Hoeveel zijn er gemaakt? (Algemeen)

door John de Haas, 08.07.2011, 02:22 (4690 dagen geleden)

Gedurende al die de jaren dat ik buizen radios verzamel en restoreer, heb ik mij altijd afgevraagd, hoeveel van dit model dat ik onderhanden heb, zijn er destijds eigenlijk wel gemaakt? Philips moet, dacht ik zo, toch wel records hebben van de productie hoeveelheden. Is er iemand op het forum die weet of die statistieken beschikbaar zijn en waar zou ik moeten vragen? Misschien is er een boek geschreven waarin vermeld staat hoeveel van elk- of the meest populaire types gemaakt zijn? Kan iemand mij in de goede richting sturen voor meer informatie?:-)

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 08.07.2011, 04:28 (4690 dagen geleden) @ John de Haas
Bewerkt door Forumbeheer, 08.07.2011, 06:46

Over de toestellen van voor WW2 is in het blad van NVHR al veel gepubilceerd.
Je kunt daarvoor natuurlijk ook de boeken van Gidi Verheijen (in de aanbieding op draad nr. 97102) aanschaffen met erg veel interessante info over productie aantallen van verschillende merken.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door John de Haas, 09.07.2011, 03:23 (4689 dagen geleden) @ Jaap

Dank je wel Jaap. Ik zal proberen een boek te vinden als ik kontact op neem met Gidi Verheijen. Het is wel duidelijk dat er weinig over bekend is. Hier probeer ik iets uit te vinden van de Nederlandse Philips toestellen, maar ik woon in Australie en daar is het net zo hoor. Niemand heeft een idee hoeveel er gemaakt zijn destijds en ik heb eigenlijk alleen interesse in na-oorlogse aantallen. Bedankt voor je re-actie.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 09.07.2011, 05:12 (4689 dagen geleden) @ John de Haas

Ja uit concurentie oogpunt begrijp ik wel dat ze die cijfers liever niet prijsgeven (gaven..) Vandaar dat ze uiteraard de nummers ook creatief maakten. Gewoon bij 0000 beginnen is dan wel erg duidelijk ha ha.

Is er veel Philips "down under" of is het voornamelijk Engels wat je daar vind?
Of moet je het hebben van wat de emigranten in de loop der jaren hebben meegenomen? Of was er een fabriek die onder licentie produceerde?

Groet,
Jaap

Hoeveel zijn er gemaakt?

door John de Haas, 09.07.2011, 08:06 (4689 dagen geleden) @ Jaap

Ja Jaap, er was een vrij behoorlijke Philips fabriek hier en vele Philips radios werden er gemaakt, zelfs voor- gedurende en na de oorlog, maar de toestellen waren altijd wel even iets anders dan de Nederlandse en hadden ook andere model nummers. Ik stuur hierbij een paar fotos van "tweelingen" die ik heb verzameld over de jaren. Alhoewel de kasten nagenoeg hetzelfde waren, waren de chassis altijd anders an nooit werden er "U" radios gemaakt. Vinden de Australiers levensgevaarlijk. Kijk maar naar de twee kleintjes waarvan de Nederlandse Philips meen ik een 109U is. De Australische versie heeft een transformator zoals je ziet. Er was vroeger weinig gelijkstroom in de steden.
De Australische radio industry was grotendeels gebasseerd op de Amerikaanse model meen ik en vele USA merken werden hier gemaakt, maar er was een hele actieve Australische industry met lokale merken, hier ontworpen en gemaakt in grote getalen. In de na-oorlogse radios gebruikten ze vooral lampen met 7 of zo lange pennen in bakelieten voeten en later de 9 kleine pen miniatuur lampen (bv 6BA6) De Sleutelbuizen werden niet toegepast en rimlock buizen vond je zelden. Wel heb ik een Australische radio met een buis die een "P" voet heeft.[image][image][image][image][image][image]

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 09.07.2011, 08:19 (4689 dagen geleden) @ John de Haas

Leuk detail van de schaal is dat er stationsnamen per deelstaat op staan. Ik zie: Nieuw-Zuid-Wales (NSW), Victoria (VIC), Queensland (QLD) ,Zuid-Australië (SA), Tasmanië (TAS), West-Australië (WA). Ik heb de schaal voor de herkenbaarheid even gespiegeld:

[image]

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Hoeveel zijn er gemaakt?

door John de Haas, 10.07.2011, 07:54 (4688 dagen geleden) @ Jaap

Hallo Jaap, ik heb je vraag beantwoord hoor. Zag je het, met fotos erbij? mvg John

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 10.07.2011, 17:14 (4688 dagen geleden) @ John de Haas

Hoi John,

Ik heb je antwoord met belangstelling gelezen en de foto's met genoegen bekeken.
Ik heb zelf ook nooit begrepen dat de fabrikanten er mee weg kwamen om U-toestellen te verkopen. Zelfs op reclamefoto's tot in de 60er jaren zie je een vrouw met boven het aanrecht een toestel staan! Hoezo veilig?
Jouw toestellen zie er werkelijk wondermooi uit, er is zeker weinig vuil en stof in Australië? :-)
Zelfs de wijzerplaten zien er uit alsof ze zo uit de fabriek komen.....
Volgens mij heb je er erg veel tijd in gestoken om ze zo mooi te krijgen.

Met vriendelijke groet,
Jaap

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.07.2011, 19:35 (4688 dagen geleden) @ Jaap

De isolatie van U'tjes werd in de loop van de jaren wel beter. Nog tot in de jaren '90 werden er TV's gebouwd zonder enige netscheiding en nog tot in deze eeuw met vrijwel alle vermogenselectronica inclusief afbuigspoelen aan de netspanning. In dat eerste geval om een transformator uit te sparen, in het tweede geval wellicht om het verbruik wat te drukken.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 10.07.2011, 19:49 (4688 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik kan mij nog herinneren dat ik als klein Jaapje een keer de volumeknop van mijn zus haar radio heb vast gezet met een nieuw schroefje.....
Schroefje was wat te lang en mijn lieve zus kreeg een opdonder van het ding!
Wist ik veel, dacht dat ik een goede daad had verricht :-)

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Ed van der Weele † @, Zeist, 10.07.2011, 20:02 (4688 dagen geleden) @ Jaap

Ik heb zelf ook nooit begrepen dat de fabrikanten er mee weg kwamen om U-toestellen te verkopen.

Tot in de jaren 50 waren er in Nederland nog gelijkstroomnetten. Net als in andere landen. Voor sommige gebieden was er dus geen andere mogelijkheid dan een Gelijkstroom- of een U(niverseel)toestel te gebruiken. Een Universeeltoestel bood grote voordelen omdat dit zowel op gelijkstroom als op wisselstroom kon worden aangesloten.

Zelfs op reclamefoto's tot in de 60er jaren zie je een vrouw met boven het aanrecht een toestel staan! Hoezo veilig?

Je moet reclame los zien van de techniek. Een reclamemaker wil alleen een leuk plaatje maken, terwijl elke technicus ten sterkste zal afraden om een radio op de aanrecht te plaatsen. Dat moet je niet doen met een wisselstroomtoestel met een transformator en ook niet met een U-toestel. Een radio hoort ook niet in een badkamer. Water en elektriciteit horen niet bij elkaar in de buurt te komen, tenzij de apparatuur er speciaal voor is ontwikkeld.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door John de Haas, 11.07.2011, 07:53 (4687 dagen geleden) @ Jaap

Ja Jaap, je hebt gelijk wat betreft de U radios en dat geld vooral voor de laatste versies van die dingen toen Philips diverse kleine toestelletjes maakte waar er geen chassis meer was, maar een printed circuit waar de lampvoetjes direct op het circuit board werden gesoldeerd. Die werden heus niet meer gemaakt om op gelijkstroom te gaan dacht ik zo, maar ze waren goedkoop en licht doordat er geen trafo inzat, maar toch net zo gevaarlijk hoor.
Ik geniet veel van het opknappen van radios en hierbij nog twee fotos van de meest recente restoreer klusjes.[image][image]

De Sierra vind ik nog altijd een van de meest attractieve toestellen van die tijd.

De Australische schaaltjes die je zag op vorige fotos zijn local replica's en de Nederlandse zijn Nederlandse replicas (ik meen van Ben Dijkman). Er is een actieve replica business in Australie met bakelieten knoppen, trafos en schalen.

Ik ben momenteel nog in Nederland tot eind Juli en was op de meest recente ruilbeurs in Hoenderdaal. Ik vind de ruilbeurzen heel bijzonder hoor. Misschien ontmoeten we elkaar op de volgende. Groetjes van John

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 11.07.2011, 08:34 (4687 dagen geleden) @ John de Haas

Hoi John,

De replica's zijn echt erg mooi gemaakt (net als de door jou opgeknapte kasten trouwens).:OK: :OK:
Heb je misschien een URL van die replica makers in Australië?
Sinds mijn pa is overleden kom ik er niet meer maar ach de post kan het sowiezo goedkoper :-)
Ik was kortgeleden wel op de beurs in Driebergen....
Wie weet zie ik je op één van de volgende beursen? (sept. volgens mij)

Nadeel van replica onderdelen is dat de som der delen de waarde van het toestel vér overtreft. Wel mooi hoor, maar een beetje water naar de zee dragen.
Doekje, schaaltje, knopje, buisje en je zit zo op E 100,- .....
En dat bedrag leveren de meeste toestellen echt nooit op.
Als je een mooi meubelstuk wil geen probleem natuurlijk, maar verzamel je dan is het toch een wat ander verhaal vind ik.

Groet,
Jaap

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.07.2011, 08:00 (4690 dagen geleden) @ John de Haas
Bewerkt door Maarten Bakker, 08.07.2011, 08:16

Gidi Verheijen heeft voor de toestellen waar hij onderzoek naar heeft gedaan wel verantwoorde schattingen gemaakt. Deze kan je vinden in zijn boek over de radio in de 2e wereldoorlog en in zijn artikelen in het RHT.

Philips heeft wel archieven, maar die zijn na wat akkefietjes helaas voor het publiek gesloten. Een sport is om te reconstrueren wat er in die archieven moet staan.

Je kan aan de hand van beschikbare serienummers wel een schatting maken van de productiegrootte. Naar mate je meer serienummers vindt (die liefst een beetje over de reeks verdeeld zijn als indicatie dat je niet een groepje toestellen hebt dat toevallig op 1 moment aan 1 afnemer is geleverd) wordt de schatting veel nauwkeuriger. Deze methode is in de 2e wereldoorlog ontwikkeld door de Engelsen en komt rechtstreeks uit mijn leerboek statistiek. Ik heb deze hier al eens eerder beschreven. Ik zal die beschrijving straks even knippen en plakken. Deze methode is door mijzelf hier op het forum ook wel eens uitgeprobeerd op momenten dat er een reeks serienummers bekend was van een bepaald toestel.

Voorwaarde voor dergelijke schattingen is overigens wel dat je met enige zekerheid moet weten hoe de serienummers zijn samengesteld, dat kan nog een valkuil zijn.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.07.2011, 08:51 (4690 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Forumbeheer, 09.07.2011, 07:34

Serienummer-statistiek voor U-liefhebbers en anderen
Geschreven door Maarten Bakker op 22. Nov 2007 18:32:10:

Bij het doornemen van diverse statistische methoden, kwam ik zoals al
eerder beloofd de methode tegen waarmee in de 2e wereldoorlog door de
Engelsen de Duitse oorlogsproductie werd geschat. Deze is de beste
eenvoudige methode om aan de hand van serienummers de totale productie
te schatten. Let wel dat je eerst eventuele coderingen in de
serienummers moet verwijderen. Hoe meer serienummers je hebt, des te
beter is de schatting.

De formule luidt:

(n+1)/n*M-1, waarbij geldt: n is het aantal geobserveerde serienummers
en M is het hoogste geobserveerde serienummer.

Rekenvoorbeelden:

1) Stel je hebt 3 Philips toestellen met de serienummers 100024, 101666
en 103859. Bij 6-cijferige nummers begint men bij Philips vaak te tellen
bij 100000 dus na correctie hebben we de gedecodeerde serienummers 24,
1666 en 3859. Dan geldt n=3 en M=3859. Invullen in de formule geeft dan
een geschatte productie van 4/3*3859-1 = 5144 stuks.

2) Stel je hebt 1 toestel met serienummer 24. De beste schatting van de
totale productie die je dan kan maken gaat uit van n=1 en M=24. Dan kom
je uit op 2/1*24-1 = 47 stuks.

3) Stel we hebben 8 toestellen met de serienummers 2, 243, 398, 702,
1226, 1834, 2001 en 2034. Dan neem je n=8 en M=2034. De geschatte
productie is dan 9/8*2034-1 = 2287 stuks.

Bron: A Modern Introduction to Probability and Statistics, F.M.Dekking
e.a., Springer verlag 2005. Zie hoofdstuk 20 voor de bijbehorende
uitleg.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Paul Brouwer @, Haarlem, 08.07.2011, 19:39 (4690 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten,

Het is naturlijk wel afhankelijk over welk toestel we het hebben.

In de 30-er jaren zal de productie van radio's niet zo hoog geweest zijn als na de oorlog. Het was immers crisistijd en de meeste mensen waren allang blij het gewone leven te kunnen bekostigen. In die tijd was een radio echt een luxe-object dat alleen voor de welgestelde middenstand en nog rijkere was weggelegd.

Als wij over de na-oorlogse U-tjes gaan praten dan hebben wij met nog een factor te maken dan alleen het serienummer. De lokatiecode waar het toestel geproduceerd is.

Het is en blijft gissen doch geeft jouw methode een aardige indruk van de hoeveelheid toestellen van een bepaald type dat op een lokatie geproduceerd is.

Groeten,
Paul

--
[image]

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.07.2011, 08:17 (4689 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Als wij over de na-oorlogse U-tjes gaan praten dan hebben wij met nog een factor te maken dan alleen het serienummer. De lokatiecode waar het toestel geproduceerd is.

Hallo Paul,

Per productielocatie zal ook afzonderlijk genummerd zijn, daar heb je gelijk in en naar mijn indruk hadden apparaten met andere uitvoeringsnummers soms ook een eigen telling wat de serienummers betreft. Ook begon men soms opnieuw te tellen (per batch); in extreme gevallen zelfs per week zodat je hooguit kunt schatten hoeveel toestellen er per week geproduceerd waren (jaren '90 in Brugge).

Bij deze dus de waarschuwing dat je wel moet weten hoe het serienummer van specifiek de apparaten die je wilt tellen is opgebouwd, voordat je begint met schatten.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Jaap, 09.07.2011, 05:19 (4689 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Volgens mij was het ook nog eens zo dat ze van tijd tot tijd gewoon en rits nummers oversloegen (die dus gewoon niet gebruikt werden). In dat geval lijkt mij zo'n formule ook niet meer op te gaan.....
Kortom er spelen meer factoren mee.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09.07.2011, 06:48 (4689 dagen geleden) @ Jaap

Denk dat meer het geval is dat er een serie chassis voor andere merken de deur uit gingen.

Het chassis label in mijn Aristona SA3040
een waar chassis uit de Philips fabriek -let op de Z in type.
B3XZ63A03
[image]

en die van de SA8013A
H4XZ64A13

[image]

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.07.2011, 08:22 (4689 dagen geleden) @ Maurice

De Z slaat als het goed is op inbouwchassis die los gefabriceerd werden voor levering aan derden. Grappig dat die dan toch ook in eigen fabrieken gebruikt werden.

Overigens zullen die chassis een eigen serienummer hebben dat losstaat van het nummer van de apparaten waarin ze verwerkt zijn.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09.07.2011, 16:31 (4689 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Bedoel daarmee te verklaren dat dat evt de reden kan zijn dat er gaten in serie nummer Philips reeks zitten zoals verondersteld wordt.

Z betekend hier dus tbv weder verkoop aan collega radiobouwers die er zelf dan wel een kastje om heen timmeren.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.07.2011, 08:21 (4689 dagen geleden) @ Jaap

Volgens mij was het ook nog eens zo dat ze van tijd tot tijd gewoon en rits nummers oversloegen (die dus gewoon niet gebruikt werden). In dat geval lijkt mij zo'n formule ook niet meer op te gaan.....
Kortom er spelen meer factoren mee.

Klopt absoluut dat je moet weten hoe je het nummer moet interpreteren, hoewel overslaan bij Philips wat minder gebeurde en zeker later niet. Een aantal valkuilen worden hierboven door Paul en mijn antwoord op hem al vermeld. Dus voor de duidelijkheid: je kan pas goed schatten als je weet wat je schat.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door John de Haas, 09.07.2011, 03:43 (4689 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dank je wel Maarten voor je re-actie. Ik zal een kopie maken van je latere re-actie waarin de formule staat, maar het gaat hier om een bescheiden verzameling die ik daar in Australie (waar ik woon) heb. Ik heb uiteraard maar een toestel van een bepaald type, dus ook maar een serial number, en daar kan je weinig mee doen dus. Voor mij is het zuiver interesse van na-oorlogse productie van Philips apparaten. Ik zal kontact opnemen met Gidi Verheijen voor meer details. Het is duidelijk dat de getallen die Philips produceerde vrijwel onbekend is zo te zien.
In Australie is het veel moeilijker om aantallen te weten te komen. In Nederland is het redelijk om aan te nemen dat een Philips toestel ook een Philips chassis heeft, maar in Australie is dat soms helemaal niet zo. Merken zoals AWA, HMV en Kriesler maakten de kast en de chassis, maar er waren merken van handelaren die een kastje namen van fabrikant ABC, een chassis van DEF en het toestel dan GHI noemden. Dat waren vaak merken zoals Hotpoint en Breville.
Enfin, nogmaals dank voor je reactie.

Hoeveel zijn er gemaakt?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.07.2011, 08:30 (4689 dagen geleden) @ John de Haas

Dank je wel Maarten voor je re-actie. Ik zal een kopie maken van je latere re-actie waarin de formule staat, maar het gaat hier om een bescheiden verzameling die ik daar in Australie (waar ik woon) heb. Ik heb uiteraard maar een toestel van een bepaald type, dus ook maar een serial number, en daar kan je weinig mee doen dus.

Klopt, dan is je schatting alleen maar nauwkeurig als het toestel dat jij hebt ongeveer uit het midden van de productiereeks komt. Die kans is natuurlijk niet zo groot.

In Australie is het veel moeilijker om aantallen te weten te komen. In Nederland is het redelijk om aan te nemen dat een Philips toestel ook een Philips chassis heeft, maar in Australie is dat soms helemaal niet zo. Merken zoals AWA, HMV en Kriesler maakten de kast en de chassis, maar er waren merken van handelaren die een kastje namen van fabrikant ABC, een chassis van DEF en het toestel dan GHI noemden. Dat waren vaak merken zoals Hotpoint en Breville.

OEM-fabricage is ook een zeer interesaant fenomeen en is bij Philips tegenwoordig schering en inslag. Vroeger wat minder, maar hier betrokken ze vroeger soms toch ook al toestellen bij bijvoorbeeld Van der Heem.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum