elco's (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.03.2013, 14:07 (4277 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door John Hupse †, 11.03.2013, 14:27

Bij klassieke gelijkrichterschakelingen heb je een korte stoot per lading.

bij een goed ontworpen gelijkrichter is dit niet het geval. De rimpelstroom bestaat inderdaad uit twee componenten, een positief deel en een negatief deel (laden van de elco, en ontladen van de elco). Meestal is de verhouding in de tijd gezien ongeveer 1 : 2. Men bereikt dit door voldoende serieweerstand op te nemen in de schakeling. Bij een buizengelijkrichter bescherm je hiermee tevens de buis, zoals bekend verdraagt een buis maar relatief weinig stroom. Deze serieweerstand (vaak Rt genoemd) vind je ook terug in de datasheet van gelijkrichtbuizen.

Wanneer de laadcyclus "kort maar hevig" is (zoals b.v. in sommige Hi-End buizenversterkers) is dit meestal een teken dat de ontwerper niet op de hoogte is van wat hij of zij feitelijk aan het doen is. De rimpelstroom is dan dus hoger dan strikt genomen noodzakelijk is. Voor de berekening maakt dit verder geen verschil.

Omdat de rimpelstroom steeds wordt opgegeven als een effectieve waarde (mA eff) wordt er bij de berekening automatisch rekening gehouden met de impact van eventuele piekstromen. De warmteontwikkeling in de elco t.g.v. de rimpelstroom is dus altijd gelijk aan de rimpelstroom in het kwadraat maal de plaatweerstand van de elco. Ongeacht de waarde van de piekstroom.

M.b.t. het voorbeeld met het U-toestel zal echter blijken dat de rimpelspanning verreweg het grootste deel van de warmteontwikkeling in de elco voor z'n rekening neemt.

John, jij geeft 90 mA gedurende 1:2 van de tijd

Nee, de 90 mA eff is de rimpelstroom, deze is continue aanwezig. En niet een derde van de tijd of zoiets. Wanneer de elco alleen zou worden geladen dan zou de spanning op den duur wel erg hoog worden ;-)

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum