PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 18.06.2008, 17:42 (6002 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Bedankt voor je uitleg zover.

Wat betreft die 'versleten' eindbuis: die valt op de Funke W19 door de mand zodra de schakelaar doorgedraaid wordt na het meten van de ruststroom. Er wordt dan negatieve spanning op het rooster geplaatst, zodat de stuurwerking (en dus de bij de betreffende instelling behorende steilheid) zichtbaar gemaakt wordt. Eventueel de schakelaar nog een stand verder in de vacuum test stand, waar een indicatie op slecht vacuum of lek tussen roosters duidelijk kan worden.

In hoeverre de overeenkomsten tussen de normale bedrijfsomstandigheden van een buis en de testresultaten op een tester overeenkomen is uiteraard niet altijd veel te zeggen. Waar het meer om gaat is dat de tester een juist beeld geeft van de kwaliteit van een buis.
Dus dat zowel op de Funke, als op de AVO als op een emissietester (en uiteindelijk ook met het instellen van de buis volgens de fabrieksdata) er een redelijke overeenkomst is in de resultaten. Dus niet dat de ene tester de buis als twijfelachtig beoordeelt en de andere nog als zeer goed.

De aanleiding hiervoor waren de B443 en C443 die ik de afgelopen weken testte, en op zowel mijn Funke, als op een AVO Mk4 en ook bij testen volgens de fabrieksspecs, behoorlijk onder de geclaimde kwaliteit op de emissietester van de verkoper zaten. Een test van 95% op een emissietester en dan volgens de Funke/AVO/fabrieksinstelling van 50% of wat minder vind ik een groot verschil. Rijst bij mij dan sterk de twijfel of de emissietester wel goed ingesteld was (zeker na meting op een zelfde soort tester die toch ook wat minder was), of in hoeverre metingen op dat soort simpele testers überhaupt een beetje overeen komen met andere tests of reproduceerbaar zijn.

Ik heb zelf ook gemerkt, en tests mee gedaan, dat iets simpels als de netspanning behoorlijke invloed kan hebben op de meetresultaten. Zeker gezien de grote afwijkingen en schommelingen (tijdens de dag) van de netspanning. Hier in huis zit die momenteel op 233V. Overdag vaak rond de 226V en 's nachts regelmatig rond de 237V. Niet uitgesloten dat er nog grotere afwijkingen zijn. Bij mijn vader in een andere wijk van dezelfde stad, had ik enkele weken geleden een netspanning van net 220V (met hetzelfde meetapparaat gemeten).
Bij de Funke W19 is zeer duidelijk de variatie in netspanning terug te zien in de ruststroom (bij mijn test een jaar of wat geleden kon dat zomaar 10% zijn). Buisje wordt wat warmer gestookt en dus komen er meer elektronen vrij. Kan allemaal invloed hebben op de meting.
Daarom zit bij mij de tester aan een spanningsstabilisator die netjes 220V levert.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum