Erres KY107 (Algemeen)

door T. van Egten, 15.01.2008, 13:01 (5965 dagen geleden)

Ik heb laatst een bijzondere aanschaf gedaan. De Erres KY107. Dit is een toestel wat al lang op mijn verlanglijstje stond. De vormgeving is bijzonder, gemaakt ontwerper Otto van Tussenbroek. De radio is een product van een ontwerp trend die de Haagse Stijl werd genoemd.
Daarnaast is het een toestel met wisselstroom èn een interne luidspreker. Waarschijnlijk is dit de eerste is zijn soort in Nederland. De bijnaam van dit toestel “Zanger aan de wand”

Mijn exemplaar ziet er nog goed uit. Origineel doek en knoppen en de kast in redelijke conditie. Serie nummer 66142. Twee dingen vallen op. Een waarschijnlijk later aangebrachte aan/uit schakelaar en een mogelijkheid om een tulp stekker op de zijkant in te pluggen.
De buizen bezetting is niet meer origineel, Een Valvo L415B, E428 en een Telefunken RENS 1204. Als gelijkrichtbuis een Telefunken RGN 1054 of 1064 dat zie ik niet precies.
Het binnen werk ziet er in grote lijnen prima uit naar mijn bescheiden oordeel. Er heeft wel iemand een nieuwe condensator heeft ingebouwd. Gelukkig zonder het oude condensator blok te verwijderen. Op dit linker condensatorblok staat ook een datum stempel:
21 november 1930.

Graag heb ik jullie oordeel / antwoord over de volgende zaken:
- Er is zit naast het plaatje “220” een schakelaar. Ik vermoed dat dit niet origineel is. Eigenlijk weet ik het wel zeker…maar toch maar even gevraagd!
- Op de linker zijkant zit ook een stekker ingang. Deze gaat naar een aansluiting rechts onder. Daar zitten twee stekkerbusjes. Zijn dit antenne ingangen?
- Weet iemand de geschatte productie grote van deze toestellen?


Bronnen:

http://www.gemeentemuseum.nl/index.php?id=031795&langId=nl
http://www.hupse.eu/radio/frameset.htm?erres_ky107w.htm&ContentFrame
http://www.vintageradio.nl/Radio's/erres_ky107.htm
RHT 1992/2

Ik heb een paar foto’s hieronder bijgeplaatst:

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum