gloelamp als weerstand gebruiken. (Techniek Radio/TV)

door Sven Zijlemaker, 02.06.2008, 06:23 (5816 dagen geleden)

Hallo,


Ik ben bijne klaar met het schakelingetje om aan mijn u radio te werken, ik heb de scheidings trafo en de variac. Maar nu moet ik nog een lamp in serie zetten met de variac en de radio. Ik had om dit te gaan maken door een lamp op een stopcontact aantesluiten en vanuit het stopcontact een stekker naar de variac te doen. Wat ik al daarvoor heb is een lampvitting die ik direct in een stopcontact kan steken en ik heb ook een gewone fitting alleen die fitting vertrouw ik niet helemaal. Nu mijn vraag kan ik met die lampvitting die direct in het stopcontact kan, een contrastekker om die fitting in te steken naar een stopcontact verbinden? En heeft meschien iemand een schakel schematje want ik kan er even niet uit komen of ik nu een 2 of 3 polig stopcontact nodig heb, en hoe ik de lamp in serie met dat stopcontact ga aansluiten, laat mijn geheugen me ook even in de steek.

Groeten, Sven Zijlemaker.

gloelamp als weerstand gebruiken.

door Jan van weeterloo, 02.06.2008, 07:46 (5816 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Sven, ik raak helemaal in de war van je verhaal, komt vast omdat ik er echt geen verstand van heb:CRY:
Gelukkig kan ik je wel vertellen wat de basis opstelling van zo'n lamp is, gezien het feit dat ik er zelf één gebouwd heb.
Men neme een plank, een meter of 2 ouderwets tweelingsnoer (dat werkt het makkelijkst, kan ook met ander snoer) een stekker, een opbouwstopcontact zonder randaarde een opbouwfitting en een lamp van minimaal 60 watt. De stekker aan het begin van het snoer, op plusminus 1.50 meter (zodat de fitting op het hout kan worden geschroefd) onderbreek je de kabel aan 1 kant, de ander kant laat je dus heel. Hier plaats je de fitting, je zet hem dus in serie. Vervolgens plaats je aan het eind het opbouwstopcontact. Volgorde is dus stekker>snoer>lamp aan 1 kant van het snoer>stopcontact. Op deze aanpak zijn alle varianten mogelijk, mits je maar het principe anhoud van het in serie staan van de lamp, anders heeft het geen nut om dit ding er tussen te zetten lijkt mij. Eerder is dit al eens aan bod geweest, met foto's en al een paar maand geleden maar ben ff kwijt waar het staat. Kijk ook eens bij het opstarten van een oude radio bij tips en trucs, het schema staat ook in de cursus radio herstellen die je HIER kunt downloaden
Succes!

gloelamp als weerstand gebruiken.

door Mans Veldman @, Leidschendam, 02.06.2008, 07:56 (5816 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Sven, waarom zou je nog een lamp tussen je variac en radio zetten? Je begint toch met de variac op een lage spanning welke je heel langzaam opdraait tot 220V. Of wil je de lamp als kortsluiting (stroombegrenzing) indicator gebruiken?

Je zou ook i.p.v. een lamp een ampére metertje in serie kunnen zetten. Kortsluiting zie je hierop ook snel, tevens kun je nu meteen het opgenomen vermogen uitrekenen.

gloelamp als weerstand gebruiken.

door Sven Zijlemaker, 02.06.2008, 07:59 (5816 dagen geleden) @ Mans Veldman

Hallo Mans Veldman, ik wou de gloeilamp als kortsluit inducator gebruiken. Als er dan bijv. kortsluiting komt niet de radio en variac en trafo maar de gloeilamp stuk gaat.


Groeten, Sven Zijlemaker.

gloelamp als weerstand gebruiken.

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 02.06.2008, 08:06 (5816 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven .... de gloeilamp zal nooit kapot gaan, ze gaat gewoonweg branden bij een kortsluiting.

Groeten ... Hugo Sneyers

gloelamp als weerstand gebruiken.

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.06.2008, 08:05 (5816 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Sven, je kan b.v. twee stopkontakten op een plankje schroeven en deze zo verbinden met een stekker:

[image]

De lampfitting steek je in één van de stopkontakten, de radiostekker in het andere stopkontakt.

--
http://www.hupse.eu/radio

gloelamp als weerstand gebruiken.

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 04.06.2008, 09:50 (5814 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb een zelfde opstelling. In de variac stop ik de stekker van de scheidingstrafo en in het stopcontact wat aan de scheidingstrafo zit kan ik weer de stekker van het stopcontact duwen waar in een van de twee draden een gloeilamp fitting zit. Ik gebruik die gloeilamp alleen bij risico van kortsluiting bij testen enzo. Als het daarna goed gaat dan gaat de gloeilampo er tussen uit en als ik zeker ben dat het allemaal werkt gaat de variac weg. De scheidingstrafo blijft zolang een apparaat op de behandeltafel staat er altijd tussen.

Fred

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum