Weerstand Philips 470 A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.10.2011, 19:35 (4799 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Bij veel moderne weerstanden is de toegestane dissipatie lager naarmate de temperatuur hoger is.

Dat was bij ouderwetse weerstanden ook al het geval, om begrijpelijke redenen. De temperatuur onder het chassis van dit toestel is overigens lager dan de temperatuur die in veel moderne apparatuur optreedt.

Je zou je kunnen afvragen bij welke omgevingstemperatuur een "derating" van het wattage van zo'n koolfilmweerstand nodig is. Bij vrijwel alle moderne koolfilmweerstanden wordt door de fabrikant hiervoor een temperatuur van 70 graden Celcius opgegeven. Aan de onderkant van het chassis van een buizenradio wordt een dergelijke temperatuur echter niet gehaald, tenzij het toestel in brand staat.

Overigens heb ik wel degelijk een forse marge in acht genomen bij het bepalen van het wattage van deze koolfilmweerstand. Nominaal is de belasting immers 578 mWatt, bij gebruik van de aanbevolen 1000 mWatt weerstand is de bruto marge dus 1000 : 578 x 100% = 173%.

Door even te letten op details zoals de spanning op C1 en C2 boek je nog een ander voordeel. Je kan op die manier immers snel zien of er sprake is van lekke condensatoren en andere ongemakken. Wanneer het gedissipeerde vermogen in de weerstand b.v. 900 mWatt zou zijn (ruim 1,5 zo hoog als de opgegeven nominale waarde) dan is het natuurlijk zinvol om even te kijken hoe dat komt. En vervolgens de aldus opgespoorde lekke C (of C's) te vervangen. Dat lijkt me altijd beter dan het monteren van een zwaardere weerstand.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum