Impedantie lagetonen LS Grundig K61 meubeltje???? (Techniek Radio/TV)

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 21.07.2011, 19:11 (4678 dagen geleden)

Hallo,

Ik probeer nog steeds mijn Grundig K61 meubeltje goed werkend te krijgen. Probleem hierbij is dat de EL84 balans eindtrap op de bassen meezingt cq oscilleert. Helaas ontbreekt de grote lagetonen LS en kan ik nergens vinden wat de impedantie van deze LS is. Het typenummer van de LS is 7003-002/003 en de diameter is 11". Misschien heeft iemand hier gegevens over? Uiteraard is een luidspreker van dit type meer dan welkom :-) .

Alvast bedankt voor de moeite.

Groeten,

Willem

Impedantie lagetonen LS Grundig K61 meubeltje????

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.07.2011, 20:08 (4678 dagen geleden) @ Willem Roseboom

dit is een 5 ohm speaker, ze hebben vrij vaak een gescheurde conus. Er komt nogal wat geluidsdruk vanaf, vooral wanneer je de bassen opdraait.

Je kan deze speaker het beste vervangen door een soortgelijke speaker, mag ook wel 4 ohm zijn of een rond 10 inch exemplaar op een verloopring. Geen echte basspeaker gebruiken, de resonantie moet zo rond de 55 Hz liggen. De opslingering bij deze frequentie is circa 10 dB.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Impedantie lagetonen LS Grundig K61 meubeltje????

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 22.07.2011, 19:14 (4677 dagen geleden) @ John Hupse †

dit is een 5 ohm speaker, ze hebben vrij vaak een gescheurde conus. Er komt nogal wat geluidsdruk vanaf, vooral wanneer je de bassen opdraait.

Je kan deze speaker het beste vervangen door een soortgelijke speaker, mag ook wel 4 ohm zijn of een rond 10 inch exemplaar op een verloopring. Geen echte basspeaker gebruiken, de resonantie moet zo rond de 55 Hz liggen. De opslingering bij deze frequentie is circa 10 dB.

[image]

Hallo John,

Dank voor je info maar ik kende deze LS al een beetje omdat ik regelmatig je site raadpleeg ;-) . Ik twijfel of deze LS vergelijkbaar is met het type wat in het K61 meubeltje zou moeten zitten. De LS die je hier laat zien is van de 8050 en is bedoeld voor een 6W eindtrap (lees ik op je site), de eindversterker van de K61 levert 15W. Bernhard Terlingen was erbij gehaald op de reparatiedag van de NVHR en hij wist zich nog te herinneren dat dit meubeltje geintroduceerd werd en dat er zo'n ernorme lagetonen LS in zat met een erg grote magneet, dit is niet het geval bij de 70031 (de getoonde LS van de 8050). Wat ik ook niet snap is dat de externe LS aansluiting (5 ohm) op de ugt 60 wikkelingen heeft en de interne LS's op 80 wikkelingen zitten (echt origineel zo). Van een paar mensen heb ik begrepen dat de impedantie van vrij forse Grundig LS vaak rond de 2,5 ohm ligt of dit bij deze ook zo is weet ik dus niet. Dit is alles wat ik ervan te weten ben gekomen en omdat hij nog steeds oscilleert op de lagetonen dacht ik dat de uitgangsimpedantie van de test LS (4 ohm, ook 7 ohm geprobeerd) misschien te hoog is.

Alvast bedankt voor de info.

Groeten,

Willem

Impedantie lagetonen LS Grundig K61 meubeltje????

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.07.2011, 20:13 (4677 dagen geleden) @ Willem Roseboom

het kan heel goed dat er op de speaker van de K61 een grotere magneet zit. Als Bernard dat zegt dan zal dat zeker zo zijn.

De luidspreker op de foto is een Grundig 7003-1, terwijl het nummer dat je opgeeft voor het K61 meubel 7003-2 en -3 is. Dat laatste cijfer is de uitvoeringsvorm, en dat verschilt dus.

Beide speakers hebben wel hetzelfde frame, circa 27 cm (11 inch).

Dat de versterker oscilleert c.q. instabiel is op een lage frequentie ligt niet aan de luidspreker. Je moet dat zoeken in een slechte ontkoppeling ergens in de versterker. Zo'n fout is soms lastig te vinden. Het kan ook zijn dat de koppelcondensatoren zijn vervangen door condensatoren met een te grote capaciteit.

Begin met na te gaan of de oscillatie ook optreedt in de PU-stand. Als dat het geval is gaat het waarschijnlijk om 1 of meerdere slechte elco's/condensatoren/weerstanden in de voeding of in de l.f. versterker, inclusief het Wunschklang Register.

Wat ik ook niet snap is dat de externe LS aansluiting (5 ohm) op de ugt 60 wikkelingen heeft en de interne LS's op 80 wikkelingen zitten

Je kan daar hoogstens uit afleiden dat de interne speaker een hogere impedantie heeft dan de externe speakers. Meer wikkelingen betekent immers een hogere impedantie, geen lagere.

Maar het is waarschijnlijker dat men er voor heeft gekozen om aan de externe speakerkasten (meestal relatief kleine midden- en hogetoonkastjes) wat minder vermogen toe te voeren dan aan de in het meubel gemonteerde speakers. Dat kan je op deze manier bereiken. In dat geval zijn de impedanties gelijk maar verschilt het vermogen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Impedantie lagetonen LS Grundig K61 meubeltje????

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 24.07.2011, 17:23 (4675 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Bedankt voor de uitleg, ik wist niet dat beide LS's het type nummer 7003 hadden en dat het nummer achter de - alleen een andere uitvoering betekend. Wat mij dan wel verbaasd is dat de 7003-001 een ferrodux achtige magneet heeft terwijl de 7003-002/003 een alnico of ticonal magneet zou hebben (volgens zeggen). In de tijd gezien zou je het omgekeerde verwachten (001 met alnico of ticonal magneet en 002/003 met moderne ferrodux achtige magneet). Zou ik een 7003 LS kunnen kopen dan zou dit ongeacht het uitvoeringsnummer moeten kunnen?

Wat het oscilleren en instabiel zijn van de versterker betreft (dit is op de pu ingang ook zo), zal ik binnenkort weer eens een poging ondernemen. Er hebben intussen al heel wat mensen naar gekeken. De enige oplossing tot nu toe was een potmeter opnemen in de terugkoppeling en deze dan zover te verzwakken (dus minder terug te koppelen) dat het net stabiel werd. Ik vind dit eigenlijk geen oplossing omdat het volgens het oorspronkelijke ontwerp toch goed zou moeten funktioneren. Wel ben ik de heren dankbaar voor hun inzet en een betere oplossing heb ik tot nu toe ook nog niet :-) . Wel is het zo dat de originele elco is vervangen door 2 radiale elco's onder het chassis en het massa punt van de elco's is 10cm verschoven richting eindtrap op het chassis. Ik kan me niet voorstellen dat dit andere massapunt het probleem veroorzaakt immers beide massa punten zijn/waren rechtstreeks op het chassis gesoldeerd. Ik vind overigens dat de versterker ook erg hard gaat, volgens mij te hard. Het lijkt net of een versterkertrap voor de eindtrap teveel versterkt. Helaas bergrijp ik te weinig van het schema om te kunnen bepalen of dit ook zo is. De gelijkspanningen kloppen volgens het schema.

Nogmaals bedankt voor je uitleg.

Vriendelijke groet,

Willem

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum