Productie grote Erres KY107 (Algemeen)

door T. van Egten, 16.01.2008, 14:52 (5964 dagen geleden) @ Michiel

Schatting van de productie grote op basis van het hoogste serienummer en het aantal bekende toestellen geeft inderdaad een zeer goed beeld. Deze formule is al in 1986 door Frans Driesens gedefinieerd. De serie grote (S) is gelijk aan het aantal bekende toestellen (N) + 1, gedeeld door het aantal bekende toestellen (N) maal het hoogst bekende serie nummer (Z). Aangezien bij de Erres KY107 pas vanaf 61001 werd genummerd moet het hoogste bekende serienummer dus even gecorrigeerd worden. Dat wordt dan 67996 – 61001 = 6995
Dan kom je inderdaad uit op een schatting van de productie grote van 7461

Mijn poging is echter om het aantal geproduceerde toestellen nog preciezer te weten te komen. Bij de Erres KY107 is er namelijk wat unieks aan de hand. De productie datum werd op een condensatorblok gestempeld. Samen met de serienummering geeft dit een goed beeld van de productie capaciteit. Vandaar mijn oproep aan een ieder die een Erres KY107 heeft om vooral ook naast het serienummer het bijbehorende datum stempel door te geven. Op dit moment is het natuurlijk vooral interessant om dit te weten van het laagst bekende nummer, 61884 (of lager….) en van het hoogste bekende nummer, 67996 (of hoger…).

Op basis van de huidige bekende informatie van koppeling tussen serienummer en datum stempel kom je uit op een productie van ongeveer 68 toestellen per dag. Dit getal is gecorrigeerd voor zondagen en bekende feestdagen. Als je de bekende serienummers en datumstempels naast een schema legt komt dat ook mooi uit. Het zou betekenden dat op ongeveer maandag 25 augustus met de productie is begonnen. En dat deze is doorgelopen tot ongeveer half februari 1931. Dus er zijn twee mogelijkheden:

1) Indien er inderdaad niet meer als ongeveer 7400 geproduceerd zijn was de laatste productie datum rond half februari 1931..
2) Indien er bewezen dan worden dat er langer geproduceerd is dan zijn er mer geproduceerd.

Het zou natuurlijk het best zijn als iemand de productie gegevens van Erres zelf te pakken kon krijgen!

Schema serienummer gekoppeld met datum:
http://www.vanegten.com/ky107.html


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum