Microfonie en door emissie veroorzaakte brom (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 17.08.2011, 19:31 (4848 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Al enige tijd ben ik bezig met het bouwen van een buizenvoorversterker. Inmiddels is de RIAA-versterker met ingangen voor een magnetodynamische platenspeler af en hij doet het nog best aardig ook. De ingangsbuizen zijn EF86's van het Londense merk Trigon. (Het zou me niks verbazen als Trigon ze weer uit Rusland of China importeert, maar dat terzijde.)

Nu zijn die EF86's vrij microfonisch. Als je er een tikje tegen geeft, hoor je ze door de luidspreker zachtjes rinkelen. Het gekke is alleen dat ik dezelfde hoge rinkeltoon ook wel eens hoor zonder er een tik tegen te geven, die toon begint dan spontaan en verdwijnt weer na een tijdje. Eergisteren stond een helft van de stereoversterker zelfs een complete kant van een langspeelplaat te rinkelen (daarna heb ik 'm uitgeschakeld), gisteren was hij daarentegen stil.

Uiteraard zijn er wel wat laagfrequent mechanische trillingen van de voedingstransformator. Kan dat dit microfonische gepiep veroorzaken? Waarom is het het ene moment dan erger dan het andere?

Dan nog een vraag over brom: in de gegevens van de EF86 (ik ben even vergeten bij welk merk) wordt onbedoelde emissie van de gloeidraad en de daardoor onstaande elektronenstroom naar de kathode als een oorzaak van brom genoemd. Mede daarom wordt aangeraden de kathode stevig te ontkoppelen.

In een artikel uit de jaren vijftig heb ik wel eens het advies gelezen om de gloeidraad op een hogere spanning dan de kathode te zetten om zo van brom af te komen. Als ik het goed begrijp is de bedoeling daarvan om de elektronenstroom van de gloeidraad naar de kathode te blokkeren doordat de kathode dan negatief is ten opzichte van de gloeidraad. Krijg je dan echter niet hetzelfde probleem, maar dan met emissie van de kathode en elektronen die naar de gloeidraad gaan? Waarom is het ene erger dan het andere?

Overigens merk ik bij mijn voorversterker geen enkel verschil als ik dit probeer. Wat wel heel erg veel invloed heeft, is de plaats en de richting van de voedingstransformator. Hij doet het het beste met de voedingstrafo op enige afstand naast de versterker.

Met vriendelijke groeten,
MarcelvdG


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum