Detectiebrom (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 21.06.2008, 21:28 (5997 dagen geleden) @ ivan

Meggeren is een aanvaard werkwoord,gekend door electro-technische mensen.MEGGER is inderdaad een merknaam.

Het werkwoord meggeren wordt inderdaad veelvuldig gebruikt. Men bedoelt daarmee het testen van de isolatieweerstand in het MegaOhm bereik. De toestellen die - meestal ten onrechte - met megger worden aangeduid zijn over het algemeen isolatietesters met een met de hand aangedreven dynamo die een hoge spanning opwekt en een draaispoelmeter die een weerstandsmeting weergeeft tussen 100kOhm en 10 of meer MOhm.
Hoe je hier de aardingsweerstand mee kunt bepalen is me niet duidelijk.

Ik heb de indruk dat mijn tips niet goed begrepen zijn. Mijn hele uitleg komt er op neer dat U gescheiden van uw electriciteits-huis-net een tweede aardingsnet aanlegt met meerdere (Copwell) staven. De samens telling van de grond is niet van groot belang. De (Copwell) staven zijn op elkaar schroefbaar en kunnen tot grote diepte ingeslagen worden Alle staven worden AFZONDERLIJK aangesloten op de koperstrip in Uw werkplaats.Een driepuntsmeting is niet noodzakelijk maar kan

De veiligheidsaarde die eventueel door de elektriciteitsmaatschappij wordt aangeboden is niet geschikt voor het afleiden van stoorsignalen, hoog- of laagfrequent. De veiligheidsaarde is hiervoor teveel vervuild door de erop aangesloten elektrische apparatuur. Daarover zijn we het helemaal eens.
Om die reden wordt aanbevolen een "schone" aarde te slaan. De grondsoort is hierbij niet van belang, wel het directe contact van de aardelektroden met het grondwater.
Meerdere aardelektroden zullen de aardingsweerstand verminderen, er vindt immers een parallelschakeling plaats van de aardingsweerstanden. Met name op plaatsen waar het grondwater erg diep zit zal dit een verbetering betekenen.
Ik herinner mij dat bij de plaatsing van een vrijstaande antennemast de bliksemafleider na het slaan van 3 elektroden met een lengte van 30 meter nog altijd niet aan de vereiste aardweerstand voldeed. Daarvoor moest een vierde elektrode van 30 meter worden geslagen. Dit had alles te maken met de geologische structuur van de ondergrond en de hoogte van de heuvel waarop de antennemast stond. Het grondwater zat eenvoudigweg te diep.

Zeggen dar er in Radiostudios geen storende apparatuur is ,is ook niet juist
De laatste studio ( L 1 ) heeft 82 PC's en werkt perfect zonder brommetjes. Als ik er nog eens kom zal ik een uitgebreide fotoreportage van maken. Ieder stopcontact heeft er een rechtstreekse aansluiting op de centrale aardingsstrip.Op deze manier onstaan geen aardlussen en is kans op brom uiterst miniem

Ik heb ook niet beweerd dat in een radiostudio geen storende apparatuur aanwezig is. Pc's zijn van nature grote bronnen van storing. Hoogfrequentsignalen, waarover het in deze thread gaat, zijn in een radiostudio en in elke audio-omgeving ongewenst.
Er is echter een groot verschil tussen beïnvloeding door stoorsignalen van laagfrequentsignalen zoals deze in radiostudio's worden verwerkt en hoogfrequentsignalen als in een radio-ontvanger.
De storingsbron kan in beide gevallen dezelfde zijn, de te nemen maatregelen zijn heel verschillend.

Met aardlussen heb ik zelf wat ervaring opgedaan toen ik op mijn pc opnamen wilde maken van radioprogramma's. Een stereosnoer tussen de geluidskaart van de pc en de radio zorgde voor een enorme brom.
Na even nadenken en puzzelen was de oorzaak duidelijk: de pc was was geaard aan de veiligheidsaarde van de huisinstallatie, maar de radio was dat niet. De radio was verbonden met het rtv-kabelnet dat "ergens" in de wijkcentrale is geaard.
Met een voltmeter werd ook direct duidelijk dat hier een probleem lag: de 50Hz wisselspanning tussen het rtv-kabelnet en 'mijn' veiligheidsaarde was ± 15Volt.
Een scheidingstrafootje in de antennekabel zorgde ervoor dat de aardlus werd opgeheven.

In dit geval betreft het naar alle waarschijnlijkheid brom die wordt gemoduleerd op een hoogfrequentsignaal. De te nemen maatregelen daarvoor zijn in de eerste plaats te zorgen voor een goede antenne en aarde. De aarde kan heel eenvoudig bestaan uit een metalen staaf die tot in het grondwater wordt geslagen. De antenne moet zoveel mogelijk uit de buurt van de omringende gebouwen worden opgehangen, de invoer naar de radio-ontvanger zo kort mogelijk.
Als na deze maatregelen nog steeds brom optreedt moet er dieper op de materie worden ingegaan. Dit zal in de meeste gevallen echter niet noodzakelijk zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum