wie kent dit boek (Algemeen)

door jan van eijck, 26.07.2011, 10:12 (4673 dagen geleden)

Na m,n vraag "wie kent deze radio" nu "wie kent dit boek" RADIO ENCYCLOPAEDIE?

wie kent dit boek

door Ed van der Weele † @, Zeist, 26.07.2011, 10:21 (4673 dagen geleden) @ jan van eijck

Na m,n vraag "wie kent deze radio" nu "wie kent dit boek" RADIO ENCYCLOPAEDIE?

Dat staat bij mij in de kast. Geen techniek, alleen een uitleg van begrippen en namen die bij het gebruik van en het luisteren naar de radio voorbij komen. Ooit gekocht in een kringloopwinkel voor een paar dubbeltjes.

Op de eerste pagina lees ik bijvoorbeeld:
"Aan de strijders" (een socialistisch strijdlied dat regelmatig door de VARA werd uitgezonden).
"Aardappelziekte" (i.v.m. waarschuwingen aan landbouwers)
"Aarden", het verbinden van een radio-installatie met de aarde.
Verder veel informatie over orkesten en artiesten.

Het is van alles wat, maar nauwelijks techniek.

wie kent dit boek

door jan van eijck, 26.07.2011, 10:37 (4673 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

Ja dat is inderdaad het boek wat ik bedoel, heb het ook voor ,n paar centen aangeschaft en zonder inzien gekocht op de titel denkende dat zal wel met oude radiotechniek van doen hebben. Dit is inderdaad niet het geval, komt slechts zijdelings aan bod. Maar voor de ouderen onder ons, en dat zijn de meesten vind ik het toch een zeer interessant boekwerk. Vond er o.a. een lijst van alle zendamateurs in van toen {1949} met naam en adres, waaronder 2 waar ik vaak kwam maar inmiddels overleden zijn, PAoKN en PAoMAX. Verder ook alle medewerkers aan de radioomroep uit die tijd met naam en foto waarvan ik me er nog vele kan herinneren. Vind het alles bijeen zeer interessant.

wie kent dit boek

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 26.07.2011, 18:55 (4673 dagen geleden) @ jan van eijck

Er is ook een uitgave van 1939. Die is ook erg interessant, juist omdat hier de vooroorlogse situatie wordt beschreven. Veel aandacht ook voor zenders, met af en toe een foto van een zendinstallatie, of zendmasten. En zelfs hier ook al aandacht voor televisie...

--
Groeten,

Piet.

[image]

wie kent dit boek

door jan van eijck, 27.07.2011, 08:10 (4672 dagen geleden) @ Piet Blaas

Hallo Piet,

Neem graag aan dat de uitgave van 1939 ook zeer interessant is, maar die zal wel nog zeldzamer zijn aangezien die in de oorlog na verbod van de duitsers enkel nog clandestien te koop was. Maar ook de tweede druk uit 1949 vind ik een geweldig interessant boek vooral vanwege zovele artikelen die te maken hebben met de publieke omroep in die tijd en dan ook de vele foto,s van medewerkers van toen, waarvan we de namen zo vaak gehoord hebben en hun stem nog duidelijk voor de geest kunnen halen. Verder veel van de stand der techniek uit die tijd en alles wat met de voortplanting van electromagnetische golven vandoen heeft.
Verrast was ik ook door de beschrijving van het Philips Millersysteem voor het opnemen van reportages, had nog nooit van dat systeem van opnemen van geluid gehoord, ken het alleen van het geluidsspoor op oude films. Maar er staan nog heel veel meer interessante dingen in.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum