Impedantie speakers (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 09:46 (4442 dagen geleden) @ Jaap B
Bewerkt door soundman2, 27.09.2012, 10:10

Wat er bij Soundman tussen de oren zit kon daar maar beter blijven.. Een spanningsbron is namelijk stroomloos, om maar even alle poten onder je betoog uit te zagen ;-)

Het probleemloos parallel schakelen van luidsprekers kan uitsluitend bij bv een 100 volt systeem. Bij huiskamerinstallaties hoor je onmiddellijk een verandering in de weergave, heeft niets met geldverspilling te maken.

Duidelijk nooit de theorie doorgenomen. Je opmerking is dom en zeker niet onderbouwd. Kritiek kan ik goed tegen, maar de onzin die jij uitkraamt, daar walg ik van.

Ik heb een spanningsbron aangehaald, dat klopt. Een ideale spanningsbron zal een stroom leveren als een belasting wordt aangesloten. Een spanningsbron heeft de eigenschap, dat hij in een weerstand van nul ohm, een oneindig grote stroom levert.
Niets is ideaal in deze wereld, dus ook de spanningsbronnen niet. Een practische spanningsbron zal een zekere stroom kunnen leveren aan een belasting, maar op zeker moment wordt een grens bereikt en zal de spanning toch afnemen.
Een mooi voorbeeld van een spanningsbron in de praktijk is een gestabiliseerde voeding. Wordt de opgenomen stroom te groot, dan zakt de spanning in.

Ik weet niet wat je met 100 volt systemen hebt, maar er is in theorie geen enkel verschil met laagohmige systemen. Het is alleen een systeem om de luidsprekerstroom te beperken, waardoor er minder verlies optreedt in lange leidingen. Verder heeft iedere luidspreker in een 100 volt systeem een aanpassingstransformator, die het mogelijk maakt om de opgenomen energie van een luidspreker in te stellen. Daardoor is het ook mogelijk om grote aantallen parrallel te schakelen. Het zou je sieren als je ook de theorie achter de 100 volt systemen eens doorneemt. Je hebt vandaag de pech, dat je iemand voor je hebt, die meer dan 40 jaar de theorie en practijk van dergelijke systemen beheerst, levert, plaatst en inregelt, waarvan akte.

Parrallelschakelen van luidsprekers is beslist niet voorbehouden aan 100 volt systemen. Waar je die wijsheid vandaan haalt, moet je maar eens uitleggen. Waarschijnlijk iets wat je zelf verzonnen hebt, maar het is gewoon mogelijk en wordt veelvuldig toegepast.
Waarom je bij verdubbeling van de luidsprekers in een huiskamerinstallatie onmiddelijk verschil hoort, moet je maar eens uitleggen. De geluidsdruk neemt 3 dB toe, dat is een feit. De frequentiekarakteristiek blijft hetzelfde, dus probeer het eens uit te leggen, maar dan onderbouwd met theorie.

Oh ja. Notebooks vormen tegenwoordig de defacto standaard in metingen. Voorheen onbetaalbare bruggen, tafelmultimeters, oscilloscopen en analyzers zijn passé.

Dat mag in de studenten en hobbywereld dan gemeengoed geworden zijn, in de laboratoria en industrie wordt nog steeds gemeten met gecalibreerde meetapparatuur van HP, Marconi, B&K en vele andere.
Tegenwoordig worden deze toestellen wel aangestuurd door PC's en ook de gemeten data wordt in computers opgeslagen en verwerkt.
In de industrie zijn daardoor complexe metingen, waarbij veel instellingen aan de apparatuur benodigd zijn, gemakkelijker geworden en ook tijdrovende metingen, kunnen prima op die manier door computers worden afgehandeld.
De computers bij dergelijke systemen hebben wel een professionele databus, zoals IEEE enz. , maar de metingen worden echt niet gedaan met een of andere dubieuze soundkaart.
Ook daar heb je dus weinig kaas van gegeten.
Maar... een beetje zelfkennis heb je wel, je schaart je onder de beginners.
Dan kun je beter goed opletten, lezen en luisteren, alvorens wat hoog van de toren te blazen.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum