elco's (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 11.03.2013, 00:16 (4278 dagen geleden) @ John Hupse †

Als je goed leest , de 47µF kan bij 100kHz 1070mA verzetten, vele andere fabrikaat elco's ontploffen na enkele minuten aan dit ritme.


deze 1070 mA noem ik ook, ik heb het dus goed gelezen.

De correctiefactor voor lagere frekwenties heeft niet veel vandoen met afname van de levensduur/temperatuur


[image]

De correctietabel (zie hierboven) is nadrukkelijk bedoeld om de maximale rimpelstroom te corrigeren. Niet om de levensduur te corrigeren, of om de maximale temperatuur te corrigeren of om de ontwerper er op te wijzen dat afvlakken in zijn geval zinloos is. Je zal deze correctiefaktor dus moeten toepassen op de rimpelstroom, zoals ik trouwens heb gedaan. Zie ook de duidelijke tekst boven de correctietabel.

Beste John , nogmaals dit is een theoretische limiet, ik bedoel niemand gaat dit in de praktijk toepassen. Als je bij een 47µF tegen de gestelde rimpellimietstroom zou gaan werken bij 50Hz zit je met een rimpel van 53 volt. Zelfs een Utje is daar niet gelukkig mee. En een 50 jaar oude elco ook niet, alleen was het toen niet zo duidelijk gespecificeerd.

In een U-tje loopt er maar even rimpel per cyclus


Er loopt, zowel bij een oud U-toestel als bij een splinternieuwe schakelende voeding, een bepaalde rimpelstroom door de afvlakelco. Deze stroom wordt uitgedrukt in mA eff. Het verschil zit 'm alleen in de frequentie van de rimpelstroom (50 Hz resp. 100 kHz). Dat de rimpelstroom bij een U-toestel maar "even" loopt is onjuist, zolang het toestel aan staat loopt er continue een dergelijke rimpelstroom.

Even verduidelijken wat ik bedoel, Je kan de rimpelstroom opsplitsen in twee stukken. Het tijdstuk dat de condensator bijgeladen wordt (als de diode geleid) en het stuk Wanneer de condensator zijn louter energie afgeeft. De rimpelstroom is het grootst wanneer de diode geleid en bijlaad dit is echter vrij kort dat de RMS waarde (bekeken over een cyclus dus) kleiner is dan je denkt, het tweede deel van de cyclus is veel minder hard maar duurt veel langer, je moet de som van beiden maken in RMS. In oudere datascheets wordt al rekening gehouden met de korte laadperiode en zijn de diagrammen hiernaar aangepast. Bij moderne specifiering loopt de stroom over de gehele cyclus (RMS dus) omdat dit in schakelvoedingen ook zo is. Vandaar dat ik zeg dat deze moderne datasheet niet is uitgerust voor een klassieke gelijrichting, mits juiste interpretatie kan het natuurlijk wel, daarom wordt ook tgphi meegegeven.

daar zijn deze moderne datasheets niet voor uitgerust...


Hoezo? Het toepassen van afvlakelco's in een 50- of 60 Hz netvoeding komt nog steeds op grote schaal voor. Vandaar ook de aanwezigheid van de genoemde correctiefaktor in de datasheet.

zet zo een elco in een U-tje en die wordt helemaal niet warm en heeft het bijna eewige leven.


Was dat maar waar. Ik vervang (veel te) vaak defect geraakte elco's in vrijwel nieuwe 50 of 100 Hz netvoedingen. Dat deze elco's zo snel en zo vaak defect raken is geen toeval, maar heeft te maken met de zeer kleine afmetingen van deze onderdelen en de daardoor optredende zeer hoge temperaturen (tot aan het kookpunt van de vloeistof in de elco). Het wegwuiven van de relevantie van de datasheet van de elco lijkt me hiervoor geen goede oplossing. Integendeel, dat vraagt juist om ongelukken.

Ik wuif geen relevantie weg, alleen de redenering dat deze elco het in een Utje slechts een jaar zou uithouden. Overigens, er zijn niet veel fabrikanten die hun elco's zo uitgebreid en voorzichtig specificeren. De normale life expectance is ook veel groter. Zie volledige beschrijving: http://www.panasonic.com/industrial/components/pdf/large-can_052705.pdf
Dat er in modern spul problemen zijn met elco's ben ik 100% met je eens, maar gaat het dan wel over dit type???

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum