) wordt een choke- input filter aanbevolen (5 henry) en bij 350 volt AC mag 'ie dan 125 mA trekken
Met de 5U4 (direkt verhit) kan héél wat meer: 400 volt bij 250 mA valt ruim binnen de operating maximum. Dan mag de buffer- C 40 uF zijn; de inwendige weerstand van de trafo moet minimaal 36 ohm zijn.
Van de 5U4 kan ik de 2 pagina's van het boek scannen
Nico

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Piet Kralt @, Rotterdam, 09.07.2011, 11:52 (4688 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

De gegevens die ik van verschillende fabrikanten van de 5Z4 heb, komen aardig met elkaar overeen. Inclusief die van RCA. De meesten geven ook aan dat een 8uF elco gebruikt kan worden. De enige uitzondering is de 5Z4G. Die kan volgens de specificatie 32uF aan. De 274B houdt het bij 4uF.

De 5U4 is eeen heel andere buis die ook een grotere stroom kan leveren. Maar als de voedingstrafo de extra 1A gloeistroom kan leveren, kan hij de 5Z4 goed vervangen.

Die RCA pagina's wil ik best eens zien.

Pieter Kralt

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Rene_T, 09.07.2011, 12:50 (4688 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Grááág :-D ,

Ook ben ik beniewd naar een standaard filterschakeling en spec.'s voor de 4U5(G/GB) dat zou verklaren waarom die 5U4GB zo goed werkt met die kleine 1ste C (waarschijnlijk omdat ik láng niet de max. I eruit trek).. Of mischien is dat een 'ideefixe' en kan 't allemaal nog wat beter..

Ow, ik heb trouwens 2x Shuguang 274B (version 2009-2010, 1ste C = <20uF) besteld met het voordeel dat 'ie maar 2A gloei-I nodig heeft, goedkoop én volop in productie. Die Western Electrics en Philips waren flink aan de prijs, wel smakelijk lachen om figuren die 100'en tot wel 1000 EU's betalen voor 'n diode buis.. @.@ , heheh.. ^.^ ..

de 5Z4P is een indirect verhitte buis

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.07.2011, 13:47 (4688 dagen geleden) @ Rene_T
Bewerkt door John Hupse †, 09.07.2011, 14:25

Ook ben ik beniewd naar een standaard filterschakeling en spec.'s voor de 4U5(G/GB)

De 5U4 (G en GB) is wat zwaarder uitgevoerd vergeleken met de 5Z4P, en is direct verhit. Er is dus geen reden te verzinnen waarom deze buis niet goed zou werken in de Chinese versterker.

Wel is het zo dat de eindbuizen nu nog zwaarder worden belast. Bij een direct verhitte gelijkrichter zoals de 5U4 is de anodespanning immers direct aanwezig na het inschakelen van de versterker, terwijl de eindbuizen dan nog lang niet op temperatuur zijn. Beschouw die 5U4 dus maar als een noodreparatie.

Een 274B kan geen 220 mA leveren met een condensator aan de kathode (waarschijnlijk komt de Chinese 247 B tot 160 mA), en is dus niet geschikt voor deze 2x 10 Watt versterker. De buis zal worden overbelast, tenzij de eindbuizen in werkelijkheid veel zuiniger staan ingesteld dan je veronderstelt. Bovendien is de 274B, net als de 5U4, een direct verhitte buis. In combinatie met de WE 300B geen enkel probleem, maar dus niet zo best voor de twee Russische zendbuisjes.

Ik zou een nieuwe 5Z4P of 5Z4PA plaatsen, (duurdere) alternatieven zijn in dit geval de GZ33, GZ34 en GZ37.

--
http://www.hupse.eu/radio

de 5Z4P is een indirect verhitte buis

door Rene_T, 09.07.2011, 14:58 (4688 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Rene_T, 09.07.2011, 15:34

Wow @.@ ! En... THANKS!

Ik was in de veronderstelling dat de buis die er van origine inzat (Shuguang 5Z4P, als iemand nog een andere datasheet weet..), dat 'ie maar 122-125mA continue kon leveren en dat 350mA een 'abs. max.' waarde was, wat voor Western Electric (C filter) nom. 160mA, abs. max. 675mA zou moeten zijn.. M'ja direct vs. indirect is zorgwekkend..

Da's nog eens info waar je wat aan hebt.. Gelukkig doet m'n buize-boer niet echt moeilijk.. Alweer gewijzigd :-) , hij's aan 't kijken wat 'ie heeft!

Maar normaliter is een goeie 5-7W méér dan zat, wel jammer van die 274B :-( , hij is zo móóói..

de 5Z4P is een indirect verhitte buis

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 09.07.2011, 16:30 (4688 dagen geleden) @ Rene_T

Hier komt het data sheet van de 5U4
[image]
Hoop dat je er iets aan hebt
Nico

Gek buisje, die 5Z4P.. Een beetje krapte in alles..

door Paul Brouwer @, Haarlem, 09.07.2011, 19:34 (4688 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Ik heb de waardes in het Chinese datassheet eens met mijn vrouw (is Chinese)door genomen en mijn poging tot vertalen bleek correct. Het enige wat ik niet thuis kun brengen was de 122mA. Dit is e Ik.

Groeten,
Paul

--
[image]

Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B?

door Rene_T, 09.07.2011, 23:02 (4688 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Forumbeheer, 10.07.2011, 04:52

Ok, terug naar de roots.. 2 x GU-50, 2 x 6J7 en.. 5Z4p(a)

@Paul: Ja die 122mA is wat weinig voor 10W, zodra er weer 'n 5Z4P in zit, zal ik 'ns meten wat eruit komt.. Jij en je vrouw hartelijk bedankt voor de vertaling :), ..

Iedereen trouwens want.. Ach, wie ben ik om te denken dat je met enkel het wisselen van buizen het geluid enorm kunt verbeteren, maar we hebben een slecht werkend apparaat werkend gekregen, da's ook heel wat waard en..

Het heeft me niet in de laatste plaats een mooie trip opgeleverd, niet alleen in 't apparaat zelf, maar ook langs nieuw en NOS via allerlei (schimmige) profielen van bedrijven en buizenverkopers, onduidelijke info weer terug naar m'n roots; De Nederlandsche buizen-scene! Het laat zich raden mensen, ook ik heb inmiddels het 'buizen-virus' flink te pakken, dus..

Ga ik de komende tijd 'ns flink lezen, bij wat buizen bouwers langs en gewoon 'ns luisteren (en m'n ogen sluiten voor al dat 'klater-goud' enzo).. Ik had inmiddels al een behoorlijk bedrag opzij gezet, dus hoop ik deze amp. binnenkort te verplaatsen naar de hobbykamer zodra d'r ècht wat goeds in de woonkamer staat :-D , waarschijnlijk tòch een 300B klasse-A; Mijn persoonlijke ultieme buis-ervaring, maar wie weet.. In de liefde ben ik ook niet altijd even trouw.. ;-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum