radioplaatje

Nederlands Forum over Oude Radio's

Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio's en gerelateerde zaken.

radioplaatje
menuknop Forum  menuknop Gebruiksaanwijzing menuknop Artikelen  menuknop Forumbeheer 
menuknop Links  menuknop Archief 1999-2007  menuknop Donateurs  menuknop Tips & Trucs 

Reglement & Gebruiksaanwijzing


Dit is het reglement en de gebruiksaanwijzing van het radioforum. Hier vindt u zowel tips voor het gebruik als bindende regels. Gebruikers van het forum dienen deze pagina gelezen te hebben alvorens ze bijdragen op het forum mogen schrijven.


Inhoud

Doelgroep
Starten van een discussie
Reageren in een discussie
Etiquette
Verkoop
Afbeeldingen of links toevoegen
Recentste berichten op uw website
Enkele interessante discussies
Misbruik


1. Doelgroep

1.1

Houd u aan de doelgroep van het forum

Dit is een discussieforum over de techniek in brede zin (elektrisch, mechanisch, kastrestauratie, datering, namen op de schaal, identificatie en datering van onbekende radio's) van buizenradio's en andere buizenapparatuur. Topics over de buizenradio in ruimere zin (bijvoorbeeld over vormgeving, materiaalkeuzes, historische uitzendingen, achtergrond historische zenders, merkhistorie, radioverenigings- of clubnieuws) worden getolereerd, zolang het niet gaat overheersen.
Als leidraad gesteld dat alleen alles wat met elektronenbuizen te maken heeft is toegestaan. Hierbij wordt de nadruk gesteld op historische buizentechniek van voor 1970. Een uitzondering wordt gemaakt voor moderne buizenversterkers, maar dan alleen voor de technische aspecten daarvan. Voor historische transistortechniek wordt verwezen naar het transistorforum (te vinden via het hoofdmenu en de links-pagina van dit forum).

1.2

Houd het forum on-topic

Dit forum gaat over de techniek van de buizenradio en andere buizenapparatuur. Discussies over bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, jaren 50 interieur, of andere sfeerbeelden uit de buizentijd zijn niet toegestaan. Voor dat soort zaken kunt u beter een nostalgieforum opzoeken.

1.3

Een beeldbuis is geen buis in de ogen van dit forum

Dus geen discussies op het forum over moderne TV's onder het mom van "er zit toch een buis in"?

1.4

Het forum is geen marktplein, verkoop enkel toegestaan onder voorwaarden vermeld in punt 5

Iedere verzamelaar ontkomt niet aan het ruimtespook en moet wel eens opruimen. Daarom is het beperkt aanbieden van toestellen en/of onderdelen toegestaan, zolang het de normale discussies niet gaat overheersen. (Zie de verkoopregels verderop op deze pagina).

1.5

Discussies over de gang van zaken op andere websites zijn niet toegestaan

In het verleden kwamen er veelvuldig discussies op gang over absurde aanbiedingen op de verkoopsite Markplaats.nl. Dat soort discussies horen niet thuis op dit forum, laat Marktplaats Marktplaats zijn, en het radioforum het radioforum blijven.

1.6

Discussies over de staat van radio's die elders worden aangeboden zijn niet toegestaan

Hetzelfde geldt voor discussies over de staat van radio's die op andere websites zoals Marktplaats worden aangeboden. Hebt u vragen over die radio, neem dan contact op met de betreffende verkoper, maar val het forum er niet mee lastig.

1.7

Het vragen om een waardebepaling met als doel verkoop op een veilingsite is niet toegestaan

Het forum is geen taxatiebureau

1.8

De op deze pagina weergegeven regels zijn strikt en bindend

Het is niet toegestaan om "eigen interpretaties" van de regels toe te passen. Neem bij twijfel eerst contact op met het forumbeheer

1.9

Discussies op het forum over het forumbeheer zijn niet toegestaan

Discussies op het forum over individuele bans, gebruikers en moderators zijn niet toegestaan. Hebt u vragen aan het forumbeheer, doe dat dan per e-mail of op de pagina van het forumbeheer. Let wel op dat het forumbeheer niet altijd per direct antwoord kan geven. Wacht in ieder geval enkele dagen, voordat u de vraag herhaalt.

1.10

Overtreden regels kan leiden tot uitsluiting van het forum

Overtreders van deze regels worden meerdere malen gewaarschuwd, en mogelijk uiteindelijk geband. Dit wordt per situatie bekeken. Bans kunnen tijdelijk zijn bij kleine overtredingen, of permanent bij grove overtredingen.

2. Starten van een discussie

2.1

Registratie op dit forum is verplicht

Om te berichten te kunnen plaatsen bent u verplicht om u te registeren. Bij registratie moet u een gebruikersnaam (geen schuilnaam of z.g. nickname) en een geldig e-mailadres invullen. Bij gelukte registratie wordt een activeringslink naar dit e-mailadres gestuurd. Zonder gebruik van deze activering kan nog geen bericht geplaatst worden. Het is niet mogelijk met één e-mailadres meerdere profielen aan te maken. (Ter informatie: het e-mailadres wordt niet zichtbaar gemaakt op het forum). Als u alleen berichten wilt lezen hoeft u zich niet te registreren.

2.2

Bijdragen op het forum plaatsen kan enkel na registratie

Als geregistreerde gebruiker kunt u bijdragen op het forum plaatsen, zolang u zich houdt aan de gebruikelijke etiquette op internetforums (Google op "netiquette") en de algemene fatsoensregels. Zie verder ook punt 4 van dit reglement

2.3

Gebruik de zoekfunctie van het forum voordat u post

Voordat u een vraag stelt, wordt er wel van u verwacht, dat u eerst kijkt of de vraag al eens eerder gesteld is. Hiervoor kunt u de zoekfunctie gebruiken. Deze is bovenin het menu te vinden. Dit voorkomt dat een bepaalde vraag steeds weer terug komt (zie "Enkele Interessante Discussies" voor meer informatie).

2.4

Begin enkel een discussie als u ook werkelijk iets te melden of een vraag hebt

Hou het forum serieus, en plaats niet zomaar iets voor de "gezelligheid".

2.5

Schrijf duidelijk Nederlands

Gebruik hoofdletters aan het begin de een regel; gebruik komma's en punten daar waar het hoort. Dit komt de leesbaarheid ten goede, en voorkomt dat uw bericht niet of verkeerd begrepen wordt. Beschrijf in het bericht zo nauwkeurig mogelijk het probleem. Vermeldt het merk en typenummer van het toestel. Plaats indien mogelijk schema's of foto's van (een deel van) het toestel. Gebruik verder geen onnodige HOOFDLETTERS, BB code of Smiley's. Iets benadrukken mag in uw bericht, maar overdrijf niet. Het gaat toch vooral om de inhoud van het bericht, niet om "het uiterlijk".

2.6

Geef uw onderwerp een duidelijke titel

Het onderwerp (ook topic of thread genoemd) is de start van een discussie. De topictitel is een korte omschrijving van het relevante onderwerp. Kies de titel zo, dat men aan de titel kan zien waar het onderwerp over zal gaan.
De volgende soorten titels voldoen niet aan de regels:

 • Te lange titels (zes tot zeven woorden is normaal wel voldoende).
 • Te korte titels zoals "help" en "vraag".
 • Titels die SMS- , BrEeZaH- of andere groepstaal bevatten.
 • Titels die een overmaat aan uitroeptekens of vraagtekens bevatten.

Dit voorkomt dat een bericht eerst moet worden geopend alvorens men weet waar het over gaat.

2.7

Plaats uw bericht in de juiste categorie

Geregistreerde gebruikers kunnen in hun profiel een selectie maken van de categorieën die ze standaard wensen te zien. Het is daarom van groot belang om uw bericht in de juiste categorie ('Aangeboden', 'Techniek', 'Gezocht', enz.) te plaatsen. Plaatsen in de verkeerde categorie kan leiden tot minder gerichte antwoorden. (Bij verkoopadvertenties kan plaatsen in de verkeerde categorie zelfs leiden tot verwijdering van het bericht).

2.8

Probeer de topics zoveel mogelijk te bundelen

We bedoelen hiermee dat u niet onnodig een nieuwe topic moet starten wanneer het onderwerp al een aantal threads lager wordt behandeld. U kunt dan beter gebruik maken van de "Reageer op dit bericht"-functie. Bundelen houdt het forum overzichtelijk. Bij overtreding van die regel wordt echter meestal niet verwijderd, maar wordt het bericht verplaatst naar een passende thread. Dus voordat u meent dat uw bericht misschien is verwijderd, kijk dan even in de lijst met "recente berichten" of het daar nog te vinden is.

2.9

Denk na over hoe uw bericht over zal komen op de lezers

Iedere gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn of haar berichten, u zult zelf de consequenties van uw gedrag moeten dragen. Daarom een tip: alvorens u een bericht verzendt, lees deze nog eens door en bedenk hoe uw bericht op een ander over kan komen en wat de mogelijke reacties kunnen zijn.

2.10

Post niet teveel berichten achter elkaar in korte tijd

Dit wordt als "bulkposten" gezien en irriteert uw mede-forummers, zeker in het geval van berichten die weinig toevoegen aan eerdere berichten.

2.11

Vermijd stokpaardjes

U kunt helemaal vol zijn van een bepaald merk of toestel, en er "uren" over willen praten. Bedenk echter dat anderen die passie doorgaans niet delen en niet zitten te wachten op de zoveelste discussie over hetzelfde onderwerp.

2.12

Bewerk en/of verwijder eigen bijdragen waarover u niet tevreden bent

Wanneer u achteraf niet tevreden bent over uw geplaatst bericht, plaats dan geen nieuw bericht, maar bewerk het bestaande bericht. U kunt uw eigen berichten gedurende één uur na plaatsing zelf wijzigen of verwijderen (let op: verwijderen kan alleen als er nog niemand op het bericht gereageerd heeft). Is die tijd verstreken en u komt er achter dat de informatie in het bericht niet meer geldig is, kunt u het beste zelf op het eigen bericht reageren om het uit te leggen.

2.13

Forumbeheer verwijdert op verzoek nooit (oude) berichten

Eenmaal geplaatste berichten blijven geplaatst. Forumbeheer zal daarom nooit oude berichten of threads verwijderen, omdat het antwoord de poster niet bevalt of anderszins niet het verwachtte antwoord bracht (zie ook punt 2.9). Een uitzondering wordt gemaakt als een discussie dusdanig ontaard is. dat de hele thread niet meer op het forum thuis hoort. Doorgaans wordt in dat geval echter al door het beheer zelf ingegrepen voordat gebruikers gaan klagen.

3. Reageren in een discussie

3.1

Reageer enkel binnen de doelgroep van dit forum

Antwoorden (reacties, reply's) op een onderwerp, dienen binnen de doelstelling van het forum te vallen. Een kleine hoeveelheid off-topic in een antwoord wordt getolereerd, zolang die hoeveelheid niet overheerst. Voordat u een reactie toevoegt wordt u geacht het hele topic te hebben gelezen.
De volgende types reacties zijn in strijd met de regels:

 • Reacties die alleen maar off-topic bevatten.
 • Reacties die geen enkel verband hebben met het onderwerp van de thread (topic kapen)
 • Reacties zonder relevante informatie, zoals inhoudsloze one-liners, of reacties als "zie mail", of "mee eens"
 • Reacties waarin SMS- , BrEeZaH- of andere groepstaal staat.
 • Reacties die onnodig lange quotes bevatten. (Quote alleen relevante tekst)
 • Flames naar andere gebruikers en / of moderatoren.
 • Wannabe moderator opmerkingen. Laat het modereren aan de moderatoren over.
 • Overmatige reclame.
 • Illegale links.
 • Zeurverhalen over taalgebruik.

Met name het "wannabe moderator"-gedrag en het "topic kapen" is een bron van ergernis bij de andere gebruikers.

3.2

Reageer alleen als u informatie hebt die iets toevoegt

Het forum is een discussieforum en geen babbelbox. Reageer dus enkel als u iets zinvols aan een discussie toe te voegen hebt. Laat ook nietszeggende berichten als "zie mail", "vind ik ook", "die radio had mijn opa ook", of andere informatieloze oneliners achterwege. Kom verder ook niet met "gevatte" opmerkingen, lolbroekerij, of allerlei gissingen of aannames die u niet hard kunt maken. Kortom; blijf serieus, en als u niet zeker weet of u een passend antwoord kan geven, wacht dan eerst of iemand anders beter met de vraag uit de voeten kan. Een forumvraag is geen wedstrijd om wie het eerst reageert.

3.3

Reageer enkel op de oorspronkelijke vraag

Begin niet binnen de thread een andere discussie die geen verband houdt met het oorspronkelijke onderwerp (het zogenaamde "topic kapen"). Roept een discussie een andere vraag bij u op, start dan een nieuwe thread. "Topic kapen" is een voortdurende bron van ergernis. Hierdoor verzandt een discussie in zaken waar de vraagsteller niet om gevraagd heeft, en waarbij zijn vraag in het geheel niet meer ter sprake komt.

3.4

Laat bij reacties de oorspronkelijke titel van het onderwerp zo veel mogelijk intact

Het wijzigen van de titel leidt vaak tot verwarring. Verder is het wijzigen op zich al een indicatie dat u van plan bent van het oorspronkelijke onderwerp af te willen wijken.

3.5

Citeer alleen de relevante tekst waarop u gaat reageren

Wanneer u antwoordt op een bericht van iemand en u wilt diegene citeren, citeer dan beknopt de relevante gedeelten van het oorspronkelijke bericht in het antwoord, en laat de rest van het oorspronkelijke bericht weg.

3.6

Het forum wordt gemodereerd; accepteer beslissingen van het forumbeheer

Het forum wordt gemodereerd. Echter, alle berichten worden aanvankelijk wel onmiddellijk geplaatst zonder tussenkomst van een moderator. Alleen als blijkt dat een bericht absoluut niets met de doelgroep van het forum te maken heeft, of de bijdrage is kwetsend voor personen, of de bijdrage is in strijd met de etiquette, kan een moderator besluiten om de bijdrage weer te verwijderen.

3.7

Let op de auteursrechten van de teksten op het forum

Door gebruik te maken van het forum doet u automatisch afstand van het auteursrecht op de door u geplaatste teksten. Met andere woorden, het auteursrecht ligt dan bij het Nederlands Forum over Oude Radio´s. Het Nederlands Forum over Oude Radio´s is daarom vrij om de geplaatste teksten te gebruiken voor allerlei andere zaken binnen het forum (bijvoorbeeld voor de tips en trucs pagina). Het forum zal nooit e-mailadressen beschikbaar stellen aan derden. Overname van de geplaatste teksten is verder alleen toegestaan na schriftelijke (bij voorkeur per e-mail) toestemming van het Nederlands Forum over Oude Radio´s. Denk er verder ook aan dat als u teksten of afbeeldingen plaatst dat daar geen auteursrecht van derden op rusten. Het Nederlands Forum over Oude Radio´s kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schendingen van auteursrecht gepleegd door de gebruikers van het forum.

3.8

Reageren op berichten in het archief is toegestaan

Reageren op berichten in het archief is mogelijk. Let er wel op dat zo'n bericht minder opvalt doordat het op de hoofdpagina alleen zichtbaar is in de lijst van recente berichten.

3.9

Op gesloten discussies of berichten mag niet gereageerd worden

Sommige discussies worden door het forumbeheer gesloten. Dat kan om drie redenen zijn: òf de discussie is ontaard in een zinloze (welles-nietes) discussie, òf de discussie hoort niet thuis op dit forum maar het was niet nodig om te verwijderen, òf het gaat om een mededeling van het forumbeheer die niet bedoeld is als discussiepunt. In alle gevallen kunt en mag u niet meer reageren. Het is ook niet toegestaan om dan maar een nieuwe discussie over hetzelfde onderwerp te starten. Wilt u toch reageren dan kunt u het beste een e-mail sturen naar de schrijver van de bijdrage waarop u wilt reageren.

3.10

Reageren op verwijderde berichten is niet toegestaan

Op het forum inhaken op of heropenen van verwijderde berichten is niet toegestaan. Doorgaans plaatst het forumbeheer de reden in het bericht zelf of op de forumbeheerpagina, wat voldoende moet zijn.

3.11

Herplaats berichten niet te snel

Soms kan het gebeuren dan een bericht geen bevredigend antwoord heeft opgeleverd. Het is dan verleidelijk om het bericht nogmaals te plaatsen om opnieuw de aandacht te vestigen. Bedenk dan wel dat het forum wordt gedragen door hobbyisten, geef de lezers de tijd om over het bericht na te denken. Het is daarom niet toegestaan om binnen enkele weken een topic te herhalen of om binnen korte tijd op een eigen bericht te reageren zonder informatie toe te voegen. (Voor herplaatsen in de categorie "Aangeboden" gelden andere regels, zie item 5.1).

4. Etiquette

4.1

Wees hoffelijk.

Indien iemand u antwoordt, bedenkt dan dat die persoon een deel van zijn vrije tijd heeft opgeofferd om u te helpen. Een bedankje is dan altijd op zijn plaats.

4.2

Houd altijd respect voor elkaar en maak geen onderscheid tussen het kennisniveau van de forumdeelnemers

Een beginner dient zich even zo goed op het forum thuis te voelen als een ingenieur met 50 jaar radio-ervaring.

4.3

Maak geen onderscheid tussen het type radio dat besproken wordt

Een eenvoudige plano uit 1965 is hier even interessant als een kathedraalradio uit 1935.

4.4

Verlaag u zelf niet tot haantjesgedrag

Opschepperij "dat mijn verzameling groter en mooier is dan die van jou", of "ik weet meer dan jij", zijn ongepast.

4.5

Kritiek op andere personen is niet toegestaan

Het is niet toegestaan om kritiek te uiten op andere personen. Een discussie over personen hoort niet op dit forum thuis. Het ter discussie stellen van de kennis of vaardigheden van iemand leidt, zeker op een open forum, al snel tot allerlei verkeerde inschattingen over zaken die heel weinig met "Oude Radio's" van doen hebben. Natuurlijk is het wel goed om kritiek, aanvullingen en verbeteringen te geven op feiten, meningen of andere zaken die op dit forum worden aangedragen door anderen.

4.6

Schuilnamen op het forum zijn ongewenst

Het is voor het forumbeheer en de gebruikers onmogelijk te bepalen of de naam van de auteur de echte naam of een schuilnaam is. Het is echter niet toegestaan om onder een zogenaamde "nickname" of een nietszeggende fantasienaam te opereren, of dat dezelfde persoon onder verschillende namen op het forum opereert.

4.7

Los persoonlijke meningsverschillen op buiten het forum

Uiteraard heeft ieder persoon een eigen mening, en mag die ook uitspreken. Het is echter niet de bedoeling dat er daarom "welles-nietes" situaties op het forum ontstaan. Het is dan beter om onderling eerst per e-mail of telefoon de zaak uit te praten, en eventueel de uitkomst als één reactie op het forum te plaatsen.

4.8

Reageer als het kan op het forum en niet per e-mail

Soms gebeurt het dat in een bericht wordt gevraagd om persoonlijk contact via e-mail. Als het om een antwoord gaat waar ook de andere forumlezers wat aan hebben, is het toch aan te raden om het antwoord op het forum te plaatsen. Gaat het slechts om een persoonlijke aanvulling, dan kan uiteraard besloten worden om dat even per mail door te geven. Laat dan echter wel betekenisloze berichten als "Zie mail" op het forum achterwege.

5. Verkoop

5.1

Verkoop van radio's, onderdelen, of gerelateerde zaken is toegestaan onder voorwaarden

Beperkt zijn verkoopaanbiedingen op het forum toegestaan, maar wel onder een aantal voorwaarden. Zo mag u hiervoor uitsluitend gebruik maken van de categorie 'Aangeboden'. Deze categorie is alleen zichtbaar en toegankelijk voor ingelogde forumbezoekers. Verder gelden de volgende regels:

 • Forumbezoekers die een aanbieding willen plaatsen, dienen meerdere malen een inhoudelijke bijdrage, die geen verband hield met de categorie 'Aangeboden', aan het forum te hebben geleverd. Voor uitzondering op deze regel (te denken valt aan nalatenschappen, gratis aanbiedingen, radiobeurzen, enz.) wordt men verzocht per e-mail contact op te nemen met het forumbeheer.
 • Van de rubriek 'Aangeboden' mag uitsluitend gebruik gemaakt worden door forumbezoekers die hun e-mailadres in hun profiel toegankelijk hebben gemaakt. (Let op: dat geldt dus zowel voor de aanbieders als de geïnteresseerden.) Daardoor zijn zij bereikbaar via de enveloppe achter hun gebruikersnaam en in hun profiel. Aanbiedingen- en/of reacties daarop, die niet aan deze regel voldoen, worden zonder commentaar definitief verwijderd.
 • Aanbiedingen dienen altijd voorzien te zijn van een prijs.
 • Het vragen om biedingen is uitdrukkelijk niet toegestaan.
 • Bij een aanbieding is het verplicht om te vermelden waar de artikelen zich bevinden. Bij voorkeur de woonplaats, maar (als u erg op uw privacy bent gesteld) een grote plaats dichtbij is ook acceptabel.
 • Er wordt niet afgedongen, of anderzijds onderhandeld over prijzen, op het forum. Wilt u toch nog wat over de prijs onderhandelen, doe dat dan rechtstreeks met de verkoper.
 • Men mag eventueel een link plaatsen naar aanbiedingen op een eigen website, op voorwaarde dat daar duidelijke prijzen zijn vermeld.
 • Een verwijzing naar een eigen aanbieding op een commerciële website (bv. Marktplaats of Ebay) is niet toegestaan.
 • Een aanbieding mag uitsluitend in de categorie "Aangeboden" worden geplaatst.
 • Een aanbieding moet het karakter hebben van een opruiming van overtollige goederen. Verzamel daarom eerst al uw aan te bieden goederen en bied ze aan in één thread, en dus niet telkens om de paar dagen een deel aanbieden. (Zie ook volgend punt). Opm: de opruiming kan uiteraard ook bestaan uit één enkel toestel.
 • Bundel meerdere aanbiedingen in één bericht of één thread, in plaats van een hele rits nieuwe berichten. Als regel gaan we er van uit dat één aanbiedingenbericht of -thread per maand ruim voldoende moet zijn voor een opruiming van uw overtollige goederen. Het aantal te verkopen objecten in die betreffende thread of bericht is echter onbeperkt. Het bundelen van verkoopberichten houdt het forum overzichtelijk zodat de technische discussies niet 'ondersneeuwen' tussen de aanbiedingen. De beoordeling van de frequentie van de aanbiedingen ligt bij het beheer.
 • Als er geen reacties op de aanbieding op het forum komen of er niet tot een transactie wordt gekomen, is het toegestaan om de goederen, vanaf drie dagen na eerste plaatsing van de aanbieding éénmalig in prijs te verlagen (onder verwijzing naar de oorspronkelijke aanbieding). Daarna mag het artikel binnen zes maanden niet opnieuw aangeboden worden (dit voorkomt het "leuren" met artikelen).
 • Een aanbieding is geen discussie-item. Vragen om meer informatie over het toestel, betaling, waar op te halen, kunt u het beste per mail met de verkoper bespreken. Wel mag de verkoper bij geslaagde verkoop even en berichtje plaatsen dat het toestel niet meer beschikbaar is. Zeurverhalen over mislukte transacties, vermeende "voorrangsregels", zijn niet toegestaan.
 • Het "verstoppen" van artikelen die niet bij het forum passen tussen wel forumgerelateerde zaken is niet toegestaan. Dus niet "stiekem" transistorapparaten of -boeken tussen de buizenradio's in een aanbieding zetten.

5.2

Ruilen radio's, onderdelen, of gerelateerde zaken is toegestaan

Ruilen van toestellen of onderdelen is een belangrijk aspect van de hobby. Het is wel verplicht om bij een ruilaanbod te vermelden wat er voor het aangeboden object wordt terug verwacht.

5.3

Veilen van radio's, onderdelen, of gerelateerde zaken is niet toegestaan

Het is niet toegestaan om het forum gebruiken om radio's, onderdelen, of gerelateerde zaken te veilen of om biedingen te vragen. Hiervoor zijn de echte veilingsites zoals eBay, MarktNet, Qoop, Marktplaats, en Speurders

5.4

Verwijzen naar een veilingsite is niet toegestaan

Het is niet toegestaan om het forum te gebruiken om te wijzen op (eigen) aanbiedingen op een veilingsite. Dit is een forum om te discussiëren over oude radio´s en gerelateerde zaken. Reclame maken voor commerciële activiteiten is niet toegestaan.

5.5

Verwijzen naar commerciële sites is niet toegestaan

Uitzondering is als het gaat om een gericht antwoord op een vraag om een bepaald onderdeel. Ongevraagd reclame maken is niet toegestaan.

5.6

Vragen om waardebepaling van een radio mag, maar er zijn geen rechten aan te ontlenen

Soms wordt de vraag gesteld wat een oude radio nog waard is. Let daarop op, dat de waarde van een radio wordt bepaald door de mate van vraag en aanbod. Daarbij zijn de in- en uitwendige staat, de originaliteit van het gebodene, maar ook een eventuele emotionele waarde van belang. Een duidelijk antwoord is daarom moeilijk te geven, zeker als het apparaat op afstand beoordeeld moet worden. Voor een waardebepaling is dus zowel kennis van de markt als diepgaande kennis van het onderhavige object noodzakelijk. U zult daarom tevreden moeten zijn met een ruwe prijsindicatie en u zult zich er vooral van bewust moeten zijn dat een dergelijk advies in het algemeen afkomstig is van een (goed willende) amateur. De betrouwbaarheid van zo'n advies zal dus in sommige gevallen twijfelachtig zijn.

5.7

Het aanbieden van informatie op dragers zoals CD-ROM, DVD of anderssoortige digitale dragers is verboden

Het op het forum aanbieden ter verkoop of ruiling of het gratis weggeven van informatie op dragers zoals CD-ROM, DVD of anderssoortige digitale dragers is verboden. Hiervan uitgezonderd zijn originelen. In welk geval de adverteerder verplicht is te vermelden:

 • de bron/uitgever
 • volledige titel
 • dat het hier een originele uitgave betreft

Reden voor deze regeling is, dat het forumbeheer, in het kader van de wet op het Auteursrecht 1912, niet kan controleren wat legaal danwel illegaal is verkregen en daarom niet verantwoordelijk gehouden wil worden voor/niet wil meewerken aan een illegale en mogelijk kriminele activiteit.

6. Afbeeldingen of links toevoegen

6.1

Algemeen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen afbeeldingen die al ergens op het internet staan, en afbeeldingen die lokaal op de PC staan. Afbeeldingen die al op het web staan kunt u toevoegen door het adres (URL) van het plaatje te plaatsen tussen BB-codes volgens deze methode: [img]http://www.uwlink.nl/uwplaatje.jpg[/img]. Afbeeldingen die op uw lokale PC staan kunt u toevoegen met de "Upload"knop in het invulformulier. Hiermee verschijnt een hulpvenster waarmee u de afbeelding naar de webserver van het forum kunt overbrengen. Volg de instructies in dat venster op, om de afbeelding te plaatsen. Let er wel op dat de afbeelding niet te groot is. Te grote afbeeldingen kunnen door het forum geweigerd of automatisch verkleind worden.

6.2

Houd de grootte van een afbeelding beperkt

Een plaatje toevoegen is om een bericht te verhelderen. Om lange laadtijden te voorkomen is het wenselijk de plaatjes niet te groot te maken. Een maximum van 30 kbytes is een redelijke grens. Bij grotere plaatjes is het aan te raden alleen een verwijzing (link, URL) op te geven naar het plaatje.

6.3

Let op de juiste locatie (URL) van de afbeelding

Een veel gemaakte fout is dat de URL van een webpagina wordt opgegeven, waarop het plaatje zich bevindt. Let daarom op dat de opgegeven URL met ".jpg", ".gif" of ".png" eindigt en niet met ".htm", ".html" of ".php".

6.4

Pas op bij gratis providers voor afbeeldingen

Bij sommige gratis providers worden bij sommige pagina's ook van die kleine "pop-up" venstertjes geactiveerd. Soms gebeurt dat ook bij het laden van een los plaatje. Als dit het geval is bij het plaatje in het forumbericht, dan gaat het fout. De enige oplossing is om het plaatje eerst op een andere site onder te brengen.

6.5

Toevoegen aanklikbare links in een bericht

U kunt dit doen door de link (URL) te plaatsen tussen zogenaamde BB-codes, bijvoorbeeld: [link]http://www.uwlink.nl[/link]. Een makkelijk hulpmiddel is de "Link"-knop in het invulformulier. Hiermee verschijnt een klein hulpvenster waar u de URL in kunt voeren. Daarna wordt de link automatisch met de juiste BB-codes in het invulveld geplaatst

7. Recentste berichten op uw website

Met JavaScript kunt u de nieuwste berichten op het forum op uw eigen homepage integreren. Hiermee kunnen bezoekers van uw homepage daar al zien of het zich loont om ook naar het forum te gaan. Bovendien krijgt uw homepage daardoor een dynamischer indruk. Het JavaScript wordt bij iedere nieuw bericht automatisch geactualiseerd. Standaard worden de 3 laatste berichten getoond, maar het is mogelijk om te kiezen tussen 1 t/m 10 berichten

De HTML-code, die u moet inbouwen, ziet er als volgt uit:

<script type="text/javascript" src="https://www.nfor.nl/recent.php"></script>

Het resultaat is dan:

Indien u meer of minder nieuwe berichten wilt laten zien, dan kunt u dat instellen door het commando "?items=nr" toe te voegen aan de URL. Voor 5 items is de HTML code dan:

<script type="text/javascript" src="https://www.nfor.nl/recent.php?items=5"></script>

Uiteraard kunt u er dan zelf een fraaiere opmaak van maken, door bijvoorbeeld de achtergrondkleur te veranderen, er een kader omheen plaatsen, of een titel geven, bijvoorbeeld:

Recentste 5 berichten op het Nederlands Forum over Oude Radio´s

8. Enkele interessante discussies

Voordat u een vraag stelt in het forum is het handig om eerst eens te kijken of de vraag al eerder gesteld is. Kijk daarom eerst in de Tips en Trucs pagina (te vinden op de servicepagina's van het forum). Een andere methode is het gebruiken van de zoekfunctie van het forum. Kies een zo nauwkeurig mogelijke zoeksleutel (bijvoorbeeld: "politoeren", "datering", "B2X80U", "schaalglas"). Vaak wordt dan wel een aantal bijdragen gevonden die relevante informatie bevatten.

9. Misbruik

Door gebruik te maken van het forum bindt u zich automatisch aan de regels van het forum. In het uiterste geval kan de toegang tot het forum worden ontzegd. Dit gebeurt echter alleen na voortdurende moedwillige overtredingen van de forumregels en/of pogingen tot sabotage.