Knetter spetter opdonder... (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 16.01.2008, 11:00 (5957 dagen geleden)

Beste liefhebbers,

Dezemiddag nog even naar mijn 21TX250A gekeken, omdat ik er gisteren 3 replica's van teerknollen heb in gesoldeerd, zijnde deze over het net 0,1 µF/1000V, de eerste ontstoorcondensator over de gloeidraadketen (PY 88)0,056 µF/400V en de boostercondensator 22 000 pF/1500 V. Verder uit zekerheid de ontkoppelelco van de rastereindbuis PCL 82 100 µF/25 V vervangen, deze leek te lekken.

Dus even de stekker in het stopcontact gestopt, en het toestel aangezet, zelfgemaakte teerknollen niet ontploft, dus dat zat al goed.
Even de beeldhoogte gerelegd, wat kanalen afgegaan, wat brom in het geluid, waarschijnlijk omdat de elco's lange tijd niet onder spanning hebben gestaan.
Beeldhoogte niet 100 % en TXT lijnen in beeld, doch dit is later te bezien.
Helderheid en contrast prachtig.

Toestel speelde een minuut of 3 - 4 goed.
Enkele weken terug doorslag in de beeldbuis, waarvan ook melding gedaan op dit forum, doch dit leek te zijn opgelost...leek dus...
Opeens hoorde ik knetter spetter, ik keek naar het chassis, blauw licht vraag niet vanwaar het kwam, brandgeurtje, tuurlijk eerste reactie uit met dat ding.
Toen ik de netschakelaar met mijn wijsvinger aanraakte kreeg ik een opdonder door de kunststof heen!! Ik had thans het chassis niet vast, en stond met degelijke schoenen op de garagevloer!!
Snel een ruk aan het netsnoer en de stekker eruit!

Dit is allemaal natuurlijk binnen de 1,5 seconden gebeurd!

Nu, even wat logica, laten we een defecte beeldbuis als laatste optie houden, wat kan dan nog oorzaak zijn van dit helemaal niet plezierig probleem?
Ik kan alvast bedenken:
- te veel hoogspanning door een fout in het stabilisatiecircuit, verkeerd aangesloten lijntrafo (type met losse pennetjes), verkeerde HS spoel, te hoge voedingsspanning aan de boosterdiode tgv verhoogde netspanning?
- slecht geaarde beeldbuis??
- spanning g2 van PL 36 te hoog?
- te hoge amplitude van de stuurimpulsen op g1 PL 36?

Iemand nog suggesties die ik over het hoofd heb gezien?

Toen ik het toestel pas had, deed er zich doorslag in de buizen PY81 en PL 36 voor, deze zijn inmiddels vervangen door betere exemplaren, maar het probleem blijkt op te schuiven...

Groeten,

Francesco:-|


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum