Onbekende antieke Philips (zend?) ontvanger (Gezocht)

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 13.09.2011, 14:28 (4632 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Beste mensen.
Vanmiddag tijd gehad om het apparaat te "ontkasten" en beter te bekijken.
Mijn eerder gebruikte term van "zoodje" sloeg op het bij een eerste blik vreemde verzameling buizen.
N.m.l de 21 serie, een novalbuis, een miniatuurbuis, EM34 en Az1.
Nu blijkt echter dat het apparaat door een latere gebruiker is aangevuld met een aantal zaken en zijn er gelukkig een paar kleine wijzigingen vaan de schakeling uitgevoerd.
Op de plek van nummer 1947 zit een gebroken radiobuis, geen glas en dus ook geen type belettering.
Ik heb nog niet opgezocht of dat nummer bij een bepaald type radiobuis hoort.
Wat mij ook opviel is dat de bedrading naar en van de voedingstrafo bestaat uit plasic draad wat omwikkeld is met een smalle strook dun blik.
Op diverse plekken zijn verschillende van deze draden met elkaar onwrikbaar met ekaar verbonden door middel van solderen.
De antenne ingang die normaal aan de achterkant zit is dmv een aangebrachte coaxkabel naar de frontplaat gebracht. Dit is niet origineel.
Ook het aluminium plaatje met de "moderne" buis en de xtal houder is veel later aangebracht. Dit lijkt een extra X-tal oscillator te zijn (7500kHz).
Voorts is een miniatuur buis op de plaats van een andere buis d.m.v. een nieuw buisvoetje op de plek van de oude buis aangebracht. Ook wat zeer kleine wijzigingen in de bedrading aan de onderkant.
De afstemeenheid bestaat uit twee 4-delige afstemcondensatoren.
De fijnafstemming d.m.v. ronddraaiende plaatjes, de grofafstemming door een voor mij bekende 4-delige schuifbus-afstemcondensator. Dit zijn ronde blikjes die in elkaar schuiven.
Voor de rest is deze afstemeenheid gemonteerd in een dikwandige gietaluminium behuizing geplaatst. Ook de aandrijving van deze beide afstem C's is gemonteerd in een bijna bomvrije behuizing.
Er zijn geen typenummers of andere gegevens te vinden op de spoelen of (mf) trafo's. Alleen op een kleine zwarte (type uitgangstrafo) trafo staat een nummer zoals vaak door Philips wordt gebruikt.
Voor de rest veel "teerklonten"draadweerstanden etc. Echt wel 100% Philips.
Ik stuur nu wat verkleinde foto's mee van de bedrading, opstelling van de onderdelen etc.
Met vriendelijke groet, Ruud[image][image][image][image][image][image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum