Meten steilheid buis (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.12.2011, 16:27 (4742 dagen geleden) @ dw

Mijn vraag is of ik absoluut MOET meten met de opgegeven Vg1 spanning, vermits de anodestroom/roosterspanning curve niet lineair is, vermoed ik van wel. En dit omdat men toch de buis wil laten werken in het rechte stuk van de curve.

je kan uiteraard de steilheid meten bij elke instelling van de buis.

Omdat je de gemeten steilheid vervolgens wilt gaan vergelijken met de door de fabrikant opgegeven steilheid moet je in dit geval de steilheid meten bij de door de fabrikant opgegeven anodestroom en bij de opgegeven anodespanning. Alleen dan is een vergelijking zinvol. Of de roosterspanning dan precies gelijk is aan de opgegeven roosterspanning is van ondergeschikt belang. Ook de vraag in hoeverre de karakteristiek "recht" is, is van ondergeschikt belang. De karakteristiek is immers nooit een rechte lijn, maar buigt altijd naar links bij een lagere anodestroom.

Wanneer je de steilheid meet bij een andere anodestroom c.q. anodespanning dan is een vergelijking niet meer zinvol. Een lagere anodestroom leidt bijvoorbeeld altijd tot een lagere steilheid.

In praktische gevallen kan je bij gebruikte buizen vaak beter de emissiewaarde meten. Je meet dan niet de steilheid van de buis, maar je weet wel in hoeverre de kathode van de buis is versleten. Een steilheidsmeting bij 1,2 mA op een totaal versleten ECC83 kan nog prima uitpakken, maar een emissietest brengt de waarheid aan het licht. Nu kan je daar tegenin brengen dat een ECC83 die nog 1,2 mA kan leveren dus ok is, maar hoe bruikbaar is deze buis nog na 'm een maand te hebben gebruikt?

Handelaren in tweedehands buizen vermelden om deze reden zelden of nooit de emissiewaarde. Meestal noemen ze een of ander percentage ("deze buis is nog 80%" ), of een anodestroom ("1,2 mA" ).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum