Even nog een aanvullende foto van de Erres KY107 (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 16.01.2008, 17:59 (5964 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Ik geloof inderdaad dat de datumstempel op de linker condensatordoos van de KY107 van de heer Van Egten de productiedatum van de radio is. Samen met de controlestempels klinkt dat heel aannemelijk.
Best wel een leuk aspect van de radiohobby toch, dat uitpluizen van het verleden!
Maar nu heb ik heb nog een foto gemaakt van mijn eigen Erres KY107 radio nummer 6 3 5 6 2

[image]

Op de condensatordoos links-boven op de foto is nog geen productiedatumstempel aangebracht. Waarschijnlijk deed men dat toen nog niet. Zo'n oud geheel met de hand vervaardigd massaproduct heeft wel meer verrassende details: de linker trafo op de foto heeft isolatieschotjes (om de windingen bij elkaar te houden) van arbolite materiaal. Mogelijk afvalmateriaal van de productie van arbolite kasten. Tja, waarom zou je goed bruikbaar materiaal weggooien? Consuminderen is dus echt niet alleen een gedachte uit onze eigen tijd!

Een ander detail is het messing haakje, bedoeld om de radio aan de muur op te hangen. Het schijnt dat je in 1930 voor deze Erres een eikenhouten muurconsole kon kopen waar je de radio op kon zetten (het toestel was tenslotte ook bedoeld als wandtoestel - misschien heeft iemand zo'n console nog. JP????) maar waarschijnlijk vond de eerste eigenaar dat te duur en schroefde er een zelfgemaakte haak aan.
Het is uiteraard niet origineel, maar hoort wel bij de geschiedenis van mijn KY107 en daarom vind ik dat het haakje gewoon moet blijven.

Een ander detail is de volumeregelaar; even een fotootje gemaakt achterlangs de E442

Het is nog een draadgewonden potmeter. Latere toestellen hadden mogelijk een ander model volumeregelaar

[image]

Net zoals medeverzamelaars het al van hun Van Tussenbroek toestel vonden is deze radio voor mij ook nog steeds een van de mooiste uit mijn verzamelingetje. Het is electrisch de eenvoud zelve, Qua uiterlijk en ontwerp een prachtig voorbeeld van Haagsche Stijl. Het vele handwerk en de uren van arbeid. Het is allemaal terug te zien aan zo´n KY107. Ofschoon het een massaproduct was ben ik wel eens benieuwd hoeveel exemplaren er nog van bestaan.

Groeten, Hans:-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum