Transformator met te hoge nullast stroom meetwaarden (Techniek Radio/TV)

door Jaap B, 21.05.2012, 11:47 (4571 dagen geleden) @ Jac Janssen
Bewerkt door Jaap B, 21.05.2012, 12:41

je bent de kern van de transformator aan het verzadigen doordat je hem niet belast.


Dit snap ik niet Jaap B. Wil je eens proberen me dat uit te leggen?

Ik vond nemelijk ergens een formule:
E = 4,44 * N * f * B(max) * A
Met E=spanning [V], N=aantal windingen, f=frekwentie [Hz], B(max)= max magn. inductie [T], A=oppervlak van de kerndoorsnede [m2]
Het lijkt me ergens dat de totale flux in de magnetische kring niet verandert door het aanbrengen van een belasting.
De secundaire stroom veroorzaakt ook een flux in de kern, die tegengesteld is aan de originele flux. Dit wordt dan weer gecompenseerd door toename van de primaire stroom, zodanig dat de totale flux onveranderd is.
Of redeneer ik helemaal verkeerd?


Jac, je hebt gelijk. In onbelaste toestand gedraagt de primaire van een transformator zich als een smoorspoel met zeer hoge zelfinductie. Naar mate de transformator wordt belast, neemt de waarde van de zelfinductie af. Er loopt een geringe nullaststroom (welke enerzijds de magnetisatie van de kern bewerkstelligt en anderzijds de ijzerverliezen dekt).
Bij de belaste transformator geldt dat de resulterende flux t.g.v. beide magneetvelden te allen tijde gelijk is aan de flux bij nullast (gekeken naar het relatieve verschil tussen beide fluxen).

Zoals iedereen die mijn stelling heeft gelezen hopelijk heeft begrepen, is het geen gebruikelijke situatie dat een kern verzadigt terwijl geen stroom wordt afgenomen van de transformator. De situatie die Hans beschrijft is bijzonder omdat geen lineair verband schijnt te bestaan tussen toegevoerde spanning en de waarde van de effectieve stroom (waarop afgelezen?). Kan het zijn dat de transformator op de 110V tap is aangesloten (of dat het een type betreft dat in serie met een elektromotor dient te worden gebruikt?) zodat de primaire wikkeling roodheet zal staan.

Indien de primaire op de bedoelde spanning werd aangesloten, kan vanuit energetisch oogpunt slechts sprake zijn van een aanmerkelijke nullaststroom indien de secundaire een sluiting vertoont die een grote stroom doet lopen. Ik neem aan dat je geen onbedoelde verbinding hebt gemaakt maar meet je weerstand tussen de afzonderlijke wikkelingen?.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum