Detectiebrom (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 20.06.2008, 15:05 (5998 dagen geleden) @ Henk Waardenburg
Bewerkt door Ed van der Weele †, 20.06.2008, 15:30

Veel mogelijke storingsbronnen zijn in deze thread al de revue gepasseerd, schakelende voedingen (die tegenwoordig in vrijwel elk laagspanningsapparaat worden toegepast), tl- en spaarlampen en nog veel meer.

Het advies om alle apparatuur in huis uit te schakelen is minder zinvol omdat in de directe omgeving óók diezelfde storende apparaten worden gebruikt. Je kan moeilijk alle buren in een straal van 100 meter rondom je woning verbieden om hun tv, computer of spaarlampen aan te zetten omdat je graag ongestoorde AM-ontvangst wilt hebben.
Een ex-collega van mij, die een enthousiast KG-zendamateur is, ging een paar maal per jaar een aantal dagen naar een of ander verafgelegen bergdorp "waar men nog nooit van elektriciteit had gehoord" om daar zijn hobby uit te voeren. Volgens hem kon hij alleen daar verbindingen maken met andere zendamateurs die in onze geëlektrificeerde wereld onmogelijk waren.
Ik kan me heel goed voorstellen dat bij een sterke reductie van de stoornevel de ontvangst aanzienlijk verbetert.

In Nederland, en met name in dicht bevolkte steden en dorpen, is het onmogelijk onder die stoornevel vandaan te komen. Daarmee is "man made noise", zoals dit in het Engels wordt genoemd, een onvermijdelijk gegeven.
Je zal daarom moeten beginnen met de ontvangstapparatuur en alles wat daarbijhoort zo goed mogelijk zien af te schermen tegen alle storingen.
De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk de antenne en de aarde. Juist die twee worden heel vaak veronachtzaamd, gewend als wij zijn aan portable radio's met ferrietantennes of een FM-spriet en kabelsystemen die een redelijk ongestoorde ontvangst garanderen.
AM-ontvangst, op met name oudere toestellen, vereist echter "iets" meer dan alleen een metertje of twee ijzerdraad als antenne dat ergens op en over de werkbank is gedrapeerd.

In het boekje "DE BESTRIJDING VAN RADIO-STORINGEN" door H.Veenstra uit 1934 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de maatregelen die kunnen worden genomen om de storingen te verminderen die - ook 74 jaar geleden al - het beluisteren van AM-radio niet tot een genoegen, maar juist tot een ergernis maakten.
In dit boekje wordt uitgebreid aandacht besteed aan het opsporen van storingsbronnen en de eliminatie ervan. In deze tijd is dat onbegonnen werk.
Wat overblijft is te zorgen dat de ontvanginrichting zo goed mogelijk wordt voorzien van hoogfrequente radiosignalen, waarbij de storingsbronnen in de omgeving zo min mogelijk kans krijgen ons luisterplezier te bederven.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum