Radiolampen en een lagere spanning ..... (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.01.2013, 01:48 (4334 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Bewerkt door Maarten Bakker, 13.01.2013, 01:54

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het absoluut met je eens dat deze verschijnselen kunnen optreden en dat je maar beter je best kan doen om ze te voorkomen (zorgen dat de buis altijd stroom heeft lopen als hij gloeit lijkt me opzich een redelijke maatregel, maar is niet altijd haalbaar). Ik ken iets vergelijkbaars, zoals ik al schreef, van beeldbuizen. Het opvallendste is een bepaalde reeks kleurenbuizen die in B&O TV's last kregen van een lage emissie (op te krikken door een tijdje lekker heet te stoken) terwijl ze in Philips TV's gewoon versleten (ook vaak ingebrand waren, dus kennelijk werden ze daar op een veel hogere stroom bedreven).

Maar het bewijs blijft toch echt anecdotisch inplaats van onderbouwd (*) en bewijzen spreken elkaar schijnbaar en op het eerste gezicht wel degelijk tegen; immers voor de onomstotelijke constateringen van defecte, versleten of luie kathodes zijn er ook even onomstotelijke verhalen van buizen die belachelijk oud kunnen worden onder verondersteld moeilijke omstandigheden, dus kennelijk zonder kathodeproblemen.

Verder is niet duidelijk over hoeveel verschillende verschijnselen we het hebben; er is in elk geval sprake van afbraak van het emitterend materiaal, maar er is ook sprake van vorming van een hoog-impedante laag tussen kathodenikkel en emitterende laag. Mogelijk zijn er zo nog een paar verwante verschijnselen, die niet allemaal onder dezelfde omstandigheden optreden en die je ook niet op dezelfde manier kunt bestrijden. Er is ongetwijfeld over geschreven, ik hoop daar nog achter te komen.


(*) dat bewijs anecdotisch is maakt het niet minder waard, je kan er alleen vaak nog geen keiharde conclusies aan verbinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum