15E buis (Techniek Radio/TV)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 19.12.2012, 14:08 (4359 dagen geleden) @ robot797
Bewerkt door Mans Veldman, 19.12.2012, 15:04

Peter,

- Je sluit de te gebruiken anodespanning aan met een milliamperemeter in serie.
- Tussen rooster en kathode een regelbare voeding(- aan rooster, + aan kathode).
- Hoe verder je de regelbare voeding opdraait hoe minder anodestroom er gaat lopen. Bij een bepaalde spanning zal de anodestroom vrijwel 0 zijn, dit is het afknijppunt (E: cut-off).
- De regelbare voeding geeft nu een bepaalde spanning af, dit is de afknijpspanning of roosterruimte.
Neem bias gelijk aan halve afknijpspanning voor klasse-A.
- Neem eventueel klein weerstandjes (100 ohm) op in serie met rooster en anode om oscillaties door de meetopstelling te voorkomen.

Pas op dat je de anodedissipatie niet langdurig overschrijdt bij een lage negatieve spanning op het rooster (meer naar 0V). Bij 0 volt (of rooster aan massa) zal de buis zijn maximale stroom trekken (alleen begrenst door de Ri van de voeding)

Dat een buis minder stroom trekt bij hoger negatief is één van de basis beginselen. Als je zelf met buizen knutselt (dus niet alleen nabouwen) is het praktisch als je de basis principes onder de knie hebt. Je begrijpt dan wat er gebeurd en kunt beredeneren wat er zal gebeuren als je iets aanpast in een schema. Ook kun je eenvoudiger bedenken waarom een bepaalde buis minder geschikt is in een bepaalde schakeling dan een ander.

De 15E heeft een lage mu (25X) de haalbare spanningsversterking is dan nog wat lager. Je zult dus een ruim ingangssignaal nodig hebben (daar was je al achter, omdat je een trapje ervoor had moeten zetten).

Er is veel info over buizen en hun instellingen te vinden op internet, jammergenoeg is veel in het Engels. Hier staat b.v. een goede uitleg http://www.r-type.org/articles/art-010.htm.

Veel plezier met het knutselen, buizen zijn leuk om mee te bouwen

Een X-Y schrijver is leuk om de hele karakteristiek automatisch op te nemen, maar wel wat hoog gegrepen om alleen de roosterruimte te bepalen. Met wat meetpunten en een stukje grafiek papier gaat het net zo goed.

Nog een tip. Probeer onderstaand boek te pakken te krijgen, je komt het met enige regelmaat tegen op radiobeurzen. Geschreven door Ir. Hellings en bevat goede theoretische uitleg en praktische ontwerpen.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum