Transformator met te hoge nullast stroom (Techniek Radio/TV)

door FranShack @, hengelo ov, 18.05.2012, 21:14 (4573 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Lees de tips van Ouwe Schipper, ja het blik is gelakt en moet zorgvuldig terug in het pakket worden gelegd. D.w.z. De T blikken, of de opening in het middenbeen telkens Om en Om of boven, onder, enz., alle blikken met de laglaag aan gelijke zijde. Vooraf met een weinig vaseline invetten (vette lap, niet te vet). als er nog 4 a 5 mm ruimte vrij is in de spoelkoker een staalplaatje van 3 á 4 mm dik even breed als het middenbeen door de koker steken het pakket in de bankschroef mbv het plaatje zo stevig mogelijk samendrukken aandraaien ( evt. een spantang/lijmtang ) aan de andere kant. Daarna weer verder vullen met de iets ingevette blikken. Daarna weer aanspannen in de bankschroef daarbij evt. de 2 tegenover liggende hoekschroeven aanbrengen (let op moertjes aan de vulkant) en de laatste plaatjes toevoegen. Deze laatste plaatjes voorzichtig aankloppen.
De trafo op vlakke plaat rondom in vorm brengen en losse vulplaatjes toevoegen door deze ( ingevet als eerder ) er voorzichtig tussen te kloppen ook met de laklaag aan de goede kant. alles opnieuw mooi in vorm brengen hoekschroeven er in en klaar is Kees... sorry Hans.

Transformatorblikken normaal NOOIT SCHUREN op de contactvlakken ( daar waar ze op elkaar liggen) en zeker niet op de papier/lakkaag indien ontroest dan eerst weer lakken met een blanke lak vroeger schellak).

Ja PAPIER wordt/is vaak toegepast in blikpakketten maar dat is zodanig dun en vaak verteerd dat het overkomt als een grijs laagje. Als er geen duidelijk verschil is te zien in beide zijden van het blik heeft opnieuw lakken een voorkeur.

Ja bij grotere vermogens maakt het zeker uit wat voor schroeven er worden gebruikt om een blikpakket samen te trekken. Bij voorkeur zijn RVS-schroeven (fjes) te gebruiken die zijn magnetisch neutraal.

succes


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum