Neotron buizen (Algemeen)

door Armand @, 19.07.2011, 11:06 (4681 dagen geleden)

Hallo,

Ben in de mogelijkheid om een aantal Neotron buizen tegen een schappelijke prijs te kopen in ongeopende,originele doosjes.Het betreft vooral buizen uit de E reeks toegepast in vooroorlogse toestellen.Aangezien ik een aantal van deze radio's bezit,zou dit een mooie gelegenheid zijn om een aantal buizen als reserve in voorraad te hebben.
Nu is mijn vraag of er verschil in kwaliteit is.Of mag ik er van uitgaan dat 2 nieuwe buizen bv. E447 gelijk van kwaliteit zijn, ongeacht het merk?
Heeft er iemand goede of minder goede ervaringen met het merk Neotron?

Alvast bedankt,:-) Armand

[image]

Neotron buizen

door Paul Brouwer @, Haarlem, 19.07.2011, 19:49 (4681 dagen geleden) @ Armand

Hoi Armand,

Het is hier een tamelijk onbekend merk maar op het net zoekend naar Neotron blijkt toch dat het al een oud merk van Franse makelij is.

Als jij er moeilijk te krijgen types tegen een schappelijke prijs van kan krijgen, zou ik de gok wagen.

Groeten,
Paul

--
[image]

Neotron buizen

door Armand @, 20.07.2011, 07:42 (4680 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,

Ga me er alvast een paar aanschaffen en dan zien we wel verder.
Ben wel nieuwsgierig want er blijkt nogal wat onduidelijkheid te bestaan over het merk, te beginnen met de naam : Neotron of Néotron / S.A. des lampes / Rue Gesnouin 3 te Clichy (Seine-France).
Ik vond onder meer deze informatie maar kan ik niet verifiëren op waarheid.

- Neotron was een groothandel in buizen,geen fabrikant en wiste het originele merk uit en herschilderde of zette het eigen merk met logo op de buizen.
- Op sommige Neotron buizen zou ook nog de originele merknaam te lezen zijn.Vond voorbeelden van Neotron/Philips en Neotron/RCA maar er zullen er nog meer zijn.
- Neotron kocht een oude stock op van o.a. grote Europese en Amerikaanse fabrikanten van buizen en zette hier ook eigen merknaam en logo op.
- Er zou een lijst met codes van Philips radiolampen bestaan met daarin ook een code voor Neotron.Dit kan (maar ook niet) erop wijzen dat Neotron een fabrikant was en ook buizen maakte voor de Philips groep.

Vriendelijke groeten,:-) Armand

Neotron buizen

door hein, 20.07.2011, 09:37 (4680 dagen geleden) @ Armand

in de Philips codelijst op de site van Frank Philipse is het merk Neotron vermeld dus toch een buizenfabrikant

groeten
:-) Hein

Neotron buizen

door Armand @, 20.07.2011, 15:24 (4680 dagen geleden) @ hein

Ja Hein, ik zag het op die site.Dat maakt het toch al duidelijker.;-)

Alvast bedankt en vriendelijke groet,:-) Armand

Neotron buizen

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 20.07.2011, 18:14 (4680 dagen geleden) @ Armand

In die lijst staan ook een hoop relabelers dus de lijst gaat niet over buizenfabrikanten maar alleen over namen die op buizendoosjes voorkomen

Neotron buizen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.07.2011, 23:48 (4680 dagen geleden) @ electronenbuizen

In die lijst staan ook een hoop relabelers dus de lijst gaat niet over buizenfabrikanten maar alleen over namen die op buizendoosjes voorkomen

Ook daar gaat hij niet om, lijkt mij. Die lijst gaat om de herkomst van de buis.

Neotron buizen

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 21.07.2011, 04:11 (4680 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Nee, dat is niet zo. De landennaam geeft alleen aan in welk land de hoofdvestiging van het aangegeven bedrijf was. De buizen zelf kunnen overal vandaan komen

Neotron buizen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.07.2011, 18:52 (4679 dagen geleden) @ electronenbuizen
Bewerkt door Maarten Bakker, 21.07.2011, 19:12

Nee, dat is niet zo. De landennaam geeft alleen aan in welk land de hoofdvestiging van het aangegeven bedrijf was. De buizen zelf kunnen overal vandaan komen

Voor de duidelijkheid, ik doelde op de lijst waar de fabriekstekens staan uitgelegd. Die tekens verwijzen bij mijn weten wel degelijk naar de herkomst van de buis. Aan de rest van de opdruk en eventueel in normale tekst opgedrukt land van herkomst kan je inderdaad niet zoveel zekerheid ontlenen.

Ik heb de lijst er eens bijgepakt. Neotron staat er inderdaad bij onder de naam "La Radiotechnique (Clichy)" met als teken een =. De normale "La Radiotechnique" vestiging waar je meestal buizen van ziet, zat in Chartres met als teken een + en - bovenelkaar. Buizen waar een = op staat hebben dus als herkomst Neotron, maar hoe ze bij Neotron terecht kwamen blijkt daar niet ondubbelzinnig uit denk ik.

Bij nader inzien denk ik dat jij dat ook bedoelde. Mijn definitie van herkomst is iets ruimer, dat krijg je als je teveel met Philips bezig bent misschien ;)

Duidelijk is wel dat Neotron op enig moment een innige relatie met Philips heeft gehad, wellicht zelfs overgenomen is, en zich mijnsinziens tevens minstens 1 van de volgende situaties of een variant daarop voordeed:
- Neotron produceerde zelf buizen met fabrieksteken =
- Philips betrok buizen bij Neotron die door Neotron elders ingekocht zijn (bijvoorbeeld types die Philips zelf niet meer kon leveren), waarbij deze van een = werden voorzien ongeacht hun eerdere herkomst
- Neotron gebruikte het fabrieksteken = bij het omlabelen van Philipsbuizen

Neotron buizen

door Armand @, 21.07.2011, 21:15 (4679 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten,

Even ter illustratie,uit de lijst met fabriekstekens.Op het net vond ik dat Neotron pas later tot "La Radiotechnique" ging behoren maar kan dit niet verifiëren.

[image]

En hier uit de Philipslijst "Aanduiding fabrikant" / hier staat alleen Neotron, Frankrijk

[image]

Neotron buizen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.07.2011, 07:52 (4679 dagen geleden) @ Armand

de Neotron buizen die ik ben tegengekomen waren gemaakt door bekende fabrikanten zoals Mazda, Sylvania, Philips enz. Ik denk dus dat je niet bang hoeft te zijn over de kwaliteit.

De informatie die je geeft over Neotron is deels afkomstig van de website van Ernst Erb. In feite gaat het daarbij alleen over de naam en het adres van deze groothandel. RMorg noemt elke groothandel een Merk, een Fabrikant van Radiotoestellen en een Fabrikant van Buizen, ongeacht de vraag waar het desbetreffende bedrijf zich mee bezig hield. Op deze manier lijkt het natuurlijk alsof je veel informatie verstrekt, maar uiteindelijk zaai je alleen maar verwarring. Zie de eerste 3 plaatjes, die afkomstig zijn van de website van Ernst Erb. Het vierde plaatje toont een advertentie van Neotron uit 1953, gericht op de radio hersteldiensten.

De feiten zijn: het bedrijf heet S.A. Des Lampes Neotron, Parijs (Clichy). Het gevoerde merk is Neotron, en het bedrijf handelt in electronenbuizen.

Neotron richt zich vooral op de verkoop van verouderde buistypes, en koopt daartoe kennelijk magazijnpartijen op die worden omgelabeld met het eigen merk. Veel groene Mazda buizen werden b.v. met rode verf overgespoten door Neotron, dit omdat de groene kleur karakteristiek was voor Mazda.

[image]

[image]

[image]

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Neotron buizen

door Armand @, 21.07.2011, 17:30 (4679 dagen geleden) @ John Hupse †

Allen bedankt voor de reacties en verdere informatie :OK: over het merk/bedrijf NEOTRON en wacht nu op de eerste bestelling.

Vriendelijke groeten,Armand

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum