radioplaatje

Nederlands Forum over Oude Radio's

Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio's en gerelateerde zaken.

radioplaatje
menuknop Forum  menuknop Gebruiksaanwijzing menuknop Artikelen  menuknop Forumbeheer 
menuknop Links  menuknop Archief 1999-2007  menuknop Donateurs  menuknop Tips & Trucs 

Inhoud Artikelen

Artikelen


Een PLL Gestuurde VHF TV Modulator

door Otto Tuil


Inleiding:

Sinds oktober 2006 zijn in Nederland de uitzendingen van analoge TV-signalen gestopt. Voor de verzamelaars van oude TV's rest dan ook een kabelaansluiting of zelf een TV modulator te bouwen. Omdat de oudste TV's alleen de beschikking hebben over een VHF kanalenkiezer is het zinvol om een VHF modulator te gebruiken. Ik heb op het internet rondgekeken en kwam diverse voorbeelden tegen. O.a. Elektuur heeft in 1985 al eens een schakeling van een VHF modulator gepubliceerd. Het nadeel is echter dat de meeste ontwerpen geen geluid hebben, of dat er zelf een spoel moet worden gewikkeld. Gelukkig had Freescale (v.h. Motorola, heden NXP) een IC in het assortiment dat precies dat doet wat we willen: de MC44BC375UEF. Dit IC is bedoeld voor videorecorders, set top boxes, enz, en "zendt" naar keuze uit op VHF kanaal 3 of 4. Verder heeft het IC geen spoelen nodig, en is dus zeer eenvoudig in het gebruik De enige nadelen zijn dat het IC alleen in een SMD behuizing verkrijgbaar is, en dat het IC heden moeilijk te vinden is. Enig zoekwerk is daarom onontkoombaar.


De schakeling:

In figuur 1 is het schema van de modulator weergegeven. Zoals vermeld wordt het hart van de schakeling gevormd door de MC44BC375UEF. De afgebeelde schakeling is rechtstreeks overgenomen uit een toepassingsvoorbeeld van Freescale:

Schema

Figuur 1: Schema van de VHF modulator.

De video en audio ingangen zijn afgestemd op de signaalniveaus van DVD spelers of andere videoapparatuur met een composiet video uitgang (gele tulpplug). De uitgang levert een HF-signaal dat rechtstreeks op de antenne-ingang van de TV kan worden aangesloten.

Voor de Europese TV-norm dienen C15 en C11 niet geplaast te worden. Verder moet jumper JP1 geplaats worden om de geluidsdraaggolf op 5,5 MHz te zetten. Met jumper JP2 kan gekozen worden tussen VHF kanaal 3 en kanaal 4. JP3 dient om de sterkte van het geluid in te stellen. In de praktijk merkte ik weinig verschil in de instelling van JP3.


De opbouw:

De schakeling is overgezet op een enkelzijdige printplaat (download lay-out) met afmetingen van 9 x 5 cm. Het SMD IC wordt aan de soldeerzijde van de print geplaatst. Hieronder zijn de componentenzijde en de soldeerzijde van het prototype afgebeeld:

PCB cz

PCB sz


Bediening:

Het gebruik is zeer eenvoudig. De audio en video signalen worden aangesloten op J1 resp. J2. Een coax-verbinding wordt vervolgens aangelegd tussen J3 en de antenne-ingang van een TV. Een netadapter met een spanning tussen 8 en 12 wordt tenslotte aangesloten op J4. Stem de TV af op het gekozen kanaal en de modulator is klaar voor gebruik. Ik zelf heb de modulator aangesloten op een goedkope DVD speler. Als TV heb ik eerst een klein draagbaar Erresje gebuikt (type: 121123XB/04X):

TV Z/W


Daarna heb ik ook nog even getest op een moderne Philips kleuren-TV:

TV Kleur


Veel Succes,
Otto Tuil

Update 15 april 2018